Budapest 2019. Nov. 08. (19:00)

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - BORÚRA DERŰ


DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - BORÚRA DERŰ

Csalog Gábor – zongora
Vezényel: Kovács János
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Borúra derű
2019. november 8. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Brahms: Tragikus nyitány, op.81
Bartók: 3. zongoraverseny
Dvořák: 6. (D-dúr) szimfónia, op.60

Közreműködik: Csalog Gábor – zongora
Vezényel: Kovács János
Műsorvezető: Zelinka Tamás

1880 nyarán Johannes Brahms (1833-1897) egy időben dolgozott az Akadémiai ünnepi nyitányon és a Tragikus nyitányon. A testvér-kompozíciók egymás ellentétpárjai lettek: a szerző jellemzése szerint az egyik nevet, a másik sír. A Tragikus nyitány nem kötődik konkrét színpadi műhöz, és nincsen meghatározott cselekménye, „programja” sem. Benne a zeneszerző csupán a tragikusat, mint olyant kívánta ábrázolni.

Bartók Béla (1881-1945) Amerikában, súlyos betegséggel és pénzügyi gondokkal küzdve, 1945 nyarán-kora őszén, élete utolsó hónapjaiban komponálta a 3. zongoraversenyt. A mű lassú tételének felirata – Adagio religioso, azaz vallásos adagio, Beethoven op. 132-es a-moll kvartettjének lassújára emlékeztet, amelynek Beethoven a „felgyógyult beteg hálaéneke líd hangnemben” alcímet adta. A tétel komponálásakor 1945 nyarán Bartók átmenetileg jobban érezte magát. Sajnos a sors másképp rendelkezett: a 3. zongoraverseny fináléjának utolsó 17 ütemét már Serly Tibor volt kénytelen befejezni...

Antonín Dvořák (1841-1904) cseh zeneszerzőt Richter János (Hans Richter) világhírű magyar származású karmester kérte meg 1880-ban, hogy írjon egy szimfóniát a Bécsi Filharmonikusok számára. Miután zongorán eljátszotta a karmesternek a teljes 6. szimfóniáját, kiderült, hogy „Richternek rendkívüli módon tetszik. Minden egyes tétel után átölelt.”

Csalog Gábor zongoraművész 1987 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kamarazene-tanára. 1993 óta a Könemann Music közreadója. 2001 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Magyarországon bemutatta Kurtág György és Ligeti György zongoraműveit.

Kovács János karmester 1976 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 1987 és 1990 között az Operaház vezető karmestere, 2001-től Magyar Filharmóniai Társaság első karmestere, 2003-ban, illetve 2006-2007-ben a Operaház megbízott főzeneigazgatója, 2007 őszétől első karmestere. 2014 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere. Rendszeresen vezényel külföldön: 1992-től a Tokiói Filharmonikusok vendégkarmestere, 1998 óta első vendégkarmestere. Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Prima Primissima díjas, érdemes művész.

(Zelinka Tamás)

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek