Budapest 2018. Oct. 27. (19:45)

Concertino sorozat: Mozart, Weber, Bottesini, Mendelssohn


Concertino sorozat: Mozart, Weber, Bottesini, Mendelssohn

Szitka Rudolf (klarinét), Fejérvári Zsolt (nagybőgő) • Koncertmester: Pilz János

Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr divertimento, K. 137 Carl Maria von Weber: B-dúr klarinétkvintett, Op. 34 Giovanni Bottesini: 2. (h-moll) nagybőgőverseny Felix Mendelssohn-Bartholdy: 7. (d-moll) vonósszimfónia A Fesztiválzenekar elindítja új, Concertino című kamaraze-nei sorozatát, amelyben a muzsikusok szólistaként mutatkoznak be a közönségnek. Középpontban a versenyművek és a zenekar Végh Sándor Versenyének győztesei – ezúttal Szitka Rudolf és Fejérvári Zsolt. A koncert hangulatát egy könnyed, táncos Mozart-divertimentóval alapozza meg a BFZ kamaraegyüttese egy régi-új helyszínen, az Olasz Kultúrintézetben.
A Wagner előfutáraként emlegetett és leginkább operaszerzőként ismert Weber szórakoztató és friss kamarazenei kompozícióiban remekül kidomborítja a hangszerek, különösen a fúvósok egyéniségét. Több művet is írt klarinétra, többségüket a német klarinétvirtuóz Heinrich Baermannak ajánlotta. Komoly technikai kihívást jelentő, versenyműszerű klarinétkvintettjét az operák drámaiságával, lendületével, játékosságával, izgalmával fűszerezte meg.
Giovanni Bottesini, Verdi barátja egyszerre volt zeneszerző és az Aida bemutatójának karmestere. Nagybőgőversenyének áradó dallamai akár egy képzeletbeli opera áriái is lehetnének Verdi korából – véli Fejérvári Zsolt, a koncert egyik szólistája. „Egy nagybőgőművész számára szép feladat, egyben igazi kihívás »elénekelni« ezeket a csodálatos melódiákat, hiszen a hangszer ritkán kerül reflektorfénybe: megszokott szerepe a zenekari szövet harmóniameneteit biztosító basszusjáték.”
Mendelssohn tizenkét vonósszimfóniát írt 12 és 14 éves kora között. A koncertet lezáró hetedik abban különbözik a többségtől, hogy három helyett négy tételből áll. Az elsőben intenzív vitát hallunk ki a harsány és finom zenei mondatok éles váltakozásából, a másodikban dúrban andalgunk, hogy aztán egyre hevesebb ütemeken keresztül jussunk el a zárótétel délolasz tarantellákat idéző sistergő táncáig.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek