Tuba, harsona, trombita, cselló, 4 hegedű valamint zongora, dob és basszusgitár: ez a KVARK projekt

2022/05/19  ·   Zenei hír   ·  Herbály Dorottya

Május 21-én, szombaton a győri Torula Művésztér kertjében egy különleges térhangzású zenei előadás lesz hallható – a közönségnek egy minden érzékre ható művészeti és közösségi élményben lesz része. Mindezt a Marton Szabolcs zeneszerző által megálmodott KVARK projekt teszi majd lehetővé.

Fotó:

Az életben csak a változás állandó. A KVARK pedig a változás pillanatát akarja megmutatni. A pillanatot, amiből naponta akár több ezer is megtörténik velünk, olykor szinte észrevétlenül. Tudjuk, hogy a létünk nem tarthat örökké. És mint mindennek, ami véges, tétje is van. Erre a dramaturgiára épít Marton Szabolcs háromfelvonásos zenei előadása is. Az elidegenedés, utazás/flow és a megérkezés ezen az alaptételen nyugszanak: tartanak valahonnan és valami felé, végesek, hiszen előre meghatározott keretek között működnek.

A fiatal alkotó ezt próbálja meg zeneileg megmutatni, mivel mindig is foglalkoztatta az a kérdés, hogyan lehetne erős, jól érthető üzeneteket közvetíteni pusztán instrumentális zenei hangzással. Ez a gondolat végül mostanra érett benne konkrét zenei programmá, így 2021-ben nekifogott a KVARK megtervezésének és megvalósításának, mostanra pedig a győri Torulában otthonra is talált a kortárs zenei kísérletként körvonalazódó projekt. 

A KVARK zenekara 12 főből áll: tuba, harsona, trombita, cselló, 4 hegedű valamint zongora, dob és basszusgitár szólal meg a három részes előadásban, ahol taktusról taktusra bomlik szét az Egész, majd a Részek új Egésszé állnak össze. A komplett zenekar kifejezetten erre a koncertre állt össze, ahogyan a zenét illusztráló vetítés is erre az alkalomra és helyre készült. A projekt közösségi finanszírozásból tudott megvalósulni, és Márton Szabolcs mellett testvére is részt vett a projektben, ő készítette hozzá a grafikát.

A Torula az egykori szeszgyár területén áll (Budai út 7.), Győr egyik legfrissebb művészeti terének számít. Eddig főként képzőművészeti kiállítások helyszíne volt, de mint közösségi tér igen mondtak Szabolcs megkeresésére.

Fotó: Torula/FB

Korábban a Turbinában rendeztek egy beszélgetés a KVARK projekt kapcsán, ahol az Anima Sound Systemes Prieger Zsolttal többek között arról is beszélgettek, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy vidéki alkotónak, főleg egy fiatal művésznek. Mivel Budapesten sokkal több a lehetőség, program – inkább ők jönnek a fővárosba megmutatni magukat az alkotótársaknak és a közönségnek – most fordul a kocka. (Prieger szerint amúgy jelenleg óriási dömpingje van a szemétnek, és csak komoly szelektálással lehet rátalálni az értékekre.)

Mivel az előadás mindenkinek szól, aki szereti a zenét, de csak azokhoz tud eljutni, akik ott vannak, így Budapestről ingyenes járatot indítanak az előadásra. Jó hír – ami már a cikk elkészülte után érkezett –, hogy az eseményre immáron megtelt a Torula tere!

 

Márton Szabolcs, KVARK, Győr, Torula

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek