Balatonboglár 2016. Jul. 20. (20:30)

Boomerang Baby - Marlene Dietrich ABC


Boomerang Baby - Marlene Dietrich ABC
Babel Sound 2016 (Boglári Nagyszínpad)

Fullajtár Andrea egy legenda nyomába ered: Marlene Dietrich dalait, gondolatait idézi fel jazz-zenekarának kíséretével a KULTKIKÖTŐ Produkciós Iroda előadásában.

Marlene Dietrich német színésznő dalaival, személyiségével nem csak a fronton harcoló katonákat, de az egész világot meghódította. 1930-ban amerikai filmsztár lett, és soha nem tért vissza Hitler Németországába. Világnézetét, dinamizmusát, a férfiakról és nőkről alkotott véleményét, és természetesen világhírű dalait tolmácsolja Fullajtár Andrea sok humorral, és egy háromfős jazz-zenekar kíséretével.

Az esten részletek hangzanak el a Dietrich ABC című műből, és természetesen megszólalnak a legnagyobb slágerek is: a Fallin' in Love Again, a Boomerang Baby, a Sag mir wo die Blumen sind, és a kihagyhatatlan Lili Marleen.

„Zöldi Gergő mondta sok évvel ezelőtt, hogy szerinte nekem Dietrich-dalokat kellene énekelnem. Amikor megszületett ez az ötlet, elkezdtem beleásni magam az életébe, és elképesztően magával ragadott, hogy mennyire bátor nő volt. Beszólt Hitlernek és Goebbelsnek, együtt utazott a frontra a katonákkal… Olyan dolgokat csinált, amit nagyon sok kollégája nem mert. Egy emberjogi aktivista és egy pacifista keveredett össze benne. Nagyon tetszik benne, hogy ilyen karakánul ki mert állni dolgok mellett.” (Fullajtár Andrea)

Magyarországon még egyáltalán nem adták ki Marlene izgalmas írását, a Dietrich ABC-t, amiben az ABC betűihez szavakat rendelt, és mindegyikhez írt pár mondatot. Rengeteg humor, emberismeret van benne. Novák Eszter rendezővel mindketten azt gondoltuk, hogy ez az, ami jól össze tudja kötni a dalokat. Azonban ez nem egy Dietrich-imitációs este, inkább arról szól, amik Dietrich kapcsán eszembe jutnak, vagy ahogy én látom a világot. Az ő dalait adom elő, de nem őt utánzom – ez a lényeg.” (Fullajtár Andrea)

Alkotók:

Fullajtár Andrea

Gátos Iván (zenei vezető, zongorista)

Gátos Bálint (basszusgitár)

Kaszás Péter / Gyenge Lajos (dob)

Zöldi Gergely (ötletgazda és fordító)

Papp János (jelmez)

Novák Eszter (rendező)

„Karcos-mély hangú füstös-vamp. Flaszternyerseséget és érzékiséget mesterien ötvöző díva, akiért megőrültek férfiak és nők. A maszkulin erőt és mágikus nőiességet ördögien elegyítő isteni Marlene. “A” Dietrich. Milyennek látta Őt a világ és hogyan gondolkodott Ő a világról? Erre keresi a választ Fullajtár Andrea, akit a pinceszínházi, Greta Garbóról szóló, évekkel ezelőtti előadás után immáron egy másik klasszikus díva testhezálló szerepében láthat a közönség… Sztorizik a díva, egymás után fedik fel magukat a Dietrich ABC betűi, és szép lassan kirajzolódik előttünk a vamp-álarc mögött lakozó ember. Sőt, az is bebizonyosodik, hogy egy hastáncbetét drámai is lehet. Mesél A kék angyalról, a Sternberggel való találkozásról, az emigráció alatt megéltekről, és arról, hogyan röhögött a képébe a Náci Birodalom nagykövetének, aki a Führer üzenetét tolmácsolva hazahívta, “birodalmi filmcsillagnak”…Mesél toleranciáról, amire meg kell tanítani a gyermekeinket – itt már teljesen nyilvánvalóan összekeveredik a fullajtári világkép Dietrichével. Egy pacifista kiáltvány, tele iróniával, a néhai díva szavaival megfogalmazva – súlyosan aktuális gondolatok a jelenkor színművészének tolmácsolásában.” (Kónya Rita Veronika – Euronews)

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek