Lajkó Félix és a Cimbalom Brothers is a Songlines Music Awards jelöltjei közt

2020/04/26  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea, MTI

Két magyar kiadású lemezt, Lajkó Félix és a Volosi közös anyagát, valamint a Cimbalom Brothers Testvériség/Brotherhood című albumát is jelölték a rangos nemzetközi világzenei díjra, a Songlines Music Awardsra, adta hírül az MTI.

Fotó: Fidelio

Lajkó Félix és a lengyel Volosi közös lemezét az európai zenék (Europe) kategóriában jelölték, míg a Cimbalom Brothers albuma a legjobb együttesek (Best Group) listáján került a négy esélyes közé. Összesen hét kategória jelöltjeit hozta nyilvánosságra a brit Songlines, a nemzetközi világzenei piac legjelentősebb lapja - közölte a két magyar lemezt gondozó Fonó Budai Zeneház pénteken az MTI-vel. A jelöltek teljes listája megtalálható ide kattintva: Songlines

Mint írták, a vajdasági hegedűvirtuóz és az öt lengyel vonós által alakított közös produkció tavaly májusban jelentkezett közös lemezzel, amely új szempontokat és új zenei minőséget hozott a vonós muzsikába és azóta számos szakmai elismerést begyűjtött külföldön és Magyarországon. A Lajkó-Volosi album elnyerte a lengyel, majd a magyar Fonogram-díjat is, előzőleg a teljes világzenei piacot szemléző európai toplista, a World Music Charts Europe (WMCE) dobogósa volt hónapokon át, ahogy a régió zenéjét szemléző Balkan World Music Charts listáján is tarolt, ahol 2019 legjobb albumai közé került. Az anyagot a Songlines is elismerte már azzal, hogy több összesítésében 2019, illetve az elmúlt ö év legjobb lemezei közé sorolta, valamint rátette a Top of the World válogatásalbumra.

A Cimbalom Brothers Testvériség/Brotherhood című lemezét a két cimbalmos, Lisztes Jenő és Unger Balázs mellett a zenész testvérei, Lisztes László (nagybőgő, basszusgitár) és Unger Gergő (gitár, koboz, tambura) jegyzi. Az album összegzi mindazt, amit a cimbalomjáték fejlődése az elmúlt évtizedekben felmutatott. A repertoár a legjobb cigányzenei hagyományokon és a magyar falusi tánczenén keresztül a román cimbalmozás csúcsteljesítményeinek megidézéséig tart, mindezt improvizációkkal tarkítva. A lemezt az élvonalba sorolta a WMCE, valamint a globális Transglobal World Music Charts is. Lisztes Jenő az elmúlt tíz évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit New Yorktól Mumbai-ig, Sidneytől Moszkváig, játékában a dzsessz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik. Unger Balázs a sikeres Cimbaliband frontembere, csapata az autentikus magyar népzene és a Balkán találkozásából alkot egyedit.

új album, világzenei díj, jelölés, Lajkó Félix, Volosi, Cimbalom Brothers, Songlines Music Awards

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek