James Blunt óriási bulit rendezett az Arénában

2018/05/10  ·   Koncertbeszámoló   ·  Simonyi Éva

Az este kicsit döcögősen indult a jégeső miatt, de ez azért senkit nem tartott vissza. A Papp Lászlóhoz közeledve elég sok viharvert koncertlátogatót láttam, de sor már egyáltalán nem volt, mert vagy mindenki szétszéledt védelmet keresve, és még nem ért vissza, vagy megpörgették a beengedést. Lényeg, hogy pillanatok alatt bent voltam az arénában.

James Blunt óriási bulit rendezett az Arénában

Amikor beértem a szektoromba, és leültem, kb. félig volt az egész hely, pedig az előzenekarként bejelentett Király Viktor perceken belül kezdett. Egyszálgitáros kísérettel állt színpadra, és mindent megtett, hogy a közönség kicsit bemelegedjen, ráhangolódjon a koncertre. Bár egy ülőkoncerten egy amúgy is félig lezárt arénában nem sok rajongója lehetett jelen, azért bátran próbálkozott a közönségénekeltetéssel, amikor nem sikerült, poénnal ütötte el a fiaskót.

Az este főfellépője tűpontosan kezdett, fél órás átszerelést és színpadberendezést követően 21:00-kor kialudtak a fények, csak a színpad volt megvilágítva. A zenészek elfoglalták a helyüket, és bele is kezdtek a Heart To Heart című dalba. James Blunt is hamar megjelent (sőt berobbant), és keresztül-kasul bejárta a színpadot, hogy az egész lenti ülőszektort arra bíztassa, hogy álljon fel, és menjen előre bulizni. Nyilván nem kellett sok noszogatás, amikor a dal első sorát elénekelte, már nem volt lent ülő ember. Fent sajnos nem voltak ennyire kaphatók a bulizásra a rajongók (nem úgy, mint a Foo Fighters koncerten anno, ahol az egész arénában nem maradt ülve senki az első perctől).

Fotó: Labancz Andrea

Aki ezelőtt még nem látta őt élőben (mint ahogy én sem), annak meglepő lehetett, hogy ennyire nagy bulit tud csinálni, hogy ennyire nagy energiával veti bele magát a koncertbe és hogy ennyit mozog. A romantikus dalai miatt ismertté vált énekesnek azonban a You’re Beautiful slágerénél jóval több van a repertoárjában. Sőt, a lassú dalokból volt kevesebb. A koncert legnagyobb részében szinte fizikai fájdalom volt ülve maradni, hiszen annyira fantasztikus hangulatot csinált, hogy legszívesebben végigtáncoltam volna az egészet, de az ülőszektorban nem akartam más szórakozását elrontani.

Fotó: Labancz Andrea

A gitárcsere majdnem minden dal után megtörtént, sőt egyszer, amikor ukulelét fogott a kezébe (és ebből mindenki tudta, hogy most a Postcards következik), el is mondta, hogy ez a kedvence a gitárjai közül, és néha a hálószobájában is megpengeti, mert ettől nagyobbnak érzi magát. Általában mindenki meglepődik, amikor először látja élőben, és igen, jól látjuk mi is, ő egy kis ember. Azért is van messze mögötte a zenekar, hogy ettől ő nagyobbnak tűnjön, reméli bevált...

Fotó: Labancz Andrea

Nagyon szerette a közönséget, rendkívül sokat kommunikált velünk, folyamatosan fenntartotta a figyelmet – ezáltal a jó hangulatot is. A koncert elején elmondta, hogy már június óta turnén van, járt Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában, Európa nagy részén, de ez mind-mind csak gyakorlás volt a ma estére. Higgyük el, mert ilyet aztán nem szokott ám mindenkinek mondani... Persze. Szuper kedves és közvetlen volt, azt is elmondta többek között, hogy az észak-amerikai turnén nem ő volt a főfellépő, hanem Ed Sheeran előzenekaraként lépett fel. Néha kicsit olyan volt neki, mint a grupija. El is árulta, hogyha egy ágyban találjuk magunkat Ed Sheerannel, mindig az ablak melletti részt válasszuk magunknak, mert Ed sokszor kel fel éjszaka. Hát, köszönjük a tippet :) (A zenészek egyébként évek óta remek barátok, olyannyira, hogy James Blunt gyermekének Ed Sheeran a keresztapja).

Fotó: Labancz Andrea

Azzal folytatta, hogy azért hozta fel Ed nevét, mert a következő dalt vele írta. Egyszer együtt síeltek, és Blunt egyik nap megtanította Sheerant síelni, cserébe ő megtanította aznap este Bluntot dalt írni. Szerinte jó üzletet kötöttek. Ekkor mondta Ed, hogy a sok romantikus dal közül már nem számít, hogy ki volt az ihletője (a Goodbye My Lover-lány, vagy a You’re Beautiful-lány), inkább írjon valami őszintét, például a feleségéről. Úgyhogy James elmondta, hogy ez a dal a feleségéről szól, és amikor meghallgatta a nej a neki írt dalt, azt mondta: ez a legromantikusabb dal, amit Ed Sheeran valaha is írt neki :)

 

A dallistát tökéletesen állította össze, minden korszakból hallhattunk dalokat, régieket és újabbakat is. Mindenki megtalálhatta benne, amiért eljött: a romantikusabb, lassabb, egyszálgitáros dalokat, a bulizósabb, pörgős dalokat és a nyári, könnyed slágereket is.

Fotó: Labancz Andrea

James Blunt humoros, rendkívül szerethető zenész, aki mindent megtett, hogy az emberek ne pusztán egy kellemes zenei élménnyel térjenek haza, hanem jót is bulizzanak. Abszolút sikerült neki, fantasztikus koncert volt. Ezúton is köszönjük neki, reméljük hamar visszajön!

 

10 dolog, amit biztos nem tudtál James Bluntról

James Blunt, koncert, Papp László Budapest Sportaréna

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek