A pandémia alatt feltámadt a gitár

2021/01/13  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Dalszerző szemlézte a Variety magazint, ott jelent meg először az a meglepő hír, hogy 2020 egyik nagy nyertese a gitár.

 ROMBO fotója a Pexels oldaláról

Mielőtt a covid legyalulta volna az előzenét és a világot, eléggé úgy tűnt, hogy a rockzene kezd nosztalgiává válni, s a sikerlistákon csak mutatóban jelent meg olyan szám, amiben gitár szól (kiv. persze Ed Sheeran, ami, tekintve, hogy az egyik leghallgatottabb előadó, felcsillantott némi reményt). Sokat cikkeztek a gitár “haláláról” és arról, hogy ennek az oka a klasszikus “gitárhősök” eltűnése. S akkor még élt Eddie Van Halen...

Úgy tűnik, hogy ez a trend megfordul.

A Variety szerint ennek több oka is van, például az, hogy a hirtelen fellépési lehetőség nélkül maradt sztárok közül sokan a lakásukból jelentkeztek be, s gyakran azok is gitárt ragadtak, akik egyébként nem erről ismertek, de a slágerekben is jóval többet lehetett gitárt hallani, mint akár egy évvel korábban. (A magazin szerint ez azért is van, mert az ultra népszerű a hiphopban megjelent az emo és a punk-rock műfajok hatása, ami leginkább a 2019-ben, mindössze 21 évesen elhunyt Juice WRLD-nek köszönhető.) Meglátásunk szerint az úgynevzetet "akusztik" produkciók is sokat lendítettek a dolgon – a karantén előtt is, alatta pedig naná.

Az "alulról szerveződés" ékes példája, hogy az amatőr- és hobbizenészek körében is a korábbinál jóval nagyobb népszerűségnek örvendett a hangszer: megunva a zenei videókat és élő közvetítéseket – vagy éppen azok hatására: egy egy szál gitáros, nappaliban felvett produkciót lényegesen könnyebb "utánozni", mint egy arénás nagykoncertet –, a nép gyermekei is elkezdték feleleveníteni hangszeres tudásukat, sőt, sokan zenetanulásba fogtak, amire abból is következtetni lehet, hogy megnőttek a zeneoktató appok letöltései. Van aki, kenyeret süt, van, aki zenél...

Egy korábbi felmérés szerint azok, akik első gitárjukat vásárolják, 90 százaléka egy éven belül le is teszi a hangszert, reméljük, a következő vizsgálódásnál ez a szám nagyot zuhan majd, és azok sem teszik le a hangszert, akik professzionális szinten zengetik a húrokat – s a két tábor erősíti és támogatja majd egymást.

via DALSZERZŐ

 

Énekes-basszeros nélkül maradt a Nightwish – május végén koncert az Arénában

 

Budapesten ad koncertet a gipsy trubadúr, aki úgy használja hangszerét, mintha egy teljes zenekar lenne

 

 

 

gitár, pandémia, hangszer, zenetanulás, rock

 

 

Szólj hozzá!


Van mááásik: pótdátumot jelentett be a Bondorodó fesztivál

Van mááásik: pótdátumot jelentett be a Bondorodó...

Ha júniusban nem jöhet össze a Bondoró közönsége, a megváltott jegyek szeptember 3-5. között lesznek érvényesek a harmadik utcaszínházi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

A Netflix-sorozat Lisa nővére jövő januárban az Akváriumban énekel

Megvan a Christmas Home című széria? A második évadban Dagny Norvoll Sandvik norvég dalszerző-énekesnő is feltűnik, mi több, Bye Bye Baby című dalának akusztikus változata is megszólal a filmben. Dagny 2022. január 27-én lesz látható-hallható az Akvárium Klub színpadán.

Igyekezz, az égbolt zár...

A rendhagyó kormányinfón elhangzott: digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek