Budapest 2019. Jul. 04. (20:00)

Concerto Nyárestek III. - Haydn / Mozart / Beethoven


Concerto Nyárestek III. - Haydn / Mozart / Beethoven

A hagyomány szerint egy szerencsés kimenetelű baleset, a londoni ősbemutatón leszakadt csillártól sértetlenül maradó közönség hálája révén ragadt rá Haydn 96. (D-dúr) szimfóniájára a „Csoda” melléknév, s habár a történet hitele, illetve a szimfónia azonosítása kérdéses, azért a műre nagyon is ráillik ez a jelző.

Ezután a bécsi klasszika szentháromságának fiatalabb beltagjai kerülnek majd Kovács János pálcája alá, először is egy olyan három tételes sinfonia concertante, amelyet Mozart 1778-ban a párizsi közönségnek szánt. A négy fúvós hangszerre és zenekarra komponált mű kézirata elveszett, az utókorra csupán egy megváltoztatott szóló-összeállítású másolat maradt. Ezen az estén is így hangzik majd fel a sinfonia concertante: a Nemzeti Filharmonikusoktól érkező oboás, Horváth Béla, a Concerto Budapest klarinét, illetve kürt szólistájával, Klenyán Csaba és Tóth Bálint, valamint az Opera zenekarának fiatal szólófagottosa, Mohai Bálint előadásában. A koncertet és egyúttal a zenekar nyáresti sorozatát azután Beethoven zenéje zárja: a VIII. szimfónia, amely az 1814-es ősbemutatón – az egykorú kritikai beszámoló szerint – „nem keltett vihart”. Nos, vihart remélhetőleg ezúttal sem kelt majd ez a mű, ám a sikere jó előre garantáltnak tekinthető.

Haydn: D-dúr („Csoda”) szimfónia, No. 96
Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante oboára, klarinétra, kürtre és fagottra, K. 297b
Közreműködnek: Horváth Béla oboa, Klenyán Csaba klarinét, Mohai Bálint fagott, Tóth Bálint kürt

Beethoven: VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93
Vezényel: Kovács János

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek