Nincs szükség a magyar könnyűzenére?

2020/05/12  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A zeneiparban dolgozó barátoknak szánta posztját Posztobányi Andor, az ORI vezérigazgatója, és tényleg: számos zeneiparban dolgozó ismerőse reagált rá. Hála neki, hogy a poszt nyilvános, így megismerhetjük az ország egyik legnagyobb fellépésszervezője álláspontját.

 Nincs szükség a magyar könnyűzenére?

Szerinte – vagyis a jelenlegi állás szerint – ugyanis

minimum egy évig nem lesz tömegrendezvény.

Állítását részben az általunk is publikált felmérésre alapozza, amelyben amerikaiakat kérdeztek, s csaknem a meginterjúvoltak fele választotta azt az opciót, hogy csak a vakcina piacra dobása után menne koncertre vagy fesztiválra. Magyarán: az emberek félnek.

"Jelen pillanatban a tanulság az, hogy – ne legyen igazam – jó ideig nem lesz koncert, ami a szakma 98%-ának a bevételét biztosította. a következő egy évben szinte biztosan nem is lesz. A közhangulat nem azt mutatja, hogy bármi komoly segítséget kaphatunk az államtól. Vajon ez jelentheti-e azt, hogy nincs szükség a magyar könnyűzenére...?" – teszi fel a kérdést.

Most jönne az, hogy meg is válaszolja, és jó nagy betűkkel ideírjuk, hogy DE, DE, DE. A könnyűzenéhez viszont  szükség van néhány dologra, mindenek felett egy tényezőre: a zenészre (plusz társult szakmák). A környező országok (tágabban: Európa) gyakorlatától eltérően, jelen pillanatban kizárólag az általunk is rendszeresen közvetített, független szervezetek által kiókumlált akciók és az EJI-Artisjus segély jelent számukra anyagi segítséget, holott a bevételi forrásuk, vagyis az élőzene, a koncertezés, 2 hónapja teljesen elapadt.

"...itt mindenkinek szüksége lesz támogatásra. Mindenki megdolgozott érte ebben a szakmában , hogy a teljesítményét elismerjék. Mindenki azt érezhette , hogy ez a hivatása és itt szükség van rá. Ha nem így lesz - és itt most hagy foglalkozzak csak azokkal akiket ez az írás érint-, életek fognak szakadékba zuhanni minden átmenet nélkül. Mert erre nem lehetett felkészülni" – írja Posztobányi.

Nem megy el szó nélkül a Koncert.hu FB oldalán is felbukkanó vélemények mellett: a na, majd most megtanulják, mi az igai munka tartalmú riffekről van szó.

"A legtöbb szakmabeli valóban szerencsés volt, és azt dolgozhatta amit szeretett, szórakoztatta a közönséget. És ez így volt helyes, hiszen igény van rá, fizettek a produkciójáért, kinek jobban, kinek kevésbé jól. A népszerűségük piaci alapon eldöntetett. Ha volt rá kereslet, meg tudott élni belőle jobban, ha nem, akkor akár másodállásban, de a bevételükre számíthattak az év számukra kiemelt időszakaszaiban. Itt most nem az történt, hogy XY Megasztáros vagy valaki nem vette észre, hogy nem kíváncsi rá senki. Itt ki lett végezve egy iparág" – fogalmaz.

Hivatkozik arra, hogy a turizmus – amelyet a kormány kiemelt figyelemmel kísér – vérkeringése hamarabb helyreállhat, hiszen a belföldi foglalásoktól indulva lassan vissza tud térni belé az élet. Feltevését a központi hírszóró is igazolja: már május végére jelentősebb számú szállásfoglalás várható az egyik cikk szerint (MTI). A rezsire valót talán ki tudják termelni. A szórakoztatóipar azonban teljesen bevétel nélkül maradt. Ráadásul a legrosszabb pillanatban: az év ezen szakaszával kezdődött volna és nyáron csúcsosodott volna ki a SZEZON.

"Mindenki arra készül fel itt ilyenkor, hogy ismét fellépések jönnek. Az előző fél évben nagyjából beosztották, ami járt, és most a tartalékaik végére értek. Én nem ítélek el senkit, hogy miért pályázott ilyen-olyan pénzekre..." – utalt az Artisjus-gyorssegély kapcsán kirobbant vitára.

S ha valaki egyetlen nagy ötletet várt tőle, a választ a nagy kérdésre, annak be kell érnie ezzel:

"Most azonban mégsem tudok más tanácsot adni, minthogy összefogni, felkészülni a legrosszabbra."

Kissé ellentmondani látszik a gyakorlati szakember véleményének a poszt alá is bekommentelt link, amely Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár FB oldalán jelent meg. A bizonyára felelősséggel megfogalmazott posztja szerint

"... hamarosan a kulturális, előadó-művészeti területen is megkezdődik egy könnyítési folyamat és megindulhat a szakmai munka. Ahogy látjuk előzetesen, a szabadtéri események kerülhetnek először feloldásra. Mivel a kormány augusztus 15-ig nem engedélyezi a tömegrendezvényeket, abban reménykedhetünk, hogy az ültetett rendezvények, ahol kontrollálhatók a távolságok, feloldást kapnak már talán kora nyáron. Abban bízom, hogy hamarosan pontos dátumokat tudok mondani, és további jó hírekkel is jelentkezhetek a kulturális élet más területein is.”(Forrás)

Boldogan hinnénk a szavainak, ha nem azt látnánk, hogy ami egyik nap érvényes volt, az másnapra – vagy órákkal később – érvényét veszti. Virológusok és/vagy járványszakértők nem vagyunk, ahogy látjuk a világban, mindenki a nyitás fele tör – országonként eltérő vehemenciával –, noha sem vakcina, sem hosszú távon bevált gyógyszer nem áll rendelkezésre. A járványt sikeresen lefojtottuk, de ez nem jelenti azt, hogy eltűnt a vírus. Fogalmunk sincs, mi a megoldás, két dolgot szeretnénk: ha életben maradna a ZENE – és vele együtt azok is, akik élvezni szeretnék...

 

A Kobuci a részleges feloldásban bízik

A Kobuci a részleges feloldásban bízik

Nemrég a Barba Negrát kérdeztük a kialakult helyzetről, most a budai rakpart másik végén található, először táncházairól híres, majd Óbuda egyetlen színes felhozatalú, szabadtéri koncerthelyévé formálódott Kobucinak juttattuk el a kérdéseinket.
Fotó: Barba Negra Track

Érdemes ilyen rövid időre kinyitni a szabadtéri koncerthelyszíneket? A Barba Negra válaszol

Meg sok más kérdésünkre is – amit ezennel is köszönünk. A hely szlogenje: "12 hónap zene". Ebből már 2 hónap elment a csendre, és előttünk van még kábé három ilyen... Mi lesz utána?
Egyelőre zárva maradnak a koncerttermek Franciaországban

Zárva maradnak a koncerttermek Franciaországban

Emmanuel Macron szerdán bejelentette a koronavírus-járvány által súlyosan sújtott kulturális szektort támogató első állami intézkedést.
Ebben a térben kell megoldani a távtartást. Menni fog...

Kötelező lesz a maszkviselés az USA első távolságtartásos koncertjén

A 24.hu szúrta ki, hogy egy arkansasi koncertterem lesz a történelmi helyszíne az Egyesült Államok első társas távolságtartásos koncertjének. Nem, nem online, nem stream, nem osztott képernyő, nem webkamera: ÉLŐ!
 

 

 

Posztobányi Andor, ORI, koronavírus-járvány, tömegrendezvények, könnyűzene

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek