Meghalt Ennio Morricone

2020/07/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

92 éves korában meghalt Ennio Morricone, a világ egyik legnagyobb zeneszerzője. Néhány nappal ezelőtt elesett és eltört a combcsontja, halálát a törés komplikációi okozták, egy római kórházban hunyt el. Temetését szűk körben tartják.

 Meghalt Ennio Morricone

Tavaly és 2018 januárjában is nagyszabású koncertet adott Budapesten, de járt itt egy évvel előtte és 2014-ben is, ezen a koncerten mi is ott voltunk:

"Sírtál, Mukikám?" – tette fel a kérdést a mögöttem ülő hölgy a férjének a koncert végén. A válasz csak szégyenlős dörmögés volt. "Tudtam, hogy sírni fogsz, ilyen élményben régen volt részünk..." – nyugtázta a dolgot az asszony."

Morricone többször turnézott már a világban magyar zenekarokkal, és zenét írt Koltai Lajos Sorstalanság című filmjéhez is.

"Áldottnak érzem magam, és mélyen megtisztelőnek tartom azt a sok elismerést, amelyet az elmúlt években kaptam. A díjak, a kedves szavak a szakmában dolgozó emberektől, a közös utunk Quentin Tarantinóval, és mindezek felett, látni a hatalmas közönséget a koncerteken - csodálatos érzés. Nagyon élvezem, és várom, hogy ismét élőben játszhassak Budapesten."

Az olasz mester több mint 80 évig komponált. Csaknem 550 mozi- és filmzene kötődik a nevéhez, és több mint 100 klasszikus művet is jegyez.

Morricone  szerezte többek között a Volt egyszer egy vadnyugat, az Egy maréknyi dollárért, A Profi, Aki legyőzte Al Caponét, a Volt egyszer egy Amerika, A misszió és a Cinema Paradiso filmzenéjét. Rendszeresen komponált és vezényelt betétdalokat Quentin Tarantino filmjeihez. Legutóbb az Aljas nyolcas filmzenéjével aratott sikert, amelyért számos kitüntetést kapott, köztük Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, BAFTA-díjat és a New York-i filmkritikusok díját. A Jó, a Rossz és a Csúf című filmhez szerzett zenéje a második helyen áll a valaha komponált legjobb filmzenék Top 200-as listáján.

2017-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, mert kiemelkedően sokat tett a magyar zeneművészet népszerűsítéséért – szólt az indoklás, amelyben kiemelték: Ennio Morricone világkörüli turnéin számos alkalommal dolgozott együtt magyar zenekarokkal és kórusokkal.

Nemrég a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat ítélték oda neki – John Williams-szel megosztva – a művészet kategóriában.

Búcsúzunk tőle a talán legismertebb dallamáva, és aminél kevesebb szívet szaggató melódiát ismerünk. Köszönet, Mester, mindenért.

 

 

 

Ennio Morricone, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Tesód a basszeros? Zenekarok családi kötelékben

Tesód a basszeros? Zenekarok családi kötelékben

A napokban a Palau Royale-cikk kapcsán merült fel a szerkesztőségben, hogy milyen zenekarok vannak még, amelyek családtagokból állnak. Első körben...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Lángoló: Sok zenész felhagyhat a zenéléssel a járvány miatt

Az egy dolog, hogy félbe kellett szakítani a turnézást, a koncertezést, a felvételeket mindent, a Lángoló Gitárok megújult oldala szerint – és egy brit felmérés alapján –, sokan nem veszik újra fel a hangszerüket, ha elmúlik a vész.

Mekkora esélye van egy induló party zenekarnak jelen pillanatban?

Bátran kijelenthetjük: nulla. Kivéve persze, ha olyan támogatója akad, aki kitart mellette, amíg a helyzet jobbra nem fordul. Még jóval a Nagy Víruspara előtt írtak ki egy felhívást, és nem volt mit tenni, be kellett fejezni a projektet: a második hullám kellős közepén megalakult a Jägermeister Brass Band.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek