Budapest 2019. Dec. 10. (19:30)

Daniel Zaretzky és a Szentpétervári Állami Vegyeskar / KARÁCSONYI ORGONAKONCERT


Daniel Zaretzky és a Szentpétervári Állami Vegyeskar / KARÁCSONYI ORGONAKONCERT


    Rachmaninov: Aranyszájú Szent János liturgiája, op. 31 - részletek
    Musel: Toccata
    Kusnarjov: Passacaglia
    Orosz és ukrán karácsonyi énekek
    Gruber: Csendes éj
    Scsedrik - ukrán karácsonyi ének
    Gavrilin: Harangjáték - Esti zene a Kórusszimfóniából
    Régi orosz románc (F. Kozlov feldolgozásában): Találkoztam önnel
    Lefelé a pétervári úton - orosz népdal
    Grecsanyinov: Tu es Petrus, op. 155, No. 4
    J. S. Bach: G-dúr concerto, BWV 592
    Gigout: Minuetto és Toccata
    Dubois: Toccata
    Grecsanyinov: Ünnepi mise kórusra és orgonára

Aki valaha is hallott orosz kórust s annak előadásában pravoszláv egyházi műveket, tudja, hogy ez a zenei világ semmihez sem hasonlítható. Nemcsak a Nyugat-Európában megszokotthoz képest sokkal erőteljesebb és mélyebben-dúsabban zengő hangzás, de az előadásmód átszellemültsége miatt is.
Daniel Zaretzky a Leningrádi Konzervatórium után a Kazányi Állami Konzervatóriumban, majd a helsinki Sibelius Akadémián folytatta tanulmányait. Részt vett számos nyugat-európai orgonaművész, többek közt Guy Bovet, Jean Guillou, Marie-Claire Alain, Harald Vogel, Ludger Lohmann, Piet Kee, Jon Laukvik és Szathmáry Zsigmond mesterkurzusán. 2011 óta a Szentpétervári Állami Rimszkij-Korszakov Konzervatórium orgonafakultását vezeti.
A Szentpétervári Állami Vegyeskar elődje egy moszkvai diakónusokból álló énekkar, amely már évszázadokkal ezelőtt is működött, majd Nagy Péter cár idejében került át székhelye Szentpétervárra. Sok generáción át a kórus elődjének művészete jelentette a mércét az orosz énekkari kultúra minden műhelye számára. Vlagyimir Beglecov a Szentpétervári Állami Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumban végezte tanulmányait zongora és karvezetés szakon. Rendkívül kiterjedt és számos kórust érintő karnagyi munkája mellett zenekarok sokaságát vezényli Oroszországban és külföldön egyaránt.
A hangverseny műsora Rachmaninovtól Grecsanyinovig színes körképet kínál ismert és kevésbé ismert orosz zeneszerzők karácsonyi műveiből, de ízelítőt kapunk a német (Bach) és francia repertoárból is (Gigout, Dubois) - sőt a legnagyobb nemzetközi karácsonyi sláger, Gruber híres Csendes éje is elhangzik az est során.

Vezényel: Vlagyimir Beglecov

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek