Budapest 2019. Sep. 17. (19:30)

Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln / AZ ÉVAD MŰVÉSZE


Eötvös Péter és a Musikfabrik Köln / AZ ÉVAD MŰVÉSZE

Az évad művésze hangversenyeinek összeállításakor lényeges szempont, hogy a három koncert minél sokszínűbben mutassa be a muzsikus tevékenységét. Eötvös Péter esetében ez aligha nehéz: a zeneszerző egyszersmind karmester is, aki saját művein kívül fiatal alkotók kompozícióit is szívesen megismerteti a közönséggel.

2019. szeptember 17. kedd
19:30 — 22:00

    Alex Nante: Rite et jeu - ősbemutató hangszeres együttesen
    Eötvös Péter: Secret Kiss - német nyelvű bemutató japán női hangú mesélőre és hangszeres   együttesre, Mezei Mari szövegválogatása Alessandro Baricco Selyem című regényéből
    Malika Kishino-Naki Ryu: Flutter echo oboaszólóra - ősbemutató
    Eötvös Péter: Szonáta hat hangszerre - három zongorára és három ütőre

Az évad művésze hangversenyeinek összeállításakor lényeges szempont, hogy a három koncert minél sokszínűbben mutassa be a muzsikus tevékenységét. Eötvös Péter esetében ez aligha nehéz: a zeneszerző egyszersmind karmester is, aki saját művein kívül fiatal alkotók kompozícióit is szívesen megismerteti a közönséggel.
A Musikfabrik Köln 1990-es alapítása óta a nemzetközi mezőny legjelentősebb kortárs zenei együttesei közé tartozik. Eddigi fennállása során a fúvós és vonós szólisták, valamint zongoraművészek alkotta ensemble Karlheinz Stockhausentől Georg Friedrich Haasig, Mauricio Kageltől Louis Andriessenig, Harrison Birtwistle-től Wolfgang Rihmig a legkülönfélébb zeneszerzőkkel működött együtt, előnyben részesítve az innovatív gondolkodású művészeket - s hasonlóképpen válogatva olyankor is, ha karmesterről, rendezőről vagy koreográfusról volt szó.
Eötvös Péter is az együttes partnerei közé tartozott és tartozik. A Musikfabrik Kölnnel közös koncertjén ez alkalommal két saját művét és két pályatársának kompozícióit vezényli. A két saját alkotás közül az öt hangszerre és beszélőre komponált melodráma, a Secret Kiss 2018-ban befejezett új darab, a három billentyűs hangszerre és három ütősre fogalmazott Sonata per sei pedig 2006-os keltezésű. Mindkét opus lényeges eleme a kísérletező gondolkodásmód érvényesítése.
A koncerten megszólaló két további mű alkotóinak közös tulajdonsága, hogy fiatalok, s így mostani szereplésük Eötvös Péter pályájának a zeneszerzés és a karmesteri munka mellett egy újabb fontos vonulatára: az ifjú tehetségeket felkaroló mentori tevékenységére irányítja a figyelmet.

Vezényel: Eötvös Péter

Közreműködik:
mesélő    Ryoko Aoki

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek