Eurovízió elődöntő percről percre

2018/05/10  ·   Zenei hír   ·  mmi

Őszintén szólva, még életemben nem néztem végig egy efféle közvetítést. Idén két dolog motivált: végre egy zenekar, és nem egy bármilyen másikkal összekeverhető dal jutott ki, másrészt az AWS-nek vokálozik majd a koncert.hu vendégszerzője, Schwartz Dávid. Izgulok.

Eurovízió elődöntő percről percre

Az LGT-feldogozással rajtol a Duna tévé hangoló műsora. Az igyekezet értékelhető, a koncepció hármas alá. James pedig úgy néz ki, mint a saját öregapja.

Az előműsort az A38-ról tolják. Én már bringáztam lefele a hídon, tényleg meredek. A kommentátor lazán veszi az akadályt. Felfele. Közben mondja a szöveget. Még mindig vannak a tévékben olyanok, akik úgy gondolják, hogy a sétálva beszélés menő. Rövid bejátszás után Freinreisz Károly csatlakozik hozzá. Ő is nagyon örül a rockzene térhódításának, bár megnevezni egyetlen zenekart sem tud (A Dal mezőnyéről van szó). Aztán jön a visszatekintés, a pillanat, amikor az AWS NEM fogta fel, hogy ők nyertek.

Kérdezi az ember, hogy az AWS "lazasága és hülyesége" nem üthet-e vissza, Frenreisz szerint nem. Jön az AWS portugáliai kirándulása, erről itt írtunk:

 

Az AWS tagjait leültették Portugáliában – egy metálkoncerten...

Az AWS egy medence mellett ejtőzik – kabátban.

Becsatlakozik a beszélgetésbe Pápai Joci. Arról beszél, hogy azt a körítést, amit az EV biztosított, valszeg soha nem fogja megtapasztalni. Szerinte a próbák bazifontosak, vagy 13x kellett a dalt elpróbálni, és legalább 23 kamera veszi a dolgot. Szerinte az elődöntő sokkal nagyobb stressz, mint a döntő maga. Ő így teljesítette a kihívást:

Pop-up koncert Lisszabonban: lelkes közönség a képernyőn, úgy tűnik, az AWS-t bírják a portugálok, noha nem minden hang volt a helyén.

A38. Pápai Joci azt tanácsolná a zenekarnak, engedjék el a dolgot, úgy jók, ahogy, csinálják azt, amihez értenek. Állítólag egész nap lazultak...

Feltűnik a képernyőn Dávid, ő nem izgul! A zenekar az energiát kéri, nem, mi, magyarok nem tudunk szavazni. Joci azt mondja, ő mindig imádkozott színpadra lépés előtt, és ő mindig nagyon izgult. Túlságosan is.

Reklám.

A 12 éven aluliak húzzanak a szobájukba.

Halak úsznak. Ember fut, autó megy. Lisszabon, életképek. Szeplős lány nagyot sóhajt. Azért ez bazijó város lehet...

A 63. EV Dalfesztivál 2. elődöntőjét is négy (!) hölgy vezényli, a kommentátor örül, hogy Daniela szoknyában van. Ebből arra következtetünk, hogy a gatya nem állt ennyire jól neki. OLA!

A sorrend:

1. Alexander Rybak – Norvégia
Belarusz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző a színpadon... Kicsit olyan a dala, mint ez (nagyon):

Nagyon nehéz feladat egy ekkora bulin elsőként fellépni. A nép még félig a ruhatárban van, amikor az előadó a dal hevében (max. hőemelkedés) közéjük vágja a kabátját. Csak visszakapja a végén... A koreográfia, á, inkább nem mondok semmit, a kommentátor szerint ez egy jó dal volt, én speciel egy taktusára nem emlékszem.

2. The Humans – Románia

Hú, bakker, tényleg az énekes mögé bújnak a táncosok? Ez mikor volt trendi, 80-ban? Cristina Caramarcu szépen énekel, de miért adtak a csellistának egy törpehangszert? Vagy a nő túl nagy?

3. Sanja Ilić & Balkanika – Szerbia

Ez világzene lesz! Meg egy kis világfájdalom... A dal arról az új nemzedékről szól, akik nem foglalkoznak sem a politikával, sem a bőrszínnel, viszont tehetségükkel, intelligenciájukkal jobbá, szebbé és boldogabbá teszik majd a világot... Világbéke! A kommentátor szerint a dal igéző volt, egészen addig, amíg meg nem jelent a modern hangzás. Igazat adunk neki.

3. Jessika feat. Jenifer Brening – San Marino

Hát, fura egy dal ez. Ráadásul egy robot a színpadon egy "Size doesn't matter" feliratú táblát lobogtat. Hova kerültünk? Ha tükörbe néznénk, ezt látnánk.

4. Rasmussen (ejtsd: raszmszn) – Dánia

Lájtos viking dal, komoly, szúrós nézéssel, a közönség zabálja. Zászlók, öt gyalogoló pasi, ez most valami Trónok harca izé? Komoly ellenfelünk lett.

6. Julija Szamojlova – Oroszország

Tavaly kimaradt a dobásból, most nem megyünk bele, miért. A hölgy mozgáskorlátozott, hangban egyáltalán nem, bár a mély regiszterek elvesznek. Egy táncos maratonit fut, fényorgia. A dal kicsit emlékeztet erre, csak nem ennyire jó:

7.  DoReDos – Moldova

Hú, a legrosszabb balkándiszkó. Jól indul, rémesen folytatódik, emberek pedig ajtók mögött bújkálnak. A ruha teljesen inadekvát. Átkerültünk egy másik dimenzióba. A közönség magától őrjöng, vagy kell nekik?

8. Waylon – Hollandia

Pihenés a fülnek. Nashville-i hangzás, semmi manír, ok. A nyolcadik dalnál kicsit kiengedni a dalparából – nem semmi.

8. Ne kérdezd, hogy kerül ide  Ausztrália és Jessica Mauboy

A dal – mint egy focivébé indulója. A csaj szuggesztív, a stylistot ütném. Az már kiderült, hogy a dobszóló nagyon bejön a népnek. Nincsenek táncosok, Jessica tolja egyedül a színpadon. Nem biztos, hogy jó döntés volt. De a dal elmegy. A focivébén.

9. Three Brothers Ethno-Jazz Band Iriao – Grúzia

A grúz torokéneklés három tenorba oltva. Különös. Miért fogja a fejét a gitáros? Már megint igaza van a kommentátornak, zene nélkül tök jók lennének.

10. Gromee feat. Lukas Meijer – Lengyelország

Ajjaj, ez tulképp hamis. Nem is egyszer. Pedig jóképű pasi. Már akinek. De az ének iskoláját újra kell járnia. És a dal is ismerős valahonnan. Sokhonnan.A vokálosok sem segítenek rajta sokat, pedig láthatóan igyekeznek. Ugorjunk.

11. Christabelle – Málta

Azt mesélik, a depressziójából a zene gyógyította ki. A szívét is kiteszi. Szó szerint. Odavetítették neki.  Az eddigi legérdekesebb színpadkép. Ha elfelejtették volna a tűzcsóvákat, nem is lenne vásári. De helyben biztos jobb. Ez eddig a legjobb dal. Pedig semmi extra. Ezerszer hallott, feldolgozott melódiák. Fura, hogy egy ország verseng a legjobb dalért, és eddig semmi egyedi nem hangzott el...

ELRONTOTTAM  A SZÁMOZÁST

13. AWS – Magyarország

Megszólalt! Jó a színpadkép! Sodor! Az intonáció nem az igazi, de hát gyalogol közben... (Ezen az estén mindenkinek krvasokat kell gyalogolnia. Valszeg a stylist és a koreográfus párt alkottak, aztán összebalhéztak.) Szeretik őket, de ezek mindenkit szeretnek. Pedig ez most télleg jó. Tuti továbbjutók.

Olvassátok el alatta a kommenteket!!

14. Tényleg azt mondták, hogy Laura Rizzotto? Lettország

Kissé eklektikus dal. Néha nem találja a hangot. Funny... De még az AWS pörög a fejemben.

15. Benjamin Ingrosso – Svédország

Nem úgy volt, hogy a 12 éven aluliak elmennek aludni? Vagy csak a hangja olyan, mint egy kisfiúé? Olyan, mint Hugh Grant kamaszkorában. A svéd minőség ezúttal csorbát szenvedett. Ez a dal itt maradt 2000-ből valahogy... Azt mondja a szpíker, valószínűleg mindenkit elcsábított az arénában. Hát, akkor azok pedofílok.

15. Vanja Radovanović – Montenegro

Valami nagy dráma van a színpadon, de télleg. Hangban mindenképpen, de látványban... A kettő együtt: epic. Négy nő fehér ruhában mutogat és egy nagyon nagy fülű úr a szívét emlegeti. Kész vagyok.

17. Lea Sirk – Szlovénia

Azért ez egy erősen innen-onnan lenyúlt dal. De először van értelme a táncosoknak. A stylist őt sem szerette különösebben. Jó, a táncosok rosszabbul jártak. Elszállt a zene szám közben? Fenét, ez így volt kitalálva. Erre tuti emlékezni fognak: a dal, amelyben áramszünet volt... Pedig nem is.

18. MELOVIN – Ukrajna

Vlad Dracul a színpadon? És mi az az izé, amiből kijön? Basszus, ég a  lépcső, az ember meg a tetején zongorázik. Akkor az az izé egy zongora. Ezt a dalt is hallottam párszor, de ahhoz képest elmegy.

***

Hű, ez húzós volt. Nagyon gyorsan lezavarták. Általánosságban a dalok gyengék voltak, a látvány uncsi, a jelmezőtervező meg bosszút állt Európán. Az AWS viszont meglepően jó volt, vagy bazira elfogult vagyok. De eléggé csodálkoznénk, ha a sok lopott melódia közül nem emelkednének ki, mert a leginkább eredeti nótát húzták el, lendülettel, önazonosan. Ők voltak talán egyetlenek, akiken nem lehetett érezni az eurovíziós izzadságot. Még talán a hollandokon...

Rajtuk kívül az utóbbiak, a máltai csaj meg az ausztrál vendégjátékos ért valamit.

Nem hinném, hogy életemben még egyszer végignézek egy eurovíziós közvetítést. Nem értem ugyanis. A fele angolul, a másik fele a saját nyelvén énekel; nem lényeg a nemzeti sajátosság feldolgozása a számokban, viszont a balkáni zene mindig betalál; ez a show manapság, a csillivilli stadionkoncertek korszakában igazán nem nagy kunszt – ahogy nézem, ez az egész elsősorban a résztvevők szórakoztatását szolgálja. Plusz turisztikai hírverés a döntőnek otthont adó országnak. A külső felvételeken mindenki egyébként sokkal normálisabbnak tűnik, mint a színpadon. De lehet, hogy ez nem az ő hibájuk. De hogy 120 millió ember miért nézi ezt, misztik.

És akkor jöjjön a szavazás.

...

DÖNTŐSÖK:

Szerbia (légy drámai, bent leszel a döntőben)

Moldova (a hihetetlenül tré produkció)

MAGYARORSZÁG Bent vagyunk a döntőben!!!

Ukrajna (ok)

Svédország (a másik...)

Ausztrália (ok)

Norvégia (hát)

Dánia (na, a vikingfeeling bejött)

Szlovénia (hagyjuk)

Hollandia (ok)

 

Viszlát, kedves nézők, viszlát nyár! :D

(Azt mondjuk nem annyira értem, hogy miért nincs kint egy stáb, akik most pölö megkérdeznék az AWS-t, hogy na, hogy vagytok, srácok. De biztos jól vannak :) Akár azt is el tudta volna képzelni az ember, hogy utána megkérdezik a dalos zsűri bármelyik tagját, pl. Frenreisz Károlyt, hogy mit szól a dologhoz, de ennyivel letudták, kész. )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek