The Big Slalom – átjáró a világok között

2020/11/11  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Ha beírjuk a "slalom" szót a barátunk képkeresőjébe, mindenféle sportok jelennek meg, a sítől a szörfig. A mi esetünkben azonban zenei szlalomozást jelent a cím: pontosabban egy nagy utazást a Kárpát-medencében. Megjelent Cserepes Károly világzenei remixalbuma, amelynek annyi köze van a fotóhoz, hogy a máramarosi hegyekből indul – Bartók az összehasonlító népzenei kutatásait és gyűjtéseit is itt kezdte mintegy 100 évvel ezelőtt.

Fotó: Glória-jelenség a a Máramarosi-havasokban (időkép)

Egy egészen különleges műfajt teremtett Cserepes Károly, amivel már megismerkedhettünk a Blacklake és a My name is Elvis című lemezein. Ő azt csinálja, hogy tradicionális hangfelvételeket helyez mostani zenei környezetbe, de nem változtatja meg az eredeti mintákat – a digitális technika által egyszerűen más köntösbe bújtatja őket. Az eredeti felvételek és az új hangzás párbeszédbe kerülnek egymással, ezzel új zenei szövet jön létre, így az egészen máshoz szokott ma embere számára is ismerős és szerethető a hangzás. A szerző nem titkolt célja, hogy a folklórkincsek – melyekre egyébként kizárólag a szűkebb szakma figyel – eljussanak egy szélesebb közönséghez. Szerintünk ez egy bazi nagy ötlet, hallgassatok bele!

A lemez a Fonó webboltjában kapható.

 

A nagy zenei szlalomozás során az is kiderül, hogy az egymáshoz nagyon közel eső helyszíneknek saját, egyedi, csakis rájuk jellemző ízvilága, zenei karaktere van. Sőt, jellemző témája, dallamtípusa, amit ma minden ott élő zenész ismer és maiként játszik. Éppen ez teszi lehetővé ennek az anyag sajátos remix technikáját, azaz, hogy egy-egy „történetet” akár több zenész mondjon el, egymástól véve át a szót illetve a dallamot.

Az egyes megállók:

1. Románia/Bartók Romanian Dances

2. Románia/Bǎrbǎtesc

3. Ukrajna/Hutsulka

4. Szlovákia/ Terchovsk. Muzika

5. Magyarország/Csángó Girl (Ilyen címmel a Besh o droM-nak is van egy dala.)

6. Magyarország/István Csirke

7. Szerbia/Vlasko Kolo

8. Görögország/ Vlach Music

 

 

 

The Big Slalom, Cserepes Károly, világzene, remix

 

 

Szólj hozzá!


A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt

A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt

A Led Zeppelin brit zenekarról neveztek el egy Ecuadorban talált új békafajt: az Ecuador és Peru között húzódó Cordillera del Cóndor...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

A hihetetlen finnek koncertjét egyelőre elhalasztották

A 2021. június 23-ra, a Barba Negra Trackbe tervezett Steve'n'Seagulls koncert későbbi időpontban kerül megrendezésre.Akinek van jegye, ne dobja el, tárgyalnak a srácokkal az új időpontról, aki meg nem kívánja megtartani a belépőjét, annak a visszaváltás lehetőségét az új dátum meghirdetéséig biztosítják.

PUF neki: Zerge első nagykoncertje idén

Csak a cikk írásakor gondoltam bele, hogy valamikor 2020. februárjában, azaz majdnem másfél éve voltam utoljára 500 főnél népesebb koncerten.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek