Budapest 2018. Aug. 01. (20:00)

Deep Ford (F)


Deep Ford (F)

Idén február elején lépett fel első ízben az Opus színpadán a szenvedélyes improvizatív zenészekből és egyúttal tapasztalt zeneszerzőkből álló, közelmúltban alakult francia trió, a Deep Ford.

Már a koncertet megelőzően is felmerült annak terve, hogy a BMC Records felvételt készít velük, de utána ez a szándék rögtön véglegessé is vált. Ennek köszönhető így az is, hogy a július utolsó napjaiban megvalósuló felvételt követően igazi nyári csemege gyanánt ismét a klub színpadán üdvözölhetjük ezt a minden ízében különleges, rendkívüli zenészekből álló formációt.

Ahogy a februári koncert ajánlójában is írtuk, a trió kimunkált minimalizmusa néhol már-már a Teremtés könyvének első sorait idézi. A zongora és dob végtelen és titokzatos mélységei felett majdhogynem testetlenül lebeg Robin Fincker szaxofonjátéka. A csend és a tér különleges hangsúllyal van jelen ebben a zenében, melyben a folyondárszerűen kúszó dallamok telis-tele vannak fordulatokkal, megtorpanásokkal és elágazásokkal. Egyfajta expedíció ez a zongora húrjai és a dobok feszes bőre által teremtett intenzív, mechanikus hangok sűrű dzsungelében, ahol a szaxofon lopakodva keresi saját útját. Véget nem érő kutatás egy-egy megfelelő hangszín után, amíg egyszer csak a klarinét dala bele nem vész a billentyűzet basszus regiszterének mélységeibe s a saját maga keltette nyughatatlan loopok felett éppen a dob válik azzá a hangszerré, mely dalra fakad. Robin Fincker nyílt és gazdag hangzása, Benoit Delbecq egészen egyedi preparálási technikái és Sylvain Darrifourcq dobjainak precíz és kemény mechanikája olykor víz alatti utazás érzését keltik, de azzal a biztos tudattal, hogy elérjük a túlsó partot...

Közreműködik:

Robin Fincker - tenorszaxofon
Benoit Delbecq - zongora
Sylvain Darrifourcq - dob

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek