Budapest 2020. Sep. 26. (19:30)

BARTÓK: II.zongoraverseny, Zene húroshangszerekre, A kékszakállú herceg vára ( Concerto Budapest )


BARTÓK: II.zongoraverseny, Zene húroshangszerekre, A kékszakállú herceg vára ( Concerto Budapest )

Ünnepi hangverseny Bartók Béla halálának 75. évfordulóján

Műsor:
Bartók: II. zongoraverseny, BB 101
Bartók: Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára, BB 114
– szünet –
Bartók: A kékszakállú herceg vára

Közreműködik:
Berecz Mihály zongora, Vörös Szilvia mezzoszoprán, Bretz Gábor basszus
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Bartók Béla halálának 75. évfordulóján három főmű hangzik majd fel ezen az ünnepi koncerten. A zeneszerző egyetlen operája, A kékszakállú herceg várának szövegét szerzője, Balázs Béla eredetileg kollégiumi szobatársának, Kodálynak szánta, de végül Bartók kezdett neki az opera megírásának 1911-ben. A művet két pályázatra is beadta, ám mindkettőn megbukott, s egy karmester egyenesen játszhatatlannak találta. Az operát végül 1918-ban mutatták be a Fából faragott királyfi sikere nyomán, s azóta is a 20. század legmeghatározóbb színpadi művei közt tartják számon. A két zenekari darabot az 1930-as években mutatták be: a II. zongoraversenyt 1933-ban, Frankfurtban, a Zenét pedig 1937-ben, Bázelben. Ekkoriban a zeneszerző már egyre távolibbnak látta mély hittel megvallott ideája megvalósulását, amely nem volt más, mint „a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden veszély ellenére”. Keller András nagyszerű szólistákat invitált erre az estére: a nagy tehetségű ifjú zongoristát, Berecz Mihályt, a világszerte főszerepek sorát éneklő Bretz Gábort, valamint a bécsi Staatsoper társulatának fiatal énekesnőjét, az újabb és újabb sikereket elérő Vörös Szilviát.

Rendező: Concerto Budapest

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek