Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban

2015/03/23  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andrea

Régi álma vált valóra Kállay-Saunders Andrásnak azzal, hogy végre saját zenekarral a háta mögött léphetett színpadra. Ráadásul az alkalom is ünnepi volt, hisz aznap megjelenő Delivery Boy című albumának lemezbemutatóját tartották csütörtök este az Akvárium KisHalljában. Megnéztük, mit tud a csapat élőben. Aztán rá is kattantunk rendesen.

Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban

Ha őszinte akarok lenni - és miért ne lehetnék az -,  Kállay-Saunders Andrást a mai napig nem tudom hova tenni a saját kis zenei dobozaimban. Alapvetően nincs bajom a dalaival, sőt néhány darabot kifejezetten kedvelek, a hangi adottságairól, ha akarnék, se tudnék rosszat mondani, az pedig kifejezetten dicséretes, hogy nem csak énekesként, de dalszerzőként és szövegíróként is képes maradandót alkotni.

Mégis, amikor tévében vagy a színpadon látom, nem tudok mit kezdeni a jelenséggel. És mielőtt bárkiben ébredezne a gyanú, azonnal tisztáznám, hogy nem előítéleti problémáról van szó. Egyszerűen mint előadó nekem időnként túl kevés. Vagy túl sok. Ezt még magamban sem sikerült tisztáznom, mindenesetre valami nem százas, és így sajnos eddig a pillanatig nem volt elég késztetésem erősíteni a rajongói táborát.

Aztán a csütörtök esti buli után megtört a jég, és nyomtam egy lájkot a hivatalos fészbúk oldalára. Mondom is azonnal, hogy miért.

Kezdjük az őskorral. Az egyszerű pizzafutár megfogadta pártunk és kormányunk tanácsát, és valóban mert nagyot álmodni, amikor annak idején, 2010-ben benevezett a szebb napokat is látott tehetségkutató műsorba. Akkoriban még magam is hűségesen követtem az ilyen jellegű adásokat hétről hétre, és még szurkoltam is az ifjúnak a továbbjutás érdekében. Bár a jól jövedelmező első helyet nem sikerült megkaparintania, az már akkor biztossá vált, hogy élete hátralévő részében a  zene lesz a fő foglalkozása, míg a futárszakma újabb kiváló munkaerővel lett szegényebb.

Ahogy az lenni szokott egy ilyen műsorban való szereplés után, következett a 15 perc hírnév korszaka, ami Andrásnak szerencsére nem volt elég, így azonnal nekilátott felépíteni saját karrierjét, saját dalokkal. Zsinórban háromszor nevezett be az Eurovíziós dalfesztivál előszobájaként emlegetett A dal című műsorba, és kitartásának köszönhetően az utolsó próbálkozást sikert koronázta. 2014-ben Running című szerzeményével ő képviselte hazánkat Koppenhágában az 59. Eurovíziós dalfesztiválon, ahol Friderika 1994-es gyönyörű dalának 4. helyezését követően az ifjú tehetség, minden idők második legjobb eredményeként, az előkelő ötödik hellyel tért haza. Innen pedig már nyílegyenes út vezetett az önálló album megjelentetéséig, amit viszont végül egy komplett zenekarral karöltve sikerült kivteleznie.Így jutottunk el ama nevezetes nap estjére, amikor is a vadi új album dalait hallgathattuk meg élőben.

A vendégzenekarként funkcionáló körmendi Soulwawe a megalakulásuk évszámát tekintve nem egy fiatal formáció, de eddig még nem nagyon hallott róluk a nagyközönség. Az alter rock világából érkező 4 fős banda 2007 óta létezik, és koncerteztek már neves hazai zenekarok vendégeként, illetve az utóbbi időben a Petőfi Rádió is felfedezte magának. Legutóbbi slágeres beütésű daluk már magyar nyelven szólal meg, és Szélcsend névre hallgat. Rövid produkciójuk alkalmával megállapítottam, hogy van bennük tehetség, viszont egyelőre rengeteg hibát követnek el a színpadon, ami talán kellő rutinnal kiküszöbölhetővé válhat a későbbiekben. A látottak és a hallottak alapján nem állítom, hogy nagy kedvenceim közé kerültek, de mindenesetre megjegyeztem a nevüket, és figyelni fogom őket a távolból. És ezt most nem fenyegetésnek szántam. ;)

Kállay-Saunders bejövetele előtt már egész szépen megtelt a kisterem, igaz, egy videóklip forgatásnak és persze a nemrég indult Petőfi tévének köszönhetően nem tudtunk olyan sarkot találni, ahol ne egy kamerás emberbe botlottunk volna. Kicsit frusztráló a dolog annak, aki nem vágyik szereplésre, csak szeretett volna egy jót bulizni, de hát mostantól ezzel is számolnia kell annak, aki koncertre látogat.

A zenekari tagok óvatos beszivárgása láttán a közönségben megjelent fiatal hölgyek azonnal sikítófrászt kaptak, ami csak fokozódott, amint András is előkerült az öltözőből. A style igazán trendire sikeredett, bár nekem egy kicsit túlzásnak tűnt a vastag szőrmebunda az amúgy is levegőtlen meleg teremben. A napszemüveget még fel tudom dolgozni, hisz könnyedén ráfoghatjuk a vakító lámpák fénye okozta látásproblémákra, de a bunda, és az alatta lapuló kinyúlt hatású izompóló számomra inkább taszító, mint vonzó... De hát ízlések és ízléstelenségek ugyi…

Lépjünk is gyorsan tovább. Volt már szerencsém korábban élőben meghallgatni a dalait, igaz, az még a haknikorszakból származik, de annyit már akkor sikerült megállapítanom, hogy bizonyosan nem az utómunkának köszönhette a tiszta hangokat a szerzeményeiben. Erre a megállapításra most sem sikerült rácáfolnia. Bár a történelmi hűség kedvéért megjegyezném, hogy egy-két csúszás előfordult, de ezt betudom a szőrme okozta plusz 60 fokos hőségnek, illetve az irgalmatlanul rossz hangosításnak. Sorry, Akvárium, de úgy tűnik, hogy a kisteremben komoly problémák akadnak technikai téren, amit sajna nem annyira vájt füllel is hall az ember lánya. Borzasztóan hangos volt a zenekar, ezzel szemben Andrásból alig hallottunk valamit, plusz a dizsis betéteknél olyan szinten torzított a hangfal, hogy a maradék agyvelőm is elmozdult a helyéről. Ennél azért egy cseppet többet várnánk egy népszerű és egyébként színvonalas szórakozóhelytől…

A zenekar összetételét tekintve, azt hiszem, a profizmus szó a helyén való kifejezés, ráadásul egészen korrekt egységben működtek. Gitárfronton a szintén tehetségkutatós múltú Tóth “mindenlányálma” Ádám, basszusgitáron a már túlképzettnek mondható Bodóczki “négyhangszerenisjátszom” Ernő, a dobok mögött a szintén rutinos, több zenekarban is megforduló Prohászka Zsolt, valamint billentyűs poszton a friss hús, Szabó Dániel foglal helyet. Ha mindezt összerakjuk, valószínűleg nem lesz gyenge a produkció, plusz András jelenlétével tökéletes egység benyomását keltik. Ha a színpadon muzsikáló zenészek élvezik a produkciót, az azonnal átragad a közönségre is, és esetünkben ezzel egy pillanatnyi probléma sem volt.

Ha a dalokra koncentrálunk, természetesen elhangzottak a már ismert és közkedvelt slágerek, de aki esetleg még nem ismerte az új album anyagát (gyanítom, vagyunk így egy páran, magamat is beleértve) annak volt lehetősége barátkozni a változatos stílusú szerzeményekkel. Igazából behatárolhatatlan a műfaj, amire nagyban rásegített az alkotótárs, Szakos Krisztián is, így az érzelmes balladákon és a trendi diszkós hangzást követő szerzeményeken túl, nyomokban rockos elemeket is tartalmaznak, ami kifejezetten jót tett a komplett anyagnak.

Kállay-Saunders András esetében a színpadi jelenlét nálam eddig csak közepest érdemelt, amit kemény munkával a koncert után sikerült feltornáznia jóra, de még van mit csiszolni rajta. Viszont a nap legpoztívabb felismerése számomra, hogy ennek a fiúnak van humora! Ráadásul jó is! Valószínűleg eddig azért kerülte el a figyelmem, mert egy átlaghakni nem a viccelődésről szól. De erősen ajánlanám, hogy ne hagyjon fel az ilyen jellegű kommentekkel a színpadon, mert oldja a feszültséget mindkét félben. Az érzelmi vonalról már rég tudjuk, hogy létező jelenség András előadásai alkalmával, viszont egyelőre még hiányzik az a fajta magabiztosság, amit egy frontembertől elvárna az ember. Valószínűleg frusztráló lehet a magyar nyelv elsajátításának hiányosságaiból adódó beszédkényszer, de ha rám hallgat, akkor ezen gyorsan túlteszi magát, mert nem attól lesz valaki tökös legény a színpadon, hogy hibátlanul elszaval egy Ady-verset. Az ő erőssége mindenképpen a hangja és az a fajta érzelemdús előadás, amit rengeteg hazai vagy külföldi előadó megirigyelne. Ennek ékes példája volt az az egy szál gitárkísérettel előadott dal, ami tulajdonképpen a nagymamájának íródott, és bár az új albumra már nem fért fel, nyugodtan bekerülhet a koncertlistába.

A bulinak köszönhetően jómagam is elkezdtem hallgatni a vadi lemezt, és már van is slágerjelöltem, de ez maradjon inkább az én titkom. Azt viszont bizton állíthatom, hogy Kállay-Saunders András a zenekarral kiegészülve a legjobb úton halad afelé, hogy végre megvalósítsa álmait, illetve kibontakozzon, mint szerző, és mint előadó egyaránt.

Külön köszönöm, hogy gondolt rám a koncert végén, hisz elhangzott egy mondat, ami után végleg a szívembe zártam. Nem pontos az idézet, de a lényeg az volt, hogy vigyük hírüket az országban, és mutogassuk az új albumot kutyáknak és békáknak! Asszem, erre mondják, hogy tudat alatti elszólás. Baráti körömben köztudott, hogy előrehaladott békamániában szenvedek kicsi korom óta, így gyűjtök minden békás cuccot, ami a világban fellelhető. Legkedvesebb barátnőmnek köszönhetően karácsony óta már élő változatban is fellelhetőek a lakásomban, így én maximálisan teljesítettem a kívánságot azzal, hogy a két úszó vízihullámnak lejátszottam a szóban forgó albumot.

Örömmel jelentem, hogy a fogadtatás kiváló volt, mindenki túlélte (kivéve a szomszédaimat), így a legközelebbi bulira valószínűleg már velük együtt megyek. Ha  már Akvárium, ugyi…;)


Képtár

  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41472
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41473
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41474
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41475
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41476
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41477
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41481
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41488
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41490
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41492
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41493
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41494
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41495
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41496
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41497
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41500
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41501
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41502
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41503
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41504
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41505
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41506
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41507
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41508
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41509
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41510
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41511
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41380
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41381
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41382
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41383
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41387
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41388
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41389
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41390
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41391
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41392
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41393
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41394
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41397
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41398
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41399
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41400
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41401
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41402
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41403
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41404
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41405
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41406
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41407
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41408
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41409
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41410
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41411
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41412
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41413
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41414
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41415
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41416
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41418
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41419
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41420
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41421
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41422
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41423
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41424
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41425
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41426
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41427
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41431
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41432
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41433
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41436
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41437
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41438
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41439
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41440
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41441
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41442
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41443
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41444
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41445
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41446
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41447
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41448
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41451
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41452
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41454
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41455
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41456
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41457
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41458
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41459
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41460
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41461
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41462
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41463
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41464
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41465
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41466
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41467
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41468
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41469
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41470
  • Már a békák is őt hallgatják! - Kállay-Saunders Band az Akváriumban kép 41471
 

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek