20 év távollét nagy idő – a Foo Fighters mégis bepótolta!

2017/06/28  ·   Koncertbeszámoló   ·  Simonyi Éva

Még kimondani is furcsa, de így van: 20 éve jártak Magyarországon utoljára, a mostani közönség egy része akkor még meg sem született, vagy nagyon aprócska volt. Dave Grohl és csapata azonban alaposan bepótolta ezt a 20 évet: egyszerűen fantasztikus koncertet adtak a magyar közönségnek!

20 év távollét nagy idő – a Foo Fighters mégis bepótolta!

 Munka után indultam a Papp László Sportarénához, mint a közönség nagy része. Mire odaértem (7 előtt 10 perccel), már a metróbejáratig ért a sor. RHCP-n nem láttam ekkora tömeget, pedig az telt ház volt. Kb 7 körül kezdődött a beengedés (fél óra csúszással), de amikor megindult a sor, akkor nagyon hamar be is jutottunk. Szokásos táskaellenőrzés, motozás. Amikor végre bejutottam, egyből be is ültem a helyemre (108 szektor), hiszen nem volt sok kedvem kivárni a 25 méter hosszú sort a büfénél egy fröccsért cserébe.

Az előzenekar a God Damn nevű angol formáció volt, Kis késéssel léptek a színpadra, de egyből bele is csaptak a közepébe. A közönséggel kommunikálva nem nagyon hagyta el más a szájukat, mint a fuck, shit, és a thank you, de ez annyira nem is zavart. Az már kicsit jobban, hogy a hangosítás enyhén szólva is túl lett tolva: az első percben megbántam, hogy nem vittem füldugót. Eszméletlenül hangos volt, szinte már élvezhetetlen, bár maga a zene sem épp az én ízlésemhez passzolt. A számok elején még néhol felfedeztem valami dallamot, esetleg némi ritmust, de a dal felétől kezdve káosz volt minden szám (mondjuk nyilván nem véletlen, hanem ilyen a stílusuk). A dobosnak ettől függetlenül elismerésem, mert zseniális volt, és az együttes másik két tagja is eszméletlenül pörgött a színpadon, kár, hogy nekem a gitár hangszórónál történő gerjesztése és percekig való nyúzása nem kielégítő zenei élmény.... A lelkesedésük meg a bulihangulat valamennyire elviselhetővé tette azt a kb. fél órát amíg zenéltek, de nem leszek rajongó.

 

Viszonylag rövid időn belül átszerelték a színpadot (ezalatt az idő alatt is esélytelen volt bármelyik büfénél belátható időn belül fröccshöz/sörhöz jutni), majd kialudtak a fények. Én, kis naiv azt gondoltam, hogy az ülőszektorban majd mi ülni fogunk. Sosem tévedtem még ekkorát. Az első akkord felcsendülésekor egyszerre ugrott fel mindenki a helyéről, és indult be a tombolás a széksorokbanis. Igazából valószínűleg képtelen lettem volna magamtól ülve maradni, de szerencsére ezzel nem voltam egyedül.

A setlist összeállítása egyszerűen hibátlan volt, minden “sláger”, amit bárki is kívánhatna, elhangzott: Learn To Fly, The Pretender, Everlong, Big Me, Walk: és még csak az első fél órában járunk. A magyar közönség 20 év várakozás után egy best-of dallistát kapott. "Ez még csak a kib@szott 5 szám..." – reagált a közönség lelkesedésére a frontember.

Amikor Dave Grohl énekes felpattant a színpadra, és az “ARE YOU READY???? because I am!” (“készen álltok? mert én igen!”) felkiáltással a zenészekkel együtt bele is csapott a közepébe, az egész közönség megőrült. Elég erős kezdést vállaltak be: konkrétan az egyik leghíresebb számukkal, az Everlong-gal indították be a bulit. Egyből 110%-on volt a hangulat. A közönségkedvenc dalok csak jöttek és jöttek, és mindezt olyan felszabadultan, jókedvűen és profin adták elő, hogy csak az “örömzenélés” szóra tudok aaszociálni. Látszott rajtuk, hogy rendkívül élvezik, amit csinálnak, és kimondottan imádták a magyar közönséget.

Dave a koncert elején kérdezte tőlünk, hogy mennyit játsszanak ma este, mivel rengeteg daluk van. Másfél órával kezdte, de a közönség óriási üdvrialgással “kialkudott” 2 óra tíz percet, amire megkaptu az énekestől, hogy ennyivel is beéjük...? Dave Grohl (Hogy lehet rágóval a szájban végigénekelni egy koncertet???) végül kijelentette: addig játszanak nekünk, ameddig csak bírnak, elvégre neki nincs munkája, neki nem kell holnap korán kelnie. Végül majdnem két és fél órán át játszottak megállás nélkül.

Megállás nélkül – értsd: Dave a koncert végefelé azt mondta, most csinálhatnák azt is, ami nagyon divat, hogy lemennek, tapsolunk, ők meg visszajönnek még pár számot eljátszani. De nekik most nincs kedvük lemenni a színpadról, és ezt eljátszani, mert addig akarnak nekünk zenélni, amíg fizikailag már képtelenek folytatni. Látszott, hogy őszintén élvezi az egész estét, de az is tény, hogy nagyon hálás közönség voltunk.

A zenekar bemutatására külön ki kell térnem: a frontember szinte stand-up-szerű blokkot csinált ebből a dologból: minden bemutatott tag után odaszúrt valami tréfás beszólást: például, a billentyűs szólója után hozzátette, hogy ez mondjuk teljesen szükségtelen egy FF dalnál, de azért király, köszi. Chris gitárszólója után pedig megkérte, hogy most valami jót is játsszon, elvégre 20 éve voltak itt utoljára...

Dave Grohl, bár fantasztikus frontember, és tudja, hogy mi kell a közönségnek, nem egyedül vitte el a hátán a koncertet, a zenekar többi tagja is rengeteget tett hozzá az estéhez. Nem egyszerű háttérzenészek voltak, hanem szerves részei a produkciónak. A dobos Taylor Hawkins-t külön ki kell emelni: meglepően szuper hangja van, és a dobolás mellett simán elénekelt úgy két dalt, hogy hiba nem volt benne. (Hogy lehet ennyi foggal a szájban énekelni?)

A dalok között folyamatos volt a duma – de tökéletes arányban, tökéletes időzítéssel –, többször is elhangzott, hogy már 20 éve nem jártak erre, de ez a mostani este kárpótol mindenkit: minket is, és őket is. Azt is hozzátette: lehet, hogy minden városba csak 20 évente kellene menniük, amit a közönség kinevetett/kifütyült, de Dave Grohl azt válaszolta: persze-persze, sok idő kivárni, de nézzétek meg, hogy mi az eredménye! Őrület! Folyamatosan viccelődött, és hálás közönsége volt saját magának, ugyanis végig röhögött a saját poénjain, és ezzel nyilván mindenkinek még jobb kedve támadt,  bár ezt maga a zene is biztosította volna. De minderre rájött még az is, hogy fantasztikus hangulatot tud csinálni, nagyon kitett magáért: énekelt, gitározott, a színpad egyik végéből a másikba rohant percenként, hogy a közönség mindkét oldalát pörgesse, és úgy beszélt a több ezer összegyűlttel, mintha régi haverok lennénk.

A koncert zárásaként az utolsó dal előtt még egyszer utoljára elmondta, hogy sajnálja, hogy 20 évbe telt, hogy ismét Budapestre látogassanak, majd elkezdődött az utolsó szám: a Best of You-t olyan energiával énekelte, és akkora bulit csapott a közönség így a legvégén (is), hogy azt kell mondjam: egy tökéletes este tökéletes lezárása volt. Mindent megkaptam ezen a koncerten ettől az együttestől, amit vártam – és valamivel (sokkal) még többet is. Szívük-lelkük benne volt, és ezzel egészen felejthetetlen élményt ajándékoztak nekünk.

Szerkesztői lábjegyzet

A szerkesztő, aki maga is jelen volt a koncerten, csak annyit tenne hozzá mindehhez, hogy FULL RSPECT KÖZÖNSÉG!

Írhatnám, hogy magyar, de rendkívül sok külföldi is volt, ezt a koncert előtt a sarki kocsmában és utána, az 1-es villamoson is megtapasztaltuk. Ahogy fentebb is olvasni lehetett, egy tizedmásodperccel a kezdés után talpont volt mindeki – és ez így maradt a végégig, még a meredélyen is rázták, az egyik híd pl. úgy rugózott, hogy néha-néha odapillantottam, hogy megvannak-e még. Olyan hátborzongatóan gyönyörű volt a kórus, hogy kibuggyantak a könnyeim (hiába no, én nem tipegő voltam 20 évvel ezelőtt), és bizony néha Dave Grohlt is erősen meglepte a közönség lelkesedése – nyilván hozzászokott már, nem nagy ügy, de tud ütni minden alkalommal. Már a placcon voltunk kifele, amikor megint felzúgott a kórus, hátra is fordultam, hogy mi van, mégis visszajöttek, aztán kiderült, hogy a távozó közönség énekel. Nem hiszem, hoyg ennél több, szebb, jobb feladata lenne egy koncertnek, nagyok voltatok: zenekar és kiözönség egyaránt!

Nyitó- és 4. kép: MTI


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek