Budapest 2021. Jan. 31. (16:00)

FényÁRnyék


FényÁRnyék

„Szentivánéj és Itália”

2021. január 31., vasárnap 16:00
Helyszín: 
Olasz Intézet
Műsor: 
Mendelssohn: Szentivánéji álom, Op. 61 – Notturno, Scherzo, Nászinduló
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64
Mendelssohn: IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfónia, Op. 90
Vezényel: 
Közreműködők: 
Hegedű: Szabadi Vilmos

Repüljünk vissza gondolatban 1826-ba! Egy varázslatos délutánon költői lelkületű, tizenhét esztendős ifjú ül Berlin talán legpazarabb villájának kertjében. Kora ígéretes muzsikustehetségeinek egyike, ha pedig máshoz támad kedve, fest vagy olvasmányainak él. Kezében most épp egy Shakespeare-kötet, benne a Szentivánéji álom című vígjátékkal, amely csakhamar fergeteges nyitánymuzsikát hív elő fantáziájából. Felix Mendelssohn-Bartholdy közkedvelt színmű-kísérőzenéjének többi tétele már bő másfél évtizeddel később, felkérésre született; hangversenyünkön három csendül föl közülük: a Notturno, Scherzo és a Nászinduló.

Mendelssohn kifinomult ízlésű, igazi lírikus volt. Áradó poézisének aligha akad emblematikusabb példája az e-moll hegedűverseny kezdeténél, míg a zárótétel főtémája a zeneszerző jellegzetes „tündértánc” karakterű muzsikáinak egyike. Az 1844-ben befejezett darab a korán elhunyt komponista kései remekei közül való (viszont még gyermekkorában írt egy másik, d-moll hangnemű hegedűversenyt is). A koncerttermek „halhatatlan örökzöldjének” számító, érett kori Mendelssohn-versenyművet most egyik legnevesebb hegedűművészünk, Szabadi Vilmos tolmácsolja hangszerén, egy XVIII. századi cremonai mesterhegedűn. S a 2020/21-es évadban sem mulasztunk el itáliai vonatkozású darabot csempészni az Olasz Kultúrintézetben is meghirdetett műsorainkba: januári esténket Mendelssohn kéklő égbolt, lágy szellő, napfény ihlette „Olasz” szimfóniája zárja. A zeneszerző személyes úti élményeinek hatására keletkezett: alkotója mindössze huszonnégy esztendős volt, midőn befejezte. Tavaszias zsongást, pezsgést, üdeséget hoznak magukkal rögvest a mű kezdőütemei. A második tétel nyitótémája úgy hat, mintha ünnepélyesen menetelő zarándokok énekét hallanánk. Kecses menüett-zene követi, hihetetlenül kifinomult, éjszakahangú középrésze pedig – hasonlatként – elképzelt parkba visz el, ahol szökőkútcsobogás és csalogánydal fogadja a betérőt. Ám az idill véges: a sodró iramú táncfináléban délszaki saltarello-ritmus lüktet szenvedéllyel.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek