Csaknem fél évvel a Nagy Leállás után segítségért kiáltanak a rendezvényszervezők

2020/08/25  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu, MTI

A kormánytól kérnek segítséget a rendezvényszervezők, mert az évi csaknem ezermilliárd forintot termelő iparág március óta a járvány miatt gyakorlatilag megszűnt – mondta Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) elnöke az MTI-nek.

Csaknem fél évvel a Nagy Leállás után segítségért kiáltanak a rendezvényszervezők

A 2020-ra tervezett magyarországi rendezvények több mint 80 százalékát lemondták – ismertette az elnök, aki kiemelte, hogy a zenészekéhez hasonló, pályázható ágazati segítséget, valamint bértámogatást szeretnének. A szektorban dolgozó cégek utolsó tartalékaikból és a járulékkedvezményekkel igyekeznek megtartani a szakképzett munkaerőt. Többségük eddig el tudta kerülni az elbocsátásokat, a rendezvényekkel kapcsolatos bizonytalanság azonban hónapokon belül a munkahelyek drámai mértékű megszűnéséhez vezethet – mondta a MaReSz elnöke, aki szerint kormányzati segítség nélkül az ősszel a foglalkoztatottak 50-60 százalékának elbocsátásra kényszerülhet a rendezvényiparág. Ez mintegy 60 ezer munkahely megszűnését és számos magyar kis- és középvállalkozás csődjét jelentheti.

(A rendezvényszervezői szakma által szervezett üzleti események, kereskedelmi kiállítások eltérő szabályozás alá esnek, mint az egyéb tömegrendezvények, például fesztiválok, koncertek, ahol a résztvevők mozgása nem kontrollálható. A szabályok szerint ugyanis csak az 500 főt meghaladó zenés-táncos rendezvények szervezése tilos, ami nem jellemző a céges rendezvényekre.)

Ami zenészek támogatását illeti: egyes üzenőfali utalásokból arra következtethetünk, hogy megkezdődtek az úgynevezett raktárkoncertek felvételei. Ami azért is érdekes, mert eddig csak a fesztiválos zenekarok névsorát ismerhettük meg, rajtuk kívül van még egy zenei legendák csoport és egy népzenei válogatás is, plusz teljesen külön elbírálás alá esnek a cigányzenészek. Tehát összesen 4 szektorból válogatták össze a fellépőket. Viszont semmit sehol nem közöltek a három utóbbi kategóriából felkért előadókról.

Azért valamit találtunk – nincs nagy meglepi:

A Blikk értesülése szerint Szörényi Levente és Bródy János mellett Szikora Róbert és az R-GO, továbbá Geszti Péter, Charlie és Keresztes Ildikó is lehetőséget kapott.

Balázs Fecó raktárkoncertjéről fotók is készültek.

A háttérmunkásokról annyit tudunk, hogy őket sem mentegeti különösebben a kormány, de a raktárkoncertes zenekarok közül nagyon sokan a bizonyos ötszörös gázsijuk egy részét vagy egészét felajánlották a saját háttércsapatuk számára – vagy a Fábián Juli Alapítványnak, akik már egyszer egy jótékonysági akcióból szert tettek némi összegre, amit szétoszthattak közöttük.

 


   

rendezvényszervezők, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, MaReSz, kormány, támogatás

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek