Tuba, harsona, trombita, cselló, 4 hegedű valamint zongora, dob és basszusgitár: ez a KVARK projekt

2022/05/19  ·   Zenei hír   ·  Herbály Dorottya

Május 21-én, szombaton a győri Torula Művésztér kertjében egy különleges térhangzású zenei előadás lesz hallható – a közönségnek egy minden érzékre ható művészeti és közösségi élményben lesz része. Mindezt a Marton Szabolcs zeneszerző által megálmodott KVARK projekt teszi majd lehetővé.

Fotó:

Az életben csak a változás állandó. A KVARK pedig a változás pillanatát akarja megmutatni. A pillanatot, amiből naponta akár több ezer is megtörténik velünk, olykor szinte észrevétlenül. Tudjuk, hogy a létünk nem tarthat örökké. És mint mindennek, ami véges, tétje is van. Erre a dramaturgiára épít Marton Szabolcs háromfelvonásos zenei előadása is. Az elidegenedés, utazás/flow és a megérkezés ezen az alaptételen nyugszanak: tartanak valahonnan és valami felé, végesek, hiszen előre meghatározott keretek között működnek.

A fiatal alkotó ezt próbálja meg zeneileg megmutatni, mivel mindig is foglalkoztatta az a kérdés, hogyan lehetne erős, jól érthető üzeneteket közvetíteni pusztán instrumentális zenei hangzással. Ez a gondolat végül mostanra érett benne konkrét zenei programmá, így 2021-ben nekifogott a KVARK megtervezésének és megvalósításának, mostanra pedig a győri Torulában otthonra is talált a kortárs zenei kísérletként körvonalazódó projekt. 

A KVARK zenekara 12 főből áll: tuba, harsona, trombita, cselló, 4 hegedű valamint zongora, dob és basszusgitár szólal meg a három részes előadásban, ahol taktusról taktusra bomlik szét az Egész, majd a Részek új Egésszé állnak össze. A komplett zenekar kifejezetten erre a koncertre állt össze, ahogyan a zenét illusztráló vetítés is erre az alkalomra és helyre készült. A projekt közösségi finanszírozásból tudott megvalósulni, és Márton Szabolcs mellett testvére is részt vett a projektben, ő készítette hozzá a grafikát.

A Torula az egykori szeszgyár területén áll (Budai út 7.), Győr egyik legfrissebb művészeti terének számít. Eddig főként képzőművészeti kiállítások helyszíne volt, de mint közösségi tér igen mondtak Szabolcs megkeresésére.

Fotó: Torula/FB

Korábban a Turbinában rendeztek egy beszélgetés a KVARK projekt kapcsán, ahol az Anima Sound Systemes Prieger Zsolttal többek között arról is beszélgettek, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy vidéki alkotónak, főleg egy fiatal művésznek. Mivel Budapesten sokkal több a lehetőség, program – inkább ők jönnek a fővárosba megmutatni magukat az alkotótársaknak és a közönségnek – most fordul a kocka. (Prieger szerint amúgy jelenleg óriási dömpingje van a szemétnek, és csak komoly szelektálással lehet rátalálni az értékekre.)

Mivel az előadás mindenkinek szól, aki szereti a zenét, de csak azokhoz tud eljutni, akik ott vannak, így Budapestről ingyenes járatot indítanak az előadásra. Jó hír – ami már a cikk elkészülte után érkezett –, hogy az eseményre immáron megtelt a Torula tere!

 

Márton Szabolcs, KVARK, Győr, Torula

 

 

Szólj hozzá!


Marcus Miller koncertje a Dürerből a MOMKultba költözik

Marcus Miller koncertje a Dürerből a MOMKultba költözik

A koncert helyszíne a Dürer Nagyterme lett volna, azonban a szervezők közleménye szerint a jelen kialakult építőipari körülmények miatt az nem...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Gyertyafényes megemlékezésre várja a 45 éve elhunyt Király rajongóit a Magyar Elvis Klub

Augusztus 16-án már 45 éve, hogy Elvis Presley zenei tehetségét, magával ragadó lényét csak felvételein tapasztalhatjuk meg. Ezalatt az időszak alatt végérvényesen kulturális ikonná vált: hatása folyamatos a zenészek újabb generációira, sokféle műfajban alkotott dalait nemzedékek hallgatják továbbra is, jellegzetes...

Fehér Balázs a Hajón

A Hajógyár és az A38 közös eseménysorozatának következő Zene x Színház estjén Hegyi Dóri (OHNODY) Fehér Balázst fogja kérdezni a színpadon. A portrébeszélgetést a Momentán Társulat színészeinek improvizatív jelenetei színesítik, az est végén pedig Fehér Balázs Wagner Emillel közösen ad akusztikus koncertet.
Új koncertek