Márhívó és Repatarurgyán: ennek az oldalnak nem lesz rajongója az Ossian

2019/10/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A 444.hu szúrta ki hogy létrehoztak egy weboldalt, amelyet teljes egészében Paksi Endre munkásságának szenteltek. Közelebbről: a pálya ívének a kevésbé egyenletes részeit gyűjtötték össze.

Márhívó és Repatarurgyán: ennek az oldalnak nem lesz rajongója az Ossian

"Amennyiben te vérbeli Ossian rajongó vagy, esetleg az Ossian kiadója, vagy maga az Ossian, netán csak azt szeretnéd hangsúlyozni, hogy ez már nem vicces, és csak régen volt az, illetve távolítsuk el az oldalt, akkor kérlek, inkább hagyd el az oldalt. Mi szórakozunk, és mi sem mondjuk meg nektek, hogy az Ossian már unalmas és hagyjátok abba a hallgatását vagy az Ossian működtetését" – szólítja meg a látogatókat az oldal.

Szóval, ha te Ossian-rajongó/kiadó/maga az Ossian vagy, nézd el nekünk, hogy beszámolunk erről a dologról :)

Ahogy Szily László, a 444.hu újságírója is megjegyzi, "már 19 éve, 1 hónapja és négy napja, hogy a debreceni Metal Fesztiválon az Ossian és énekese, Paksi Endre bemutatták a magyar poptörténelem legemlékezetesebb koncertjét".

A Márhívó abban a korszakban lett mém, amikor még nem is voltak mémek... Úgy terjedt, hogy minden buliban eljött a Márhívó-pillanat, vagyis az a kérdés, hogy "Ismeritek a Márhívót?" Ha ismerték, akkor azért hallgatták meg, ha nem, akkor meg azért – így nőtt egyre nagyobbra a Márhívó-tábor.

Kezdjük: Ismeritek a Márhívót?

(Amennyiben igen a válasz, a következő pár bekezdést ugorjátok át.)

A legendárium szerint Paksi Endre annyira részeg volt a debreceni koncerten, hogy több alkalommal is elfelejtette a szöveget, de hogy ne essen ki a ritmusból sem ő, sem a zenekar, halandzsával és értelmetlen mondatokkal próbálta túlélni a saját fellépését. (Ez a weboldal megfogalmazása, amit mi cáfolunk: lehet, hogy ő ott, belülről tökéletesen értelmesnek érezte, csak a közönség volt hálátlan.)

Spongya is kerülhetett volna az egész dologra... Mert tegye fel a kezét, aki NEM volt még soha olyan koncerten, amelyen a fellépő zenekar valamelyik tagja, netán a frontember nem volt egészen józan...Mi például voltunk egy Kispál és a Borz koncerten az azóta jobblétre szenderült Alfa fesztiválon, ahol Lovasi szabad szemmel is láthatóan kissé italos volt – nos, ez volt életünk egyik legjobb Kispál-bulija.

De a debreceni, úgy tűnik, más volt.

"A több liter bortól egyedül talán Paksi élvezhette a dolgot, mert az, amit akkor művelt, még a leghűségesebb rajongóknak is szívbemarkolóan fájhatott." (charivari.blog.hu)

Szóval, spongya is kerülhetett VOLNA a kínos estére, csakhogy valaki felvette az egész koncertet... A felvétel nyomán pedig olyan újraértelmezett dalok születtek, mint a Márhívó, a Repatarurgyán (eredetileg Másnapos dal) vagy az Amikor rock (eredetileg Amikor rég).

A zenekar nem vette jó néven a dolgot. Olyannyira, hogy amikor az Óriás csinált belőle egy feldolgozást, nem engedték műsorba.

Itt azért tegyünk egy kitérőt: az említett műsor az MR2 Petőfi Rádió Akusztik volt. A zenekar azzal az indokkal tiltotta le a feldolgozást, hogy ha a Petőfi nem játssza a számaikat, akkor a róluk készült paródiát se engedje adásba – a józanparaszt erre azt mondja, hát, ja...igaz.

A Ossian és menedzsmentje azonban minden erejükkel azon voltak, hogy a kínos emlék utolsó nyomát kitöröljék – de aki azt gondolja, hogy az internet korában ez lehetséges, az keményebb cuccon van, mint Don Quijote. Így bevonultak a kortárs magyar rockzene 5 legnagyobb sértődése közé. Kríziskezelésben jártas szakemberek szerint óriási (hehe) hibát vétettek ezzel, mert ez a fajta dühös-sértődött reakció olaj volt a tűzre és nagyon rossz imázst teremtett a banda köré a nemrajongók körében.

"Ha szar helyzetbe hozod saját magad, akkor ne azokon akadj ki, akik nevetni mernek ezen, hanem gondolkozz el, és élj vele együtt."

Azt azonban nem tudták megakadályozni, hogy a dal  – karaoké változatban – ne szerepeljen az Óriás tracklistáján:

 

Most kíváncsian várjuk, hogy mit kezdenek a paksiendreidezetek.com oldallal.

Nekünk kettős érzésünk van: egyrészt nem lenne jó, ha egy zenekart/frontembert egy balul sikerült koncert alapján ítélne meg az, aki nem is ismeri. Másrészt meg, az internet népe arra van kondicionálva, hogy amiből csak lehet, poént gyártsanak. Ezek között vannak oltári jók meg kevésbé szellemesek, de hát a közönség is eléggé heterogén. De kell a röhögés, na. Megsértőni meg nem kell, jobb együtt nevetni, az legalább annyira – ha nem jobban – felszabadít, mint egy (több) pohár bor...

S végül egy intelem az új generációnak:

"ne énekejjé, ha be vagy baszva..."

 

 

 

Ossian, Márhívó

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek