Budapest 2018. Sep. 08. (20:00)

4. Hevhetia Fesztivál | Improvision Quartet


4. Hevhetia Fesztivál | Improvision Quartet

A Improvision Quartet a lengyel jazz színtér kiváló, külön-külön is egyéni hangvételű, magasan jegyzett zenészeiből álló kollektíva, akik közül már hárman is letették névjegyüket az Opusban.

Szymon Klima klarinétos és Adam Kowalewski bőgős, Piotr Wyleżoł-lal trióban, a két évvel ezelőtti 2. Hevhetia fesztiválon mutatták be Lutosławski Retuned című programjukat, míg a kiemelkedő zongorista, Dominik Wania 2014 novemberében, a BMC 2. Polska Jazz Fesztiválján lépett fel Maciej Obar zenekarával – idén novemberben egyébként még további két alkalommal hallhatjuk őt, egyrészt ismét Obarával, másrészt pedig az NSI Quartettel.

Az Improvison Quartet, melyben e három művészhez Przemysław Jarosz dobos társult, a lengyel népdalokat a jazz és a kortárs zene elemeivel ötvöző különleges zenét játszik. Free-Folk-Jazz címmel 2017-ben adta ki az Oskar Kolberg gyűjtéséből származó lengyel népzenei anyagra épülő lemezüket a Hevhetia.

„A jól ismert vagy már-már feledésbe merült lengyel népdalokon alapuló, szabad formájú improvizációból álló zenét játszó kvartett együttes játéka figyelemre méltó munka gyümölcse. Koherens és világos művészi elképzelésük, mely mélyen a free-jazz zenei hagyományaiban gyökrezik, ugyanakkor meglepően minimalista, koncentrált és szellős, következetesen vonul végig az egész albumon. Oldott hangulatú, feszültségtől mentes zene ez, mely soha nem akar többet állítani magáról a kelleténél. Bizonyos szempontból ez az album a három évvel ezelőtti Lutosławski Retuned lemez folytatása, de a kifejezés ezúttal sokkal merészebb és ugyanakkor finomabb.
Határozottan a 2017-es év legszebb lengyel jazz pillanatai (...), egy elejétől végéig csodálatos album, amely újradefiniálja a kortárs free-jazz kifejezésmódját. Briliáns!” írta Adam Baruch (Polish-Jazz.blogspot.com) a kvartett debütáló albumáról.

Közreműködik:

Szymon Klima - klarinét
Dominik Wania - zongora
Adam Kowalewski - nagybőgő
Przemysław Jarosz - dob


 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek