Október 8-án megdönthetik az Animal Cannibals 2018-as rekordját

2022/09/25  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Több tucat ismert magyar dalszerző, köztük Müller Péter Sziámi, Bródy János, Bérczesi Róbert, Deva, Hien, Jónás Vera, Pajor Tamás és Tariska Szabolcs az eddigi legnagyobb hazai együttműködésben ír dalt az az Artisjus felkérésére, az október 8-i dalszerzők napjára.

A fotó illusztráció (Artisjus/Labancz Viktória)

Az Artisjusnál egészen 1965-ig visszamenőleg elérhető a hazai könnyű- és komolyzenei művek nyilvántartása. Az elmúlt fél évszázadban született művek közül a legtöbb szerzője a Tarolnak az emszík című 2018-as Animal Cannibals dalnak van, amely 36 dalszerző munkája. Második a 2013-as Hip Hop Hatalom a Hősök Raprezent előadásában 23 szerzővel, míg harmadik a Rapcirkusz a Rapcirkusz Allstars-tól 21 dalszerzővel 2021-ből.

Az idei dalszerzők napja arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalmi megosztottság egyre égetőbb probléma, de dönthetünk úgy, hogy saját környezetünkben tudatosan dolgozunk ellene. A dalszerzők napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és alkotókra. Október 8-án, a dalszerzők napján évente egyszer megünneplik a magyar zenei szerzőket.

Az Artisjus most 37 dalszerzőt kért fel, hogy az eddig jegyzett legnagyobb hazai szerzői kollaboráció keretében közösen írjanak meg egy új dalt. Nem csupán rekordkísérletről van szó, a szerzői egyesület az idei dalszerzők napján rá szeretne mutatni arra, hogy a dalok nem csak szórakoztatnak vagy kikapcsolnak, számos módon össze is kötnek minket, hallgatóként kedvenc dalainkon keresztül, szerzőként pedig a közös alkotás által.

A jelenlegi rekordot kísérli megdönteni az Artisjus kezdeményezése, a csúcskísérletben 22 zeneszerző és 15 dalszövegíró dolgozik együtt. A dalszövegírói munkafolyamatokat Müller Péter Sziámi, a zeneszerzői csapat alkotói munkáját Sebestyén Áron fogja össze. Az új dal és a hozzá készülő videóklip a dalszerzők napja hetében jelenik meg.

A zeneszerzők: Delov Jávor, Dorozsmai Gergő, Füstös Bálint, Gerendás Dániel, Hangácsi Márton, Heilig Tamás, Hien Nguyen, Iván Alexandra, Johnny K. Palmer, Jónás Vera, Kádár-Szabó Bence, Kozma Kata, Sebestyén Áron, Sena Dagadu, Szebényi Dániel, Szécsi Böbe, Szeder Krisztina, Szigeti Zsófia Solére, Takács Dorina Deva, Tarján Zsófia, Vavra Bence, Zentai Márk.

A dalszövegírók: Bárdos Deák Ágnes, Bérczesi Róbert, Bródy János, Dorogi Péter, Egressy Zoltán, Karáth Anita, Kovács Antal, Lombos Marci, Major Eszter, Müller Péter Sziámi, Pajor Tamás, Szabó Ágnes, Tariska Szabolcs, Torma Gábor Frenk és Farkas Krisztina Volkova.
   

Artisjus, dalszerzők, dalszerzők napja, Müller Péter Sziámi, Bródy János, Bérczesi Róbert

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek