Ez lesz Fischer Iván és a BFZ különleges karácsonyi ajándéka Budapestnek

2021/12/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Fesztiválzenekar több alkalommal adott már Titokkoncertet, amelynek műsorát csak a hangversenyen, az adott darab előtt jelenti be Fischer Iván. Az ünnep alkalmából azonban még ennél is továbbmegy a Budapesti Fesztiválzenekar...

Fotó: BKK

A december 26-i Titokkoncert nézőterén közel 300 néző a színpadról, további 250 a zenekar melletti székekről, 1100-an pedig a Budapesti Kongresszusi Központ (BKK) széksoraiból élvezhetik a koncertet, sőt így egyúttal egy „multigenerációs” koncertforma születik: kb. 50 fiatal zenerajongó a muzsikusok között elhelyezett babzsákokról hallhatja az új elrendezésnek köszönhető fantasztikus akusztikát.

S hogy mi ez az új elrendezés?

A megoldást a Budapest Kongresszusi Központ tervezője, Finta József is lelkesen fogadta, sőt munkatársaival egy koncepciót is készítettek az épület arénaszerű átépítésére. A relatíve kis költségű átalakítással nemcsak Buda, de Magyarország is egy világszínvonalú koncertteremmel gazdagodhatna.

Fischer Iván egy lemezfelvétel során a zenészeket a nézőtérre ültette, így derült ki, hogy a terem közepéből csodálatosan szól a Fesztiválzenekar a közel 40 éves épületben. Az új akusztika a zenekart körülvevő, arénaszerű elrendezésnek köszönhető, amely egyúttal meghittebb hangulatot is eredményez, a BFZ karácsonyi Titokkoncertjén mutatkozik be.

A BFZ turnéin a zenekar rendre tapasztalja egy-egy terem akusztikai különbségeit, és hogy mennyit számítanak a tökéletes hangzásban az építészeti adottságok mellett a berendezés és egyéb eszközök, mint például a hangvetők vagy a fal- és padlóburkolatok. A körbeültetés külföldön számos helyen kiválóan működik, például a Philharmonie Berlin, a hamburgi Elbphilharmonie vagy a Los Angeles-i Walt Disney Hall is többek között arénaszerű elrendezésének köszönheti kiváló hangzását.

Az arénaszerű elrendezés meghittebb hangulatot is eredményez, hiszen a zenészek nemcsak az első sorokhoz, de mindenkihez közelebb lesznek.

"Ez lesz a karácsonyi ajándékunk Budapestnek és Magyarországnak” – jelentette be a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

 

BFZ, koncert, Fischer Iván, Kongresszusi Központ, akusztika, Titokkoncert

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek