Mindenki dobja ki a gitárját, Slash a király!

2015. november 20.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

Mivel is kezdjem... Van ember a Naprendszerben, aki ne tudná ki is Slash? Szerda este megmutatta az Aréna bátor népének, hogy miért is ismerik a nevét Krasznojarksztól Balmazújvárosig mindenhol. Az egyetlen ember, akin nem látjuk, mennyire öregszik…

Mindenki dobja ki a gitárját, Slash a király!

Este 7-re értem az Arénához, és utoljára ennyi gunspólós–fejkendős embert a WigWam (ma Club 202) fénykorában láttam, amikor a koncertek után Dj Paplan rázta szét a hajunkat (mindig utáltam a világ végéről hazamenni hajnalban, de hát ahol a rock, ott ez az arc jelen volt). A beléptetés alapos motozással történt, ami érzékelhetően senkit sem zavart. Megváltozott a világ, mert a történtek után mindenki türelmesen várta a sorát, hogy biztonságban tudjunk szórakozni. Az előzenekar…. Hát igen, erről a szokásomról soha nem tudok leszokni, hogy melegíteni a pultnál mindig az előzenekar fellépése alatt kell. Mert hát mikor máskor? A koncert előtt K. László, világhírű dobos megadja a kezdő hangot a pultnál:

Atikám! Két féle zene létezik: a Rock és a többi szar.

Szóval az előzenekar Stoner hangzása és stílusa szűrődik ki a teremből, de mi kurvakeményrokkerek vagyunk, így a sör az első. Persze van ennek némi hátulütője is, mert mire beérünk a terembe, már egy Guns–klasszikus üvölt a hangfalakból. A Nightrain gitárszólama robbantja fel az Arénát, és az ülőjegyesek is mind felállva ünneplik a kor gitárkirályát. A színpadkép egyszerű, semmi flanc, csupán egy nagy molinó a háttérben, amin egy cilinderes smiley vigyorog. Persze, milyen látványosság kéne még egy színpadra, mikor ott van Slash?!

Léggitár le a hátról, metálterpesz, és nyomjuk is a szólókat. Myles Kennedy énekes kétség kívül a legjobb hangú Axl–imitátor, de valahogy nekem hiányzik belőle a mocsok, a rohadjon meg a világ én vagyok a király személyiség. Túl steril nekem. A hangja viszont nabasszamegdejó. És ez elmondható a basszerosról is, aki a Welcome to the jungle himnuszt olyan energiával rakta a pofánkba, és olyan hanggal, hogy simán letolhatná akár ő is a koncertet. Egy zenekarban két Axl–hangú énekes? Slash tudja, milyen zenészeket kell összegyűjteni. Én a boltban nem találom meg a legjobb tejet a polcon, ez meg két nagyágyút rak be az öttagú zenekarába.

A hangulat a nézőtéren hullámzó. Láthatóan a Gun– daloknál orgazmusa van mindenkinek, a többinél meg csak az igazán elvetemült rajongók üvöltik a szöveget. És ezt pontosan tudja a zenekar is, ezért szórták szét a műsorban a klasszikusokat. (Nightrain, Double Talkin’ jive, You could be mine, Welcome to the jungle, Rocket queen, Sweet child O’mine)  Próbálom értelmezni és megérteni, hogy ki az, aki képes kimenni cigizni a koncert alatt, miközben Slash éppen a combjára helyezett gitárral tépi le minden gitáros önbizalmát a picsába. (Egyszer kénytelen voltam kimenni mosdóba, ahol mindenki siettet a dolgával és vetettem egy pillantást a dohányzó szekció részlegére. Stroke-ot kaptam azonnal. Tele a dohányzó!!! Én a mosdóban siettetem a hólyagomat, hogy nehogy lemaradjak bármi fontos eseményről, ezek meg kint dohányoznak, mintha buszra várnának. Én még dupla matekóráról sem mehettem ki vácáre, még alibiből sem, de önszántamból egy Slash–koncertről cigizni menni az maga lenne az Isten káromlás.)

Sietek vissza minden akadályt megugorva, ami hátráltat, és hű fegyverhordozóm már nyomja is a kezembe a léggitáromat. A koncert második felére érzem a lábamban, hogy ha most nem vágom le, akkor belehalok a fájdalomba. A nagy nyári fesztiválszezon már elmúlt, és elszoktam a több órás igénybevételtől. A koncert több mint két órás volt, és csupán annyiban különbözött a nyári Volt fesztiválos fellépéstől, hogy négy dallal többet kaptunk. Egy hamisíthatatlan rockkoncert volt, tele gitárral, erővel és minden felesleges plusztól mentesen. Ajánlom eme hozzáállást több hazai zenekarnak is: nem kell elvonni a figyelmet marha látványos dolgokkal és színpadképpel, egyszerűen tessék megtanulni zenélni, és utána minden másodlagos lesz.

Itt volt a Guns N' Roses legendás gitárosa, és több mint két órányi szólót pengetett össze nekünk. A szokásos erőlködés nélküli stílusban, zsigerből, szívből és lélekből. Érzi! A hangszerének minden mikromilliméterét ismeri, és bárhogy fogja, abból bizony hang jön ki. Olyan hang, amire minden zeneszerető csak annyit tud mondani: Fenomén!

Ha lehet hinni a híreknek, és tényleg kialakulóban van az igazi Guns N' Roses visszatérés, akkor készüljön fel mindenki az armageddonra. Nem érdekel, milyen messze kell majd utaznom, hogy lássam őket, de ahol fellépnek, ott ez az arc jelen lesz.

Ő volt Slash Budapesten, aki milyen jó, hogy nem autószerelő lett vagy porszívóügynök, hanem megfogta a gitárt, és olyan dalokat írt a világnak, amelyek a mai napig minden NORMÁLIS buli alapjait képezik. (bár milyen hülyén is nézne ki egy porszívóügynök göndör fürtökkel cilinderben)

Igaza van Lacinak, két féle zene létezik, a rock és a többi szar!

Végül a setlist:

You’re a lie

Nightrain

Avalon

Standing int he sun

Back from cali

Wicked stone

Double talkin’jive

You could be mine

Doctor alibi

Welcome to the jungle

Beneath the savage sun

Starlight

The dissident

Rocket queen

Bent to fly

World on fire

Anastasia

Sweet child O’mine

Slither

Paradise city

Fotó: Mohai Balázs/ MTI 


 

 

Szólj hozzá!


A punk visszatér Óbudára: ETA és Kretens közös buli az OMK-ban

A punk visszatér Óbudára: ETA és Kretens közös...

A nyolcvanas évek elején alakult, ma is létező két legendás punkbanda, az ETA és a Kretens ad közös koncertet november 24-én az Óbudai...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Vissza a suttyórockhoz: itt a Quimby dobosának legújabb albuma!

A Nemzet Metronómja, ifj. Gerdesits Ferenc dobos, azaz Faszi anyazenekarának a Quimby tekinthető, de saját zenekara, a Marlboro Man is immáron a 26. születésnapját ünnepli idén, amit egy új albummal ünnepelnek meg.

István, a király 35 – Szörényi Levente és Bródy János újra a színpadon!

Szinte hihetetlen, hogy az István a király rockopera idén ünnepli 35 éves évfordulóját... Az elmúlt 35 évben számos legendás feldolgozást láthattunk már. A jubileumi előadáson a rockopera koncertverzióban lesz látható a Papp László Budapest Sportarénában december 17-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek