Budapest 2020. aug. 28. (18:00)
Jegyvásárlás

Fellélegzés #17 – Bartók, Kodály


Fellélegzés #17 – Bartók, Kodály
Bartók: 44 duó két hegedűre, BB 104 – részletek
Kokas Katalin
Kelemen Barnabás (hegedű)

1931-es esszéjében Bartók azt írja a népzene művészi felhasználásának lehetőségeiről, hogy annak legmagasabb szintje, amikor a zeneszerző „sem parasztdallamokat, sem parasztdallam-imitációkat nem dolgoz föl zenéjében, de zenéjéből mégis ugyanaz a levegő árad, mint a parasztzenéből. Azt lehet mondani ilyenkor: a zeneszerző megtanulta a parasztok zenei nyelvét és rendelkezik vele oly tökéletes mértékben, amilyen tökéletes mértékben egy költő rendelkezik anyanyelvével.” A megtanult anyanyelv különös fogalma gyönyörűen jelzi, hogy Bartók számára – miként Kodály számára – mennyire fontos inspirációt jelentett a parasztzene, s hogy milyen mélyen építették be azt saját művészetükbe. A koncerten elhangzó művek kivétel nélkül a parasztzene „levegőjét” árasztják: a pedagógiai céllal komponált hegedűók éppúgy, mint a Benny Goodmannek ajánlott Kontrasztok, vagy az eredetileg zenekari műként fogant Két kép. Utóbbit Kocsis Zoltán, minden idők legjelentősebb Bartók-előadójának kétzongorás átiratában hallhatjuk. Az átirattal tisztelgünk Kocsis emléke előtt, aki rendszeres résztvevője volt a Fesztivál Akadémiának, és 2016-ban, halála előtt néhány hónappal még nagyszabású előadássorozatot tartott a fesztiválon Bartók vonósnégyeseiről.

A járványügyi helyzetre való tekintettel, közönségünk biztonsága érdekében a koncertre szóló jegyek számát korlátoztuk, hogy az ülőhelyek között meglegyen a megfelelő távolság.     

Jegyárak és információk

I. Árkategória : 1 000 Ft
Jegyvásárlás

Felhívjuk vásárlóink figyelmét, hogy a megjelölt jegyárak nem tartalmazzák a kényelmi díj összegét. A kényelmi díj a jegyárakra vetített 6 % + 300 forint, amely az ÁFA összegét tartalmazza. A kényelmi díj pontos összege a kosároldalon található.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Az EXIT már a 2021-es fellépőgárdáját promózza: David Guetta,Tyga, Sepultura, Metronomy

Az EXIT már a 2021-es fellépőgárdáját promózza:...

Bár a világjárvány leküzdhetetlen akadályokat gördített nemcsak az EXIT, hanem a világ szinte összes fesztiválja elé, az újvidéki stáb volt...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

A Leander Kills klippel köszönte meg a háttéremberek munkáját

Ezt a klipet a Leander Kills a háttérben dolgozó szakemberek tiszteletére készítette, akik nélkül süket és sötét lenne az a koncerthelyszín, ahol ti is örömmel töltitek időtöket.

Bányásztörpe-festés is lesz a 3. DADABÁNYA underground összművészeti fesztiválon

A minifesztivált augusztus 22-én rendezik meg Tatabányán a Bányászati és Ipari Skanzenben – természetesen a létszámkorlát betartásával. És ilyet még mostanában nem írtunk le, de tényleg: JEGYÁR: 800 forint! Nyolcszáz... Szóval, érdemes sietni, mert az 500 meg ötszáz marad...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek