Mamma Mia!

A zenekar, ami 40 éve nem hajlandó feloszlani, lemezbemutatót tart a Muzikumban

2022/10/04  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

A fővárosi Muzikumban lép fel október 21-én a Satöbbi együttes, amelynek a napokban jelent meg Nem ezen van az a dal című albuma. A négy évtizede működő zenekar lemezén régi és új dalok vegyesen szerepelnek. A cím pedig egy "belsős" poénra utal: a koncertjeiken a közönség rendszeresen skandálja azt, hogy "OSZOLJATOK FEL!", amit persze senki sem gondol komolyan...

Fotó: Satöbbi/FB

"Régi álmunk volt, hogy azokat az évtizedekkel ezelőtt született dalainkat, amelyeket élőben rendszeresen előadunk, de lemezen még nem szerepeltek, végre rögzítsük stúdióban és megjelentessük. Tipikus példa erre a Helsinki, amely csak az 1995-ös koncertkazettán volt rajta, vagy a Zsiráf, amelyikkel annak idején ismertek lettünk" – mondta Seres Péter, a Satöbbi vezetője, gitárosa, dalszerzője, szövegírója az MTI-nek.

A vicces, helyenként őrült és/vagy önironikus, ugyanakkor finom közérzeti mondanivalóval bíró popzenét játszó zenekar 1982-ben alakult, egy évvel később a Ki mit tud?-on tűnt fel a fent is említett Zsiráf című dallal (... a legszebb), két évvel később a Depeche Mode előzenekaraként léptek fel a Volán-pályán. 1995-ben egy koncertfelvétel jelent meg tőlük kazettán, majd 1996-ban A világ legszebb dalai (...nem ilyenek) című stúdióalbum. A klubkoncerteken nagyon népszerű csapat több mint húsz év szünet után 2017-ben készítette el következő lemezét, a Vissza a pénzt! címűt, ezt viszonylag gyorsan, öt év után követi most a Nem ezen van az a dal.

A Satöbbiben Seres Péter mellett Giret Fruzsina (ének), a L'art pour l'art Társulatból is ismert Pethő Zsolt (ének, zeneszerzés, hülyevagypethő!), Németh Márton (billentyűs hangszerek), Szabó Márton (basszusgitár), Giret Gábor (gitár, vokál) és Sólyom Attila (dob) szerepel. A Nem ezen van az a dal producere és hangszerelője is Giret Gábor volt, aki évtizedek óta dolgozik a Satöbbi körül, immár teljes jogú zenekari tagként - az Emberek a kertben című dalt ő maga énekli.

Seres Péter elmondta: az utolsó pillanatban adták be a pályázatot az NKA-hoz a mostani lemez elkészítésére, és szerencsére nyertek. Fruzsina elmondta, hogy a Senki nem parancsol című dalt húsz évvel ezelőtt írta neki Seres Péter, de valahogy félretették, és azóta sem vették elő, koncerteken sem, egészen mostanáig.

"Két új sor került bele, ami jól igazodik mai életünkhöz:
Magamra kenlek, mint egy krémet/Könnyek közt váltok személyiséget."

Szintén régi-új az Isteni kupleráj vagy a Könnyűbúvár fehér halon, utóbbi eléneklésére hívtak a Satöbbibe 1989-ben – tette hozzá az énekesnő.

"A Satöbbi mindig is arról szólt, hogy lehet szórakozni a felszínen, miközben a dalok jelentős részében megbújik mindaz, amilyen a minket körülvevő világ. Szerintem a művésznek feladata a kritizálás, de nem direktben, hanem a jelenségekre kell felhívni a figyelmet. Ezért írtam meg például az új dalok közé tartozó Legyél strucc szövegét" – tette hozzá Seres Péter.

Kitért arra, hogy ahogy régen, ma is Pethő Zsolttal írják a dalokat, és miközben a technikai lehetőségek sokat fejlődtek az évtizedek alatt, a kémia ugyanúgy működik közöttük. Giret Fruzsina elmondta: bár a zenekar csupán hobbi minden tagnak szinte a kezdetektől, egy Satöbbi-koncert a hétköznapokban felgyűlő feszültséget vezeti le bennük, akárcsak a közönségben. Seres Péter hozzátette: különleges a kapcsolatuk a közönségükkel, amely évtizedek óta kitart mellettük, ezért a zenekarnak minden fellépés ugyanolyan fontos (Oszoljatok fel!).

Nem ezen van az a dal című lemezét a Satöbbi nem egyetlen, kiemelt koncerten mutatja be. A koncepció az, hogy minden következő fellépésen két-két új dalt játszanak az anyagról.

 A digitális formátumban megjelent új anyag limitált példányszámban CD-n is elérhető lesz.

Satöbbi, lemezbemutató, Muzikum

 

 

Szólj hozzá!


Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC által is elismert fiatal énekesnő

Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC...

A szlovák popsztár, Karin Ann sikeres tavaszi EP-je, és komoly nemzetközi turnéja után új klippel jelentkezik. A fiatal énekesnő, akit BBC egyik...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ismerős Arcok – Stevie 50 születésnapi koncert

Az Ismerős Arcok zenekar emblematikus szerzeményei az elmúlt két évtizedben számtalan helyen csendültek fel a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjain, hirdetve kultúránk sokszínűségét, valamint a nemzetünk összetartozását.

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Freakin’ Disco: Akartunk írni egy könnyedebb, kedvesebb, lágyabb zenét. Ez nem jött össze...

Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze. A Face Yourself című számot már hallhattuk, most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség.

iLand zenekar: a magyar progresszív rock szcéna üdvöskéje és nagy öregje a Müpában

Ezen a néven és ebben a felállásban az iLand új zenekar, azonban a társaság három ötöde, Takáts Tamás, Pálvögyi Géza és Dorozsmai Péter együtt zenéltek az East együttesben, de az East-től függetlenül is mindhárman oszlopos tagjai a magyar rocktörténetnek. Olyan együttesek neve kötődik hozzájuk mint a Karthago, a Takáts...
Új koncertek
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest