Budapest 2019. Feb. 26. (19:30)

G. F. Händel: JOSHUA


G. F. Händel: JOSHUA

G. F. Händel: Joshua
oratórium / oratorio HWV 64
(magyarországi bemutató / premiere in Hungary)
Joshua, az izraeliták vezére / The leader of the Israelites– Szigetvári Dávid
Achsah, Caleb leánya / Caleb’s daughter– Jónás Krisztina
Othniel, fiatal harcos / young warrior – Bakos Kornélia
Caleb, Joshua társa / Joshua’s partner – Jekl László
Angyal / Angel – Ducza Nóra
Kodály Kórus Debrecen / Kodály Choir Debrecen
(Karigazgató / Leader: Szabó Sipos Máté)
Savaria Barokk Zenekar / Savaria Baque Orchestra
korhű hangszereken / on period instruments
Vezényel / Conductor: Németh Pál

Rendezők együttműködésben:

Magyar Händel Társaság / Hungarian Handel Society
Savaria Barokk Zenekar / Savaria Baque Orchestra

Händel kései oratóriumai közül a Józsua (Joshua) volt az egyik legsikeresebb. Azok közül, amelyeket a Sámson után komponált, csak a Júdás Makkabeus-t mutatták be többször a zeneszerző életében, melynek népszerűsége nagyrészt annak volt köszönhető, hogy az első évad előadásai után e műbe került át a „See the conqu’ring hero comes” kezdetű tétel, amelyet Händel eredetileg a Józsuához írt.

A Józsua egyértelműen nagyon tetszett Eliza Heywoodnak is, aki 1749-ben az Epistles for the Ladies c. művében ezt írta: „A legistenibb Extázisba kerültem. Behunytam a szememet, és azt képzeltem, az angyalok kórusa körében vagyok az Örökkévalóság fényes régióiban, hatalmas Teremtőmnek és az ő szavakkal ki nem fejezhető ’Messiásának’ dicséretét zengve. Úgy éreztem, a durva Földből semmi nincs bennem, csupa Lélek! – csupa Szellem voltam.”

Az olyan drámai események, mint Jerikó falainak leomlása, a város felgyújtása és lerombolása, az, ahogy Józsua megállítja a napot és a holdat égi útján, és ahogy a megvert csapatokból hadsereget hozott létre, nem szólva a harcos diadalmas visszatéréséről a csatából, olyan hősi anyagot biztosítanak, amely bármely zeneszerzőt inspirálná. Talán nem meglepő, hogy Jerikó lerombolása a második felvonásban Händel egyik legnagyobb mennydörgő kórustételét ihlette, méghozzá egy olyant, ami nagy hatással volt Haydnra egy 1791-es Westminster apátságbeli nagyszabású előadás során. Állítólag „régóta ismerte már a zenét, de az erejének felét sem érezte, amíg nem hallotta, és tökéletesen biztos volt benne, hogy csak egy ihletett Szerző tudott és lehetett képes lejegyezni ilyen magasztos zeneművet.”

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek