Budapest 2018. Mar. 24. (16:00)

Bach Mindenkinek Fesztivál - Simplicissimus Kamaraegyüttes: A vidám barokk


Bach Mindenkinek Fesztivál - Simplicissimus Kamaraegyüttes: A vidám barokk

 A Simplicissimus Kamaraegyüttes egy 2012. április 30-i koncertet követően alakult meg: az akkori, alkalmilag összeállt előadók a hangverseny sikerén felbuzdulva a megkezdett közös munka folytatása mellett döntöttek.

Az együttes azóta visszatérő vendége lett Budapest főbb hangversenytermeinek (Müpa, Óbudai Társaskör, Zenetudományi Intézet, Nádor-terem), kulturális közösségi tereinek (FUGA, Lumen, Szimpla Kert) és templomainak, emellett önálló hangversenysorozattal rendelkezik a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A társulat három alkalommal adott élő stúdiókoncertet a Tilos Rádióban, megfordult továbbá a Művészetek Völgyében, a Palotanegyed Fesztiválon, a Győri Barokk Esküvőn és a Bach Mindenkinek fesztiválon. Az együttes 2013-ban az Antré Fesztivál 1.0, 2015-ben a kolozsvári „IV. La Stravaganza Baroque Music Contest” díjazottja volt.

A Simplicissimus repertoárján elsősorban a 17. század második és a 18. század első felének kompozíciói szerepelnek. Az együttes rugalmas méretű és összeállítású, koncertjein rendre más formában képviselteti magát – tartott már hangversenyt kettő, illetve húsz közreműködővel is. A korhű hangszereken játszó ensemble célja az adott korszak hangzásvilágának és előadói stílusának restaurálásán túl azonban az is, hogy a zeneművek előadásukban hasonló revelációval hassanak, mint saját korukban.

A névválasztással a formáció az 1600-as években élt német író és komponista, a magyar zenei életről is tudósító Daniel Speer előtt tiszteleg, aki Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus álnéven publikálta műveit. Azonban Speer is kölcsönözte a nevet H. J. Ch. von Grimmelshausen Der abenteuerliche Simplicissimus Teutsch című könyvéből. A harmincéves háború idején játszódó pikareszk regény főszereplője fél Európát bebarangolja és ezerféle kalandba keveredik. A kalandozás pedig a barokk Simplicissimus eme kései utódára is jellemző: az együttes egy-egy előadása nem más, mint egy korok, stílusrétegek – műzene, szórakoztató zene, népzene – és különböző nemzetek zenéi közötti nagy utazás.

A Simplicissimus Kamaraegyüttes alapító művészeti vezetője Németh Zsombor.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek