Puttók és gyíkok – drasztikus este volt a Kuplungban

2018/01/10  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Igazából szombat este azért mentem a Kuplungba, mert a Drastik Putto-t eléggé bírom és tudom, hogy koncerten sokkal ádázabbak, mintha lemezen hallgatom őket.

Puttók és gyíkok – drasztikus este volt a Kuplungban

Tudom, hogy egy újságírónak soha semmi sem jó... Nemrégiben arról panaszkodtam, hogy miért kezdődik a belvárosban egy koncert szombat este 7 órakor, amikor még éppen csak rápihenünk az estére. A zenekaroknak se jó, ha emiatt lemaradnak róluk az emberek. Viszont azt sem érzem teljesen korrektnek, hogy 8-ra hirdetnek meg egy eseményt, és a két zenekar közül az első 10 óra környékén kezd el játszani. Oké, nyilván a helynek jó így, hiszen szivárog a nép és fogyasztanak addig, de közben viszonylag hangosan szól a teremben, egy olyan zene, amire táncolni nem nagyon lehet, viszont mellette beszélgetni sem, tehát kiszorulunk kívülre, ahol már persze nincs ülőhely. Így aztán álldigálhatunk röpke két órát – és kétszer elfáradunk, mire elkezdődnek a koncertek. Erről ennyit.

Mihalik Ábel zenekara előtt még a Gyík zenekar nevű formáció melegítette be a gyülekezőket. Bevallom, nem vagyok nagyon otthon a magyar hiphop-zenében, a Gyík zenekarról még nem is hallottam (mea culpa). Úgyhogy először is álljon itt róluk egy rövid ismertető a honlapjukról:

"2012-ben alakultunk Budapesten. Egy MC-vel, két gitárral, és egy looper-pedállal bármihez képest másmilyen zenét játszunk. Túl vagyunk jó pár koncerten és fesztivál fellépésen, voltunk már a Duna TV-ben, adtunk interjút rádiónak és újságoknak, forgattunk több videoklipet, és 2014-ben elkészült az első lemezünk is, a Gyík zenekar (LP), amit eddig két kislemez követ, a 2016-os Lónak a kaszát, illetve a 2017-es Alapmű."

Ami nekem átjött ebből, hogy nagyon izgi az akusztikus gitár, és hogy a looperrel megadják minden szám elején az alaphangot, és ebből dolgoznak az adott dalban. A szövegeket igyekeztem közben figyelni, ezekben felfedeztem sok hozzám is szóló részt. Mindenképpen értékes, amit csinálnak, és remélem, látjuk őket fesztiválokon, koncerteken.

A jó késői kezdés után szerencsére a két fellépő között már csak egy cigire jutott idő, viszonylag hamar átszereltek és jöhetett a Drastik Putto.

Mindig is bírtam az olyan szövegekkel dolgozó bandákat, akiknél el kell gondolkodnom közben, de mosolyoghatok is, ha úgy alakul; egyszerűbben is megfogalmazhatom: irónia és szarkazmus. Ez eddig oké. És ha még ehhez egy képzett zenészekből álló, izgalmas zenét játszó gárda társul, akkor örülök is, plusz garantált a jó szórakozás. A nemrégiben megjelent Keptönamerika című lemezükről is játszottak pár új dalt, de a legnagyobb sikert az előző korongról elhangzott nóták aratták. A Felnyitom én mellett a Képviselő bácsikhoz és természetesen a Fából készült lány perdítette táncra a közönséget. Nagyon imádtam, hogy remek gitár- és basszerszólók (!) is voltak, és a többi hangszeres is remek. Mihalik Ábel előrelépése a dobok mögül jó döntésnek bizonyult. Remélhetőleg más projektjeiben (az ugyancsak figyelemreméltó NAZA-ban és máshol is) kiélheti ütőhangszeres ambícióit, de frontemberként is egészen jól megállja a helyét. Vicces felkonfjai a számok között pedig élményszámba mennek.

Szóval, járjatok élőzenés koncertre – ezt sokszor elmondjuk, mert ha ilyen jókedvű, szórakoztató zenekarok vannak, akkor a világ is jobb kedvű és szórakoztató lesz – és erre most nagy az igény.



Drastik Putto, Gyík zenekar, Kuplung

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek