Jövőre Ukrajna rendezi az Eurovíziót

2022/05/15  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

"Véget ért a 2022-es Eurovíziós dalfesztivál. A fesztivált a fogadóirodák által régóta első helyre sorolt Ukrajna nyerte" – írta Magyarország legnagyobb Eurovízió-rajongója, az ESC blog.

Fotó: Kalush Orchestra

A zsűri szavazásának eredménye:

Forrás

A táblán is látható, hogy a nemzeti zsűrik szavazása után még az Egyesült Királyság állt az első helyen, az ukránok ebben a körben a negyedik helyen végeztek. Azonban a pontok másik felét mindig a közönségszavazás adja, ebben pedig az ukrán csapat egy igazi összeurópai szolidaritásra számíthatott. Be is jött a papírforma, a Kalush Orchestra 439 pontot kapott a közönségtől, így végül 631 ponttal vitte a pálmát.

Pár órával győzelmük után publikálták a klipet:

„Bátorságunk lenyűgözi az egész világot, zenénk meghódítja Európát” – üzente Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután a Kalush Orchestra megnyerte a versenyt. Facebookon közzétett üzenetében rámutatott, hogy jövőre Ukrajna fogja rendezni az Eurovíziót, s hogy megtesznek mindent, hogy egy nap majd egy szabad és békés Mariupolban fogadhassák az Eurovízió résztvevőit.

"Az, hogy az ukrán zenekar nyert, valószínűleg részben gesztusértékű is, de azt azért fontos tudni, hogy a Kalush Orchestra egy nagyon jól ismert, elismert, etnorappet játszó együttes, melynek tagjai - mivel most elvileg a hadseregben kéne szolgálniuk - csak különengedéllyel vehettek részt a fesztiválon."(444.hu)

A 2022-es Eurovízión eredetileg 41 ország indult, ám Oroszországot februárban Putyin ukrajna elleni agressziója miatt – miatt kizárták. Magyarország évek óta nem vesz részt a versengésben.

"Az este másik nagy esélyese a Måneskin tavalyi óriási sikere után valami teljesen mást kipróbáló olaszok, illetve nagy meglepetésre a zeneiparban egyre fontosabbá váló TikTokon befutó, a SPACE MAN című számával kijutó Sam Ryder voltak. Ryder a karantén alatt futott be a TikTokon különféle feldolgozásokkal, mostanra pedig 12,5 millió követője van a platformon, és olyan zenészek nyilatkoztak róla elismerően, mint Sia vagy Elton John. Az indításán amúgy még a britek is meglepődtek, mert az utóbbi időszakban nem nagyon volt példa arra, hogy tényleg jó előadót küldtek volna az Eurovízióra, tavaly például nulla pontot szereztek." (Telex)

Eurovízió 2022, Ukrajna, Kalush Orchestra

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek