Veszprém 2019. júl. 22. (19:00)

A Vég és a Kezdet (Reneszánsz és korabarokk lamentációk)


A Vég és a Kezdet (Reneszánsz és korabarokk lamentációk)

műsor:

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 k-1594): Lamentatio, Feria V. in Coena Domini

Orlando di Lasso (1532 k-1594): Lamentatio Tertia, Primi Diei

William Byrd (1543 k-1623): The lamentations of Jeremiah (Good Friday)

Joao Lourenco Rebelo (1610-1665): Quomodo Sedet Sola (Lamentatio)

Eric Whitacre (1970-): i carry your heart


A Lamentációk, Jeremiás próféta siralmai, pontosabban ennek bizonyos versei, a Szent Három Nap: Nagycsütörtök, Nagypéntek és Nagyszombat liturgiájának részei. A szöveg megrendítő drámai erővel ábrázolja Jeruzsálem Kr. e. 587-es eleste, a templom kirablása és lerombolása miatt érzett fájdalmat és az átélt szenvedések borzalmait - a „Vég”.
Legalább ennyire megindító azonban az őszinte bűnbánat és az Istenbe vetett rendíthetetlen bizalom is, mely néhol átsüt a keserű sorok között, az utolsó ének például, az Isteni megbocsátás reményét kimondó ima - a „Kezdet”.
A keresztények számára, a Lamentációk költeményeiben megjelenített, lerombolt Jeruzsálem képe már az első századoktól kezdve, az ember bűne miatt szenvedő Krisztus metaforája. A koncerten elhangzó lamentációk reneszánsz és barokk mesterek ritkán hallható művei.

Előadó:

Orlando Énekegyüttes

művészeti vezető: Vikman Pál

orlandoensemble.org

Az Orlando Énekegyüttest, húsz évvel ezelőtt, nyolc egykori gimnáziumi énekes társával közösen, Vikman Pál alapította, aki ma is az együttes művészeti vezetője. Repertoárjuk gerincét 14‒16. századi zeneszerzők egyházi vokálpolifonikus művei alkotják. A néhány évvel ezelőtt 16 főre bővült együttes, alkalmanként hangszeres zenészekkel kiegészülve, immár későbbi, elsősorban barokk, de akár kortárs szerzők műveit is gyakran tűzi műsorára. Önálló hangversenyeiken a zeneművek előadásán túl, értő kommentár segít a hallgatónak, eligazítást nyújtva a stílus, a kor és a zene történéseinek folyamatában.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hétfőn Budapesten ad koncertet a Vámpírnaplók sztárja

Hétfőn Budapesten ad koncertet a Vámpírnaplók sztárja

Michael Malarkeyt legtöbben a Vámpírnaplók Enzojaként ismerik – miközben zenei teljesítménye is figyelemre méltó. Eddigi albumaival...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Beethoven-Projekt: hallássérültek számára varázsolják átélhetővé a muzsikát

Hangrezgéseket közvetítő eszközökkel és különleges kontakt hangszórókkal segít a hallássérülteknek is átélhetővé tenni Beethoven zenéjét az Óbudai Danubia Zenekar a Budapest Music Centerben.

1750 maskarással űzik a telet az egy hónap múlva kezdődő mohácsi busójáráson

Február 20-án indul a hatnapos farsangi esemény, amelyen mintegy nyolcvan programmal; a többi között koncertekkel, táncházakkal, bálokkal, kiállításokkal, busóbemutatókkal, gasztronómia ízelítőkkel várják az érdeklődőket
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek