Joey Tempest hanyatt esett a bécsi közönségtől – ilyen volt a Europe-koncert a szomszédban

2018/10/03  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Azok a gyönyörű nyolcvanas évek... Nagy szerencse, ha az ember meg tud nézni egy olyan zenekart, amelyik a kamaszkorában nagyon menő volt és nem kopott el végletesen /nem oszlott fel az azóta eltelt 25-30 évben. Még jobb, ha ezt még a gyerekének is meg tudja mutatni.

Fotó: www.volume.at

Hogy ezért el kell zarándokolni Bécsbe, az már csak hab a tortán, ez legyen a legnagyobb probléma. Köszönet érte a Barracudamusic-nak. Bécs remek város – egyesek szerint azonban borzasztóan veszélyes... Erre némileg rácáfol, hogy kb. 2 órán át állt az autóm az osztrák főváros belvárosában tökig lehúzott ablakkal, tele cucokkal (nem sötétített üvegekkel), és a világon senki nem akart beletenni semmit. Szeretem ezt a várost, szép, rendezett, minden ki van találva, de nincs annyira túlszervezve, mint a németeknél. Egyszerű a közlekedés és minden olyan magától értetődő. Még az is, hogy bemegy az ember egy étterembe és a zavaros angol-német karattyolásából a pincérek kisvártatva rájönnek, hogy magyarok vagyunk és anyanyelvünkön szólnak hozzánk, majd prezentálják a magyar nyelvű étlapot. Cool.

A koncerthelyszín, vagyis az egykori gáztároló tartályokból átalakított Gasometer egy nagy bevásárlóközpont némi kulturális kiegészítéssel: kiállítóterem, koncertterem stb. A Westbanhoftól egy metróval 15 perc alatt oda lehet jutni.

A bemelegítőbanda a glasgow-i illetőséKing King zenekar volt, akik egy háromnegyedórás finom bluesrockot nyomtak, egy jó kis Hammond-orgonával, remek énekessel – aki egyben a szólógitáros is –, lágy basszussal és egy közepesen játszó dobossal. Nagyon kellemes volt, de nem igazán pörgették fel a hangulatot, chillnek elment, a tombolós rész a főzenekarra hárult.

A mostani turné a Europe nagyjából egy éve megjelent Walk The Earth című lemezének bemutatókörútja. Szándékosan nem nagyon hallgattam bele, kíváncsi voltam, hogy szól ez az ikonikusnak számító svéd rockbanda 2018-ban. Nem rossz, nem rossz... Az új dalok keményebb, metálosabb hangzásúak, ennek különösen örültem. Ellentétben az előzenekarral, itt kiváló a dobos (Ian Haugland), Joey Tempest is szuperül énekel, bár a magas hangokkal kicsit bíbelődött az elején.

Kissé lassan indult be a zenekar és a közönség is, mígnem felhangzott a Rock The Night, ami anno az egyik legnagyobb slágerük volt. Itt történt meg az, hogy egy óvatlan pillanatban Joey úgy lépett hátra, hogy az egyik mélynyomóban megbotlott és elesett. Az esetet (sic!) többször visszanéztük (itt pont videóztunk egy kicsit), de nem jutottunk teljes konszenzusra abban, hogy tényleg véletlenül esett-e el, vagy ez a show megkoreografált része volt. Szerintem az utóbbi, de az illúzió kedvéért hajlandó vagyok "bevenni" ezt a trükköt. John Norum gitárszólója után (amikor a többi tag elhagyta egy rövid időre a színpadot) felpörögtek az események, és a frontember énekhangja is valahogy jobban bírta a magasabbakat, a tempó is megnőtt – a buli beindult.

A setlistben végig szépen keveredtek a régi dalok az újakkal, a srácok jól nyomták így, 50 évesen is. Amikor bő másfél óra után elhagyták a színpadot, felszólították a közönséget, hogy minél hangosabban kiabáljanak, ha hallani szeretnék a ráadásként elhangzó Cherokee-t és a The Final Countdown-t. Nyilván visszatapsoltuk őket, enélkül nem mehetett senki haza, nem is gondolta ezt senki komolyan. És ők sem.

Két óra menőség – soha rosszabbat!

Europe, koncert, Bécs, Gasometer, The Final Countdown

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek