Budapest 2019. Sep. 29. (20:00)

15. Újbuda Jazz Fesztivál - M.Gustafsson-C.Kurzmann Duo/Grencsó Kollektíva feat.Gustafsson&Kurzmann


15. Újbuda Jazz Fesztivál - M.Gustafsson-C.Kurzmann Duo/Grencsó Kollektíva feat.Gustafsson&Kurzmann

15. Újbuda Jazz Fesztivál

Az est Mats Gustafsson és Christof Kurzmann duókoncertjével indul. A két, folyamatosan új utakat kereső művész, - a világ vezető kortárs jazz-szaxofonosa, illetve az elektronikus és kísérleti zene területén működő osztrák kollégája, - évek óta dolgozik együtt. 2016-ban megjelent első, Falling and 5 other failings című közös albumuk darabjait a szaksajtó provokatív zenei nyilatkozatnak, ajánlójában Ken Vandermark (a mindkettőjükkel rendszeresen együttműködő muzsikustárs) a jelenre reflektáló „absztrakt himnuszoknak” nevezi.  A program második felében a hazai kortárs jazz nagy kísérletezője, Grencsó István és kitűnő Kollektívája játszik kompromisszumoktól mentes szabadzenét, ezúttal különleges felállásban; Mats Gustafsson és Christof Kurzmann is csatlakozik a formációhoz.

Mats Gustafsson-Christof Kurzmann Duo
Mats Gustafsson (S) – tenor, bariton és basszus szaxofon
Christof Kurzmann (A) - elektronika (ppooll), voice

Mats Olof Gustafsson svéd szaxofonos, improvizátor, zeneszerző. A kortárs improvizatív zene egyik meghatározó alakja, kirobbanóan intenzív hangszeres játékáról ismert, műfaji  korlátokat nem ismerő kísérletező. A noise, az elektronika, a kortárs rock és a free jazz területén működik, például a Sonic Youth, a Merzbow, Jim O´Rourke, Barry Guy, Otomo Yoshihide, Yoshimi, Peter Brötzmann, és Ken Vandermark projektjeiben. A Thing és a Fire! zenekarok alapító tagja, számtalan kis és nagyzenekari formációban dolgozik, mint a THE END, a LUFT, a Swedish Azz, a Fake (the facts), a BNNT, a FIRE! Orchestra, a Klangforum Wien és a NU Ensemble. Édeklődési körébe tartozik a kortárs tánc, a színház, a képzőművészet, és a költészet. Nemzetközi zenei fesztiválok, turnék producere. Megszállott gyűjtő, saját lemezkiadóit (Slottet, OlofBright Editions, Blue Tower Records) és lemezboltját (Discaholic) vezeti. Jelenleg az ausztriai Nickelsdorfban él.

Christof Kurzmann osztrák jazz- és improvizációs zenész. Elektronikán, szaxofonon, klarinéton játszik. Elsősorban az elektronikus és kísérleti zene, valamint az improvizatív jazz területén mozog. Tevékenykedik szólistaként, de szívesebben működik kollektív zenei projektekben, több saját formációját is vezeti. Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint John Butcher, Ken Vandermark, Burkhard Stangl, Kai Fagaschinski, Martin Brandlmayr, Clayton Thomas, Leonel Kaplan, Steve Lacy, Philip Jeck, és Bernhard Lang.  Saját, charhizma nevű, bécsi székhelyű lemezkiadója elsősorban koncertfelvételeket jelentet meg a jazz és avantgárd zene széles spektrumában, a számítógéppel generált hang és a hagyományos hangszerek együttműködésére fókuszálva. Kurzmann saját kiadványainak rögzítője, keverője, hangmérnöke, különféle újzenei események, fesztiválok szervezője.

Grencsó Kollektíva feat. Gustafsson & Kurzmann
Grencsó István – szaxofon, fuvola
Benkő Róbert - nagybőgő
Miklós Szilveszter - dobok
Pozsár Máté - zongora
Mats Gustafsson - szaxofon
Christof Kurzmann- elektronika

Grencsó István szaxofonos és fuvolista évtizedek óta a magyar avantgard jazz kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Repertoárja rendkívül sokszínű, a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett több műfajban is otthonosan mozog. Koncertezett és felvételeket készített többek között Paul Termos-szal, Peter Kowalddal, Tobias Delius-szal, Peter Brötzmannal és az orosz Noise Orchestra-val, állandó tagja volt a Szabados György vezette MAKUZ-nak, és az elektronikát is alkalmazó Budbudasnak.

Benkő Róbert nagybőgős. Pályája kezdete óta a legérzékenyebb és legprogresszívabb improvizatív zenei irányzatokhoz ragaszkodik.  Éveken át a Dresch Quartet tagja volt, játszott Szabados György M.A.K.U.Z. formációjában,  állandó tagja Grencsó István, valamint Szőke Szabolcs zenekarainak, de partnerei közé tartoznak a hazai és nemzetközi zenei élet olyan kiválóságai is, mint Gadó Gábor, Binder Károly, Szelevényi Ákos, a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes tagjai, Márkos Albert vagy Grandpierre Attila.

Pozsár Máté zongorista 1986-ban született. Mesterdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén, Binder Károly növendékeként szerzett. Állandó tagja a Grencsó Real Time Kollektiva, a Mezei Szilárd Septet, a Boglárka Bábiczki Quartet formációknak. Érdeklődésének középpontjában a jazz és a szabad, rögtönzött zene áll. Több zenekari kiadvány után, 2012-ben jelent meg első szólózongora lemeze. Jelenleg a Vienna Konservatorium Budapest tanárképző főiskola tanára, elméletet és zongorát oktat.

Miklós Szilveszter vajdasági származású fiatal művész. Tanulmányait hegedűn kezdte, majd dobokra váltott.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, de valódi iskolának a barátaival - Grencsó Istvánnal, Benkő Róberttel, Pozsár Mátéval, Ajtai Péterrel, Mezei Szilárddal, Szelevényi Ákossal, Dresch Mihállyal, Dukay Barnabással, Szemző Tiborral, Kováts Gergővel - való közös zenélést tekinti.  Meghatározó hazai  jazz zenészek  mellett rendszeresen játszik különböző nemzetközi formációkban, olyan kiemelkedő, szabadgondolkodású muzsikusokkal, mint Rudi Mahall, Lewis Jordan,  Johannes Bauer, Marco Eneidi, John Dikeman, Han Bennink,  Jasper Stadhouders, Markus Krispel és Peter Brötzmann.

A 15. Újbuda Jazz Fesztivál MU Színházi programjait Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata támogatta.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek