Márciusra halasztották a megkopott fényű Grammy-gálát

2021/01/06  ·   Vélemény   ·  koncert.hu

Egyáltalán nem meglepő hír, hogy a január 31-én esedékes díjátadót áttolták március 14-re. Aztán majd meglátjuk, legfeljebb streamelik, ahogy minden mást mostanában.

Márciusra halasztották a Grammy-gálát

"Semmi sem fontosabb, mint a zenei közösségünk tagjainak és annak a több száz embernek az egészsége és biztonsága, akik fáradhatatlanul dolgoznak a műsor elkészítésén" – áll a Grammyt mögött álló Recording Academy közleményében.

A jelöltek teljes listája itt olvasható, a nevek ismerősen csengenek: Beyonce, Billie Eilish, Dua Lipa, Post Malone, Coldplay, Taylor Swift, Black Parade, Black Pumas...

A Grammy-fényét kissé megkoptatta az a botrány, ami a tavalyi, sorban 62. díjátadó előtt kitört: miután felfüggesztették Deborah Dugant, az akadémia elnökét, egy 44 oldalas keresetben tálalt ki, amit a munkaügyi bírósághoz nyújtott be a Grammy odaítélését körülvevő visszásságok miatt. Ebben külön kiemelt egy 2019-es esetet, amikor egy meg nem nevezett előadó és képviselői is a tagjai voltak annak a jelölőbizottságnak, amely az év dalára esélyes előadókról döntött... A végeredmény az lett, hogy a művész, aki eredetileg majdhogynem sereghajtó volt a jelölésre esélyesek rangsorában, felkerült a szűkített listára.

Nyáron kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben közölték, hogy innentől fogva azon bizottságok tagjainak, amelyek művészeket jelölnek a Grammy-re, előzetesen nyilatkozniuk kell arról, hogy van-e bármilyen pénzügyi, családi vagy egyéb kötődésük a jelölni kívánt művészekhez. Feltehetően egy csapásra megoldották a problémát...

Aztán nemrég mások mellett  The Weeknd is kiakadt, mert ismételten nem kapott jelölést, pedig az After Hours című albuma egyértelmű kritikai és kereskedelmi sikert aratott, a Blinding Lights című kislemeze pedig rekordot döntött azzal, hogy 40 hetet a Billboard Hot 100 legjobb 10 közöttje töltötte.

"Próbáljuk megtalálni a kiválóságokat" –  mondta Harvey Mason Jr., Dugan utódja a Variety-nek magyarázva a fentieket, mire a lap hozzátette, hogy például az év albumára jelöltek olyan produktumot is, ami nem jutott be a Billboard Top 200-ba...

Tavaly többek között azért is kritizálták az akadémiát, hogy Billie Eilish öt trófeája közül legalább egyet másnak is odaadhattak volna – ez amúgy elég korrektül hangzik, ám egy díjátadó után mindig vannak elégedetlen hangok, hiszen mindenki nem lépdelhet fel átvenni azt.

Szóval, vannak itt kérdések, válaszokból kevesebb, illetve egy: business is business, éppen ezért számunkra édes mindegy, hogy élő vagy online lesz az esemény, mert bár a nyertesek kibővíthetik a titulusaikat, a háttérben egyre nyilvánvalóbban folyó harc miatt ez a Grammy már nem az a Grammy, mint mondjuk fél évszázada volt, amikor tényleg a kiválóságok között keresgéltek.

Billie Eilish egyébként idén is szerepel a jelöltek listáján, három (vagy négy? ki számolja...) kategóriában is szerepel a neve ezzel a dallal kapcsolatban – lehet, hogy idén is megkap mindent, amit szeretne? :)

 

Átnevezték a Grammy-díj egyik kategóriáját

 

Lecserélnék a Fonogram díjat

 

Grammy-díj, halasztás, covid, botrány, Billie Eilish, The Weekend

 

 

Szólj hozzá!


Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Ezek a legjobb magyar klipek!

Legalábbis az 5. Magyar Klipszemle zsűrije szerint. A budapesti Akvárium Klubban 35 díjat osztottak ki az elmúlt két év legjobb klipjeiből.

Carbonziált filmzenék és filmesített carbondalok az Urániában

A Crossover Uránia a Nemzeti Filmszínház műfajokon átívelő koncertsorozata, ahol minden előadó valamilyen különleges produkcióval lép színpadra, november 12-én például a Carbonfools ad különleges koncertet.
Új koncertek