Budapest 2022. May. 20. (19:00)

BUDAFOKI 2021-22 / 8 HINDEMITH / MENDELSSOHN / MANCUSI


BUDAFOKI 2021-22 / 8 HINDEMITH / MENDELSSOHN / MANCUSI

Hindemith: Konzertmusik Op. 50.
Mozart: c-mollzongoraverseny KV491
Mendelssohn: IV. (Olasz) szimfónia

Elisabeth Waglechner - zongora
Vezényel: Guido Mancusi

Ezen az estén első vendégkarmesterünk, Guido Mancusi áll a zenekar élén.

Elsőként Hindemith Konzertmusik (op. 50) című, kéttételes alkotása csendül fel, melyet a szerző a Bostoni Szimfonikus Zenekar 50. évfordulójára komponálta. A bemutatóra 1931-ben került sor az említett zenekar előadásában.

Ezután Mozart egyik legismertebb zongoraversenye, a c-moll zongoraverseny hangzik el, melyet a szerző 1785-ben kezdett el írni, s amit egy múlva mutattak be először. Mozart egyik legszenvedélyesebb, sötét tonusú versenyműve ez, melyet a legtökéletesebbnek tartanak hangszerelés és zeneiség szempontjából is. A zongoraszólót ezen az estén a húszas évei elején járó Elisabeth Waglechner szólaltatja meg. A fiatal osztrák művésznőhöz igen közel áll Mozart zenéje. 2020-ban nem csak az első helyezést nyerte el a Nemzetközi Mozart Versenyen Ausztriában, de a különdíjat és a közönségdíjat is elhozta.

Az est harmadik műveként Mendelssohn Olasz szimfóniája hangzik el, melyet a szerző itáliai utazásai ihlettek. A szimfóniát 1833-ban komponálta a londoni Filharmóniai Társaság karmesteri meghívásának eleget téve. A művet még abban az évben bemutatták Mendelssohn vezényletével, de egy évvel később még átdolgozta, kottája pedig csak jóval később, a szerző halála után jelent meg.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek