Soronként is megveheted az új Bohemian Betyars-albumot

2021/10/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Négy év után új nagylemezzel jelentkeztek a hazai a speed-folk-freak-punk nagykövetei, a Bohemian Betyars.

Összegubancolódtak – négy év után itt a Bohemian Betyars új albuma

A Gubancos című anyag a zenekar tagjainak eklektikus ízlését egyesíti, a szövegvilágban pedig a globális és személyes rosszullét, illetve ennek a teljesen ellenpárja is megtalálható. Ezt a sokféle hatást gyúrták egybe egy zalai kis faluban, a világtól távol, a stúdióköltségeket kriptovalutával fizették ki, a megjelenéshez pedig egy jótékonysági NFT kampány is társul.

A Gubancos első dalai már három évvel ezelőtt kezdtek el körvonalazódni, és vannak köztük olyanok is, amiket csak idén nyáron sikerült befejezni. A Bohemian Betyars tehát bőven adott időt magának arra, hogy beérjen ez az anyag, ebben pedig a legnagyobb szerepet egy kis zalai falucska játszott, ahová a karantén idejére elvonultak. Saját bevallásuk szerint a munkafolyamatot és a végeredményt is az teszi különlegessé, hogy hat ember szűrőjén kell átfutnia minden dalnak ahhoz, hogy elégedettek legyenek - és mivel mind a hatuk nagyon más zenei közegből érkezik, mindig eklektikus lesz kimenetel.

“Az igazi vérremenő csaták nálunk elképzelhetetlenek. Mindenkinek vannak és lehetnek észrevételei, amiket demokratikusan megvitatunk, megízlelgetünk, kipróbálunk. Szerintem a zenekar eddigi lemezei és egy koncertje is sokféle hangulaton viszi át a hallgatót, ezért nekünk inkább csak egy izgalmas feladat összegyúrni a kavalkádot, mintsem megoldhatatlannak tűnő akadály” – meséli a munkafolyamatról Szűcs Levente frontember.

A lemez dalszövegeit Szűcs Levente és Palágyi Máté “Kakas” írta, kivéve a nagysikerű, Makuka című dalt, amit a zenekar közösen jegyez.

Kicsit a borongósabb, keserédes szövegek vannak többségben, amiről a következőképp mesélnek:

“Ha könnyedén szeretném fogalmazni, akkor egy eléggé gubancos időszakomat, ha őszintén, akkor egy eléggé elveszett és depresszív időszakomat írtam ki és zártam le magamban és ezekben a dalszövegekben” – meséli Szűcs Levente, amihez Palágyi Máté a ezt fűzi hozzá:

“Levi befelé forduló öngubancolása mellett számomra a külső világ törékenysége, a környezetünk egyre jobban elhatalmasodó önimádata került középpontba. A Csavargó óta eltelt időben nagyon sok csalódás ért a világ eseményeiben – ezt a élményt szerettem volna átadni a dalokban, ez bennem feloldozott egy-két gubancot. Jó lesz kiordítani ezeket koncerteken, remélem a hallgatókban is elindít valamit!”

A 8 dalos lemezhez két különleges, bónusztrack is tartozik - az egyik Parno Graszttal közösen előadott Kelen Shavo című dal live felvétele, ami egy csipetnyi ízelítőt ad a koncerteken uralkodó, őrületes hangulatból, illetve a fenti bonustrack, amit egy zalai zenész-producerrel, BúShMeN-nel rögzítettek, s aminek szövege Janus Pannonius verseiből, epigrammáiból állt össze.

A zeneiségen túl a Gubancos felvétele és utóélete is nagyon különleges. A Bohemian Betyars ugyanis mindig fontosnak találta az alulról építkező, kísérleti projekteket, a rajongókkal való különleges kapcsolat kialakítását: ezzel az anyaggal pedig a kriptovaluták világába hívják kalandozni a hallgatókat. Egy jótékonysági kampány keretében ugyanis október 31-től mindenki megvásárolhatja az album dalszövegeinek egy-egy sorát. Az adományozók a lemez digitális megvásárlásán kívül kapnak egy blokklánc hálózaton hitelesített kupont is (NFT), amely biztosítja a vásárlás hitelességét, és tagja lesz a zenekar legbelsőbb támogatói körének.

A befolyt összeget pedig fiatal, feltörekvő zenekaroknak szeretnék odaadni egy miskolci tehetségkutató keretében.

A lemez stúdióköltségeit is egy kriptovaluta alapú, Axie Infinity nevű online videójáték termékével fizették ki, amely valószínűleg az első ilyen album Magyarországon. Az NFT jótékonysági kampányon kívül az október 31-i Akváriumos lemezbemutató koncertjüket a Decentraland nevű virtuális valóságban is közvetíteni fogják.

 

Bohemian Betyars

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek