Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

2022/05/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot. Mellette Diane Warren is megkapta az elismerést, miután a ceremónia tavaly a Covid miatt elmaradt.

Fotó: Iggy Pop/ FB

Az először 1992-ben odaítélt díjat minden évben két zenész kapja: a könnyűzene és a klasszikus zene egy-egy képviselője. A kitüntetést a svéd király adta át május 24-én, ami egymillió svéd korona (95 ezer euró/ 101 ezer dollár) pénzjutalommal jár.

Az idén 30 éves a Polar Music Prize, amely világszerte a világ legrangosabb zenei díjának számít. A díjat Stig "Stikkan" Anderson svéd dalszerző, producer, lemezkiadó-tulajdonos és zenei kiadó alapította 1989-ben – ő volt az ABBA menedzsere. Egy független, 11 tagú testület választja ki a díjazottakat, a jelöléseket nyilvánosságtól, valamint a Nemzetközi Zenei Tanácstól, az UNESCO által alapított, a földrajzi és zenei sokszínűséget támogató civil szervezettől kapja. A korábbi könnyűzenei díjazottak között van Paul McCartney, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Chuck Berry, Ennio Morricone, Bjork, Led Zeppelin, Patti Smith, Stevie Wonder, Paul Simon, Joni Mitchell, Elton John és a Metallica.

Marie Ledin, a Polar Music Prize ügyvezető igazgatója sajtóközleményében elmondta.

"Iggy Pop egyedülálló, senki más nem hasonlít hozzá".

"Olyan együttesek, mint a SEX PISTOLS, a RAMONES, a BLONDIE, a SIOUXSIE AND THE BANSHEES, a JOY DIVISION és Nick Cave mind az ő nyomdokaiban lépkedtek. Szólóművészként Iggy Pop soha nem torpant meg, hanem fél évszázadon keresztül tolta előre ezt a művészeti formát. (...) Egy teljesen egyedülálló művész, aki megszemélyesíti és megtestesíti azt, amiről a rockzene szól" – áll a hivatalos indoklásban.

Pop dalait többek között a GUNS N' ROSES, az R.E.M., a RED HOT CHILI PEPPERS és a SEX PISTOLS is feldolgozta. Az 1990-es "Brick By Brick" című albumából több mint 500 000 példány kelt el, 2003-as "Skull Ring" című LP-jén pedig olyan előadók játszottak, mint a GREEN DAY, a SUM 41 és a PEACHES.

John Waters és Jim Jarmusch filmrendezők videónyilatkozatban gratuláltak az elismeréshez. "Tökéletes döntést hoztak" jegyzi meg a videón Waters,

"Ő nem csak egy rocksztár – ő egy isten".

Iggy Pop a díj átvételekor így nyilatkozott:

"Ada Osterberg, egy svéd emigráns az Egyesült Államokban örökbe fogadta apámat, Jamest... [Ada] vöröskeresztes ápolónő volt... és felnevelte apámat a nagy gazdasági válság idején... Nagyszerű emberek voltak. Igazi emberek. Én nem vagyok sem nagyszerű, sem igazi. Ezen a ponton én egy mítosz vagyok. Szerencsére a zene a mítosz egy formája... Minden szépség a mítoszban való hitből fakad. De néha-néha valóságosnak kell lenned... "

Forrás: Rolling Stone, Blabbermouth, Polar Prize

Aki látni akarja friss Polar-díjas Iggyt Európában, annak ide kell mennie – bár a koncertek java része már sold out:

 

Iggy Pop, Stooges, Polar Music Prize

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek