Jelentett a saját zenekaráról, megbocsájtottak neki – most film készült róla, ami mindent vitt

2019/05/05  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

A Gundermann kapta a legjobb film díját és további öt trófeát a Német Filmdíjak átadásán, a Lola-gálán péntek este Berlinben.

Jelentett a saját zenekaráról, megbocsájtottak neki – most film készült róla, ami mindent vitt

Gerhard Gundermann rövid és intenzív életet élt, munkaidőben a lengyel határ térségében fekvő Lausitz bányavidéken barnakőszenet termelt külszíni fejtéssel, egy hatalmas kotrógép kezelőjeként, szabadidejében dalokat írt és adott elő az életről és az NDK ellentmondásos rendszeréről. Ő maga is ellentmondásos személyiség volt, például meggyőződéses szocialista, akit kritikus hozzáállása miatt kizártak az állampártból, és több évig a Stasi úgynevezett nem hivatalos munkatársaként – vagyis besúgóként – jelentéseket írt zenekara tagjairól, miközben róla is készültek jelentések.

Az énekes-dalszerző bányász Németország újraegyesítése után sem változott meg, rajongói megbocsátották Stasi-múltját, befutott zenész lett, mégis megtartotta kotrógépkezelői állását. A nappal munkás, este művész Gundermann 43 éves korában, 1998-ban halt meg, szívrohamban, amelyet valószínűleg a túlhajszoltság idézett elő.

Az életéről készített film, a film zenéjét tartalmazó album és a film bemutatójára kiadott Gundermann-kötet egyaránt sikeres. A film már a tavaly augusztus 23-i bemutató utáni nyolcadik napon elérte a 100 ezres nézőszámot, az album a 35. helyig jutott az országos lemezeladási listán, a kötet a harmadik kiadásnál tart és felkerült a Der Spiegel című hírmagazin bestseller-listájára, amelyet a leghitelesebb rangsorként tartanak számon a német nyilvánosságban. A film diadalmenete a Lola-díj átadó gáláján is folytatódott, az alkotás tíz jelölésből váltott hatot díjra, ami komoly anyagi elismerést is jelent, mert a díjakkal jelentős pénzjutalom jár. A legjobb filmért kapott szobor mellé 500 ezer euró (162 millió forint), a többi díjért egyenként 10 ezer euró.

A Német Filmdíj a legjelentősebb német filmes elismerés és a legnagyobb pénzjutalommal járó német kulturális díj. Az 1951-ben alapított Lolát 16 fő kategóriában osztják ki, az összesített pénzjutalom 2,955 millió euró, amelyet a szövetségi kormány biztosít. A díjak odaítéléséről a szakma vezető szervezete, a mintegy 2000 tagot összefogó Német Filmakadémia dönt.

Gundermann, film, Németország

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek