Debrecen 2021. nov. 16. (19:30)

A bécsi klasszika és romantika útján


A bécsi klasszika és romantika útján

Mozartot hallgatva a klasszicizmus virágzásának szellemi hátterében kialakult polgári kultúra idejébe repítve érezzük magunkat. A királyi udvaroktól lassan elszakadó, önállósuló koncertélet korában a komponálás új technikai elemekkel gazdagodik.

Olaszországi utazásai után a 18 éves Mozart Salzburgban írta az A-dúr szimfóniát (1774). Fiatal zeneszerzőként, felnőtté válásának korszakát talán ez a szimfónia képviseli leginkább. Az olasz hatás és a J.S. Bach szimfóniák tanulmányozása után radikálisan „bécsi stílusban“ komponált szimfónia teljes kamarazenei szabadsággal és újszerű szellemi mélységgel íródott. A korra nem jellemző módon Mozart később is többször bemutatta ezt a művet, nagy sikerrel.

Bécsben 12 évvel később, lelki közelségben Mozarthoz (aki szállást adott neki és tanította), robbant be a köztudatba a fiatal zongorista, Johann Nepomuk Hummel. Később Haydn ajánlására az ő állását is megörökli Esterházy hercegnél Kismartonban, majd szoros barátságot köt Beethovennel, akit aztán anyagilag is támogatni tud. Nemcsak nagyszerű és elismert zeneszerző volt, hanem mint nemes lelkű emberről is tudósítanak a híres kortársak. Schubert legendás Pisztrángötösét is Hummel azonos összeállítású zongoraötöse inspirálta. Szerzeményeinek hatása Mendelssohn, Chopin és Schumann műveiben is felfedezhetőek. Halála után Liszt Ferenc állíttatott neki emlékművet Pozsonyban. A fagottverseny az egyik ékköve ennek a nagyszerű, de kissé feledésbe merült zeneszerzői pályafutásnak.

A szerenádjáték a 18–19. században minden városban más formában működött. Magas rangú családoknál ünnepeken, vagy különleges városi eseményeken a nagy nyilvánosság előtt játszottak szerenádokat. Bécsben inkább polgári körökben, a mindennapok történéseinek részeként volt jelen. Dvořák E-dúr szerenádja életének útkereső fázisát lezáró, legmarkánsabb műve. A művet akár visszatérésként is tekinthetjük a nagy klasszikusok (Haydn,Mozart) által kedvelt szerenád műfajához. Ez a melegséget és bensőséges hangzást sugárzó melódiák sorát bemutató szerenád valóban az olasz „serano-t“, „felhőtlen égboltot“ idézi.  

Műsor:

Mozart: A-dúr szimfónia KV. 201
Hummel: F-dúr fagottverseny, WoO 23
Dvořák: E-dúr vonósszerenád, op.22.

Közreműködik:

Vitányi József – fagott
Kodály Filharmonikusok művészei

Vezényel: Bényi Tibor

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hangol már a zenekar – Lovasi András új formációval járja be az országot

Hangol már a zenekar – Lovasi András új...

A zenekar a "Lovasi András és barátai nevet" viseli, s a zenész a Grand Hotel Halmahera címmel, ősszel megjelent új nagylemezét turnéztatja meg.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Jön a MUSE Sopronba!

Már a Volt Fesztivál 2022-es fellépőinek listáján a Muse, a The Killers, a Sum41, a Bring Me The Horizon és Yungblud. Mindez jövőre, június 21 és 25 között, Sopronban.

A jövőben a harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolványt

Egy idő után... Hogy ez valójában egy napot, egy hetet, egy hónapot vagy egy évet jelent (a szám tetszőlegesen cserélhető), ahhoz a Telex cikke sem juttatott közelebb minket.
Új koncertek