Budapest 2019. Oct. 27. (16:00)

FényÁRnyék


FényÁRnyék
Műsor: 
Rossini: A sevillai borbély – nyitány
Kovács Zoltán: II. fagottverseny
Schubert: "Nagy" C-dúr szimfónia
Vezényel: 
Közreműködők: 
Fagott: Lakatos György

Franz Schubert „nagy” C-dúr szimfóniája sokak szerint a zeneszerző legjelentősebb mesterműve. Alkotójának életében nem került nyilvános előadásra, kéziratát Robert Schumann fedezte föl már évekkel a pályatárs halálát követően. Túl azon, hogy az életmű egyik kimagasló remeke, zenetörténeti mérföldkő is. Schubert ugyanis – épp Schumann híres kifejezését kölcsönvéve – „mennyei hosszúságú” C-dúr szimfóniája révén új dimenziókkal gazdagította a műfaj hagyományos kereteit.  Az áradó dallambőség varázsa és a „mennyei hosszúság” ténye – a hangszerelés pompájával s a teljes mű felfokozott vitalitásával párosítva – részint a keletkezés idilli körülményeinek tudható be: 1825 nyarán Gasteinben tartózkodva, az osztrák táj élménye nagyban befolyásolhatta a szerző olyannyira újszerű kifejezésmódját. De a kortársak zenéje is mély nyomot hagyott Schubert termésén, így miután a korábbi „Kis” C-dúr szimfóniával Rossini művészetére reflektált, a „Nagy” C-dúr szimfóniával immár Beethoven művészete előtt hódolt az ifjú bécsi mester. Konkrétan az 1824-ben bemutatott IX. szimfónia inspirálta: a C-dúr szimfónia fináléjában föl is idézi az Örömóda dallamát, melynek hatása emellett a teljes mű melódiafolyamatára is kiterjed. Egy-két olaszos, „rossinis” pillanatot azért a „Nagy” C-dúr szimfónia tételeiből is kihallhatunk, s a hangversenyt megnyitó, népszerű, „slágerdallamokban” tobzódó Rossini-nyitányzene épp ezért logikus párt alkot Schubert művével. Rossini főként vígopera-komponistaként szerzett hírnevet még igen fiatalon. A sevillai borbélyt alig 24 esztendősen komponálta, de nyitánya még korábbi. S az olasz és olaszos muzsika ráadásul olasz karmester pálcája alatt szólal meg az Olasz Kultúrintézet falai között első vasárnap délutáni koncertünkön. A hangversenyen Kovács Zoltán II. fagottversenye (2012) is fölcsendül. Szerzője egyike napjaink igazán népszerű magyar komponistáinak, aki maga is a hangszer művésze. Szólistaként Lakatos György, a fagott egyik legelismertebb hazai mesterének tolmácsolását hallhatjuk.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek