Mindenki dobja ki a gitárját, Slash a király!

2015/11/20  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

Mivel is kezdjem... Van ember a Naprendszerben, aki ne tudná ki is Slash? Szerda este megmutatta az Aréna bátor népének, hogy miért is ismerik a nevét Krasznojarksztól Balmazújvárosig mindenhol. Az egyetlen ember, akin nem látjuk, mennyire öregszik…

Mindenki dobja ki a gitárját, Slash a király!

Este 7-re értem az Arénához, és utoljára ennyi gunspólós–fejkendős embert a WigWam (ma Club 202) fénykorában láttam, amikor a koncertek után Dj Paplan rázta szét a hajunkat (mindig utáltam a világ végéről hazamenni hajnalban, de hát ahol a rock, ott ez az arc jelen volt). A beléptetés alapos motozással történt, ami érzékelhetően senkit sem zavart. Megváltozott a világ, mert a történtek után mindenki türelmesen várta a sorát, hogy biztonságban tudjunk szórakozni. Az előzenekar…. Hát igen, erről a szokásomról soha nem tudok leszokni, hogy melegíteni a pultnál mindig az előzenekar fellépése alatt kell. Mert hát mikor máskor? A koncert előtt K. László, világhírű dobos megadja a kezdő hangot a pultnál:

Atikám! Két féle zene létezik: a Rock és a többi szar.

Szóval az előzenekar Stoner hangzása és stílusa szűrődik ki a teremből, de mi kurvakeményrokkerek vagyunk, így a sör az első. Persze van ennek némi hátulütője is, mert mire beérünk a terembe, már egy Guns–klasszikus üvölt a hangfalakból. A Nightrain gitárszólama robbantja fel az Arénát, és az ülőjegyesek is mind felállva ünneplik a kor gitárkirályát. A színpadkép egyszerű, semmi flanc, csupán egy nagy molinó a háttérben, amin egy cilinderes smiley vigyorog. Persze, milyen látványosság kéne még egy színpadra, mikor ott van Slash?!

Léggitár le a hátról, metálterpesz, és nyomjuk is a szólókat. Myles Kennedy énekes kétség kívül a legjobb hangú Axl–imitátor, de valahogy nekem hiányzik belőle a mocsok, a rohadjon meg a világ én vagyok a király személyiség. Túl steril nekem. A hangja viszont nabasszamegdejó. És ez elmondható a basszerosról is, aki a Welcome to the jungle himnuszt olyan energiával rakta a pofánkba, és olyan hanggal, hogy simán letolhatná akár ő is a koncertet. Egy zenekarban két Axl–hangú énekes? Slash tudja, milyen zenészeket kell összegyűjteni. Én a boltban nem találom meg a legjobb tejet a polcon, ez meg két nagyágyút rak be az öttagú zenekarába.

A hangulat a nézőtéren hullámzó. Láthatóan a Gun– daloknál orgazmusa van mindenkinek, a többinél meg csak az igazán elvetemült rajongók üvöltik a szöveget. És ezt pontosan tudja a zenekar is, ezért szórták szét a műsorban a klasszikusokat. (Nightrain, Double Talkin’ jive, You could be mine, Welcome to the jungle, Rocket queen, Sweet child O’mine)  Próbálom értelmezni és megérteni, hogy ki az, aki képes kimenni cigizni a koncert alatt, miközben Slash éppen a combjára helyezett gitárral tépi le minden gitáros önbizalmát a picsába. (Egyszer kénytelen voltam kimenni mosdóba, ahol mindenki siettet a dolgával és vetettem egy pillantást a dohányzó szekció részlegére. Stroke-ot kaptam azonnal. Tele a dohányzó!!! Én a mosdóban siettetem a hólyagomat, hogy nehogy lemaradjak bármi fontos eseményről, ezek meg kint dohányoznak, mintha buszra várnának. Én még dupla matekóráról sem mehettem ki vácáre, még alibiből sem, de önszántamból egy Slash–koncertről cigizni menni az maga lenne az Isten káromlás.)

Sietek vissza minden akadályt megugorva, ami hátráltat, és hű fegyverhordozóm már nyomja is a kezembe a léggitáromat. A koncert második felére érzem a lábamban, hogy ha most nem vágom le, akkor belehalok a fájdalomba. A nagy nyári fesztiválszezon már elmúlt, és elszoktam a több órás igénybevételtől. A koncert több mint két órás volt, és csupán annyiban különbözött a nyári Volt fesztiválos fellépéstől, hogy négy dallal többet kaptunk. Egy hamisíthatatlan rockkoncert volt, tele gitárral, erővel és minden felesleges plusztól mentesen. Ajánlom eme hozzáállást több hazai zenekarnak is: nem kell elvonni a figyelmet marha látványos dolgokkal és színpadképpel, egyszerűen tessék megtanulni zenélni, és utána minden másodlagos lesz.

Itt volt a Guns N' Roses legendás gitárosa, és több mint két órányi szólót pengetett össze nekünk. A szokásos erőlködés nélküli stílusban, zsigerből, szívből és lélekből. Érzi! A hangszerének minden mikromilliméterét ismeri, és bárhogy fogja, abból bizony hang jön ki. Olyan hang, amire minden zeneszerető csak annyit tud mondani: Fenomén!

Ha lehet hinni a híreknek, és tényleg kialakulóban van az igazi Guns N' Roses visszatérés, akkor készüljön fel mindenki az armageddonra. Nem érdekel, milyen messze kell majd utaznom, hogy lássam őket, de ahol fellépnek, ott ez az arc jelen lesz.

Ő volt Slash Budapesten, aki milyen jó, hogy nem autószerelő lett vagy porszívóügynök, hanem megfogta a gitárt, és olyan dalokat írt a világnak, amelyek a mai napig minden NORMÁLIS buli alapjait képezik. (bár milyen hülyén is nézne ki egy porszívóügynök göndör fürtökkel cilinderben)

Igaza van Lacinak, két féle zene létezik, a rock és a többi szar!

Végül a setlist:

You’re a lie

Nightrain

Avalon

Standing int he sun

Back from cali

Wicked stone

Double talkin’jive

You could be mine

Doctor alibi

Welcome to the jungle

Beneath the savage sun

Starlight

The dissident

Rocket queen

Bent to fly

World on fire

Anastasia

Sweet child O’mine

Slither

Paradise city

Fotó: Mohai Balázs/ MTI 


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek