The Big Slalom – átjáró a világok között

2020/11/11  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Ha beírjuk a "slalom" szót a barátunk képkeresőjébe, mindenféle sportok jelennek meg, a sítől a szörfig. A mi esetünkben azonban zenei szlalomozást jelent a cím: pontosabban egy nagy utazást a Kárpát-medencében. Megjelent Cserepes Károly világzenei remixalbuma, amelynek annyi köze van a fotóhoz, hogy a máramarosi hegyekből indul – Bartók az összehasonlító népzenei kutatásait és gyűjtéseit is itt kezdte mintegy 100 évvel ezelőtt.

Fotó: Glória-jelenség a a Máramarosi-havasokban (időkép)

Egy egészen különleges műfajt teremtett Cserepes Károly, amivel már megismerkedhettünk a Blacklake és a My name is Elvis című lemezein. Ő azt csinálja, hogy tradicionális hangfelvételeket helyez mostani zenei környezetbe, de nem változtatja meg az eredeti mintákat – a digitális technika által egyszerűen más köntösbe bújtatja őket. Az eredeti felvételek és az új hangzás párbeszédbe kerülnek egymással, ezzel új zenei szövet jön létre, így az egészen máshoz szokott ma embere számára is ismerős és szerethető a hangzás. A szerző nem titkolt célja, hogy a folklórkincsek – melyekre egyébként kizárólag a szűkebb szakma figyel – eljussanak egy szélesebb közönséghez. Szerintünk ez egy bazi nagy ötlet, hallgassatok bele!

A lemez a Fonó webboltjában kapható.

 

A nagy zenei szlalomozás során az is kiderül, hogy az egymáshoz nagyon közel eső helyszíneknek saját, egyedi, csakis rájuk jellemző ízvilága, zenei karaktere van. Sőt, jellemző témája, dallamtípusa, amit ma minden ott élő zenész ismer és maiként játszik. Éppen ez teszi lehetővé ennek az anyag sajátos remix technikáját, azaz, hogy egy-egy „történetet” akár több zenész mondjon el, egymástól véve át a szót illetve a dallamot.

Az egyes megállók:

1. Románia/Bartók Romanian Dances

2. Románia/Bǎrbǎtesc

3. Ukrajna/Hutsulka

4. Szlovákia/ Terchovsk. Muzika

5. Magyarország/Csángó Girl (Ilyen címmel a Besh o droM-nak is van egy dala.)

6. Magyarország/István Csirke

7. Szerbia/Vlasko Kolo

8. Görögország/ Vlach Music

 

 

 

The Big Slalom, Cserepes Károly, világzene, remix

 

 

Szólj hozzá!


Áttolták tavaszra a GOTTHARD decemberi koncertjét

Áttolták tavaszra a GOTTHARD decemberi koncertjét

2020.04.13-i és a 2021.04.14-i koncert pótlása december 21-én lett volna, most a buli tett egy jó nagy kört, és visszaérkezett a tavaszi dátumra:...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Sose halunk meg, Csinibaba – vasárnap estig ingyen filmek a Filmión

A platform egyéves születésnapja alkalmából vasárnap estig ingyenesen megnézhető három kiemelkedő sikerű magyar vígjáték a Filmión, a Nemzeti Filmintézet egy éve indított online streaming platformján.

Szombaton Alle Farben rázza fel Budapestet a novemberi depiből

Élőben idén nyáron hallhattuk már Alle Farbent a STRAND Fesztivál egyik fő fellépőjeként, az évben itthon utoljára november 27-én csíphetjük el, ugyanis az Akvárium Klub NagyHall termében ad önálló bulit.
Új koncertek