Miskolc 2021. jan. 28. (19:00)

Hangforrás bérlet 20-21


Hangforrás bérlet 20-21

Hangforrás 3.

2021. január 28., csütörtök 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Mendelssohn: Szentivánéji álom, Op. 61 – részletek a kísérőzenéből
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64
Mendelssohn: IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfónia, Op. 90
Vezényel: 
Közreműködők: 
Hegedű: Szabadi Vilmos

Repüljünk vissza gondolatban 1826-ba! Egy varázslatos délutánon költői lelkületű, tizenhét esztendős ifjú ül Berlin talán legpazarabb villájának kertjében. Kora ígéretes muzsikustehetségeinek egyike, ha pedig máshoz támad kedve, fest vagy olvasmányainak él. Kezében most épp egy Shakespeare-kötet, benne a Szentivánéji álom című vígjátékkal, amely csakhamar fergeteges nyitánymuzsikát hív elő fantáziájából. Felix Mendelssohn-Bartholdy közkedvelt színmű-kísérőzenéjének többi tétele már bő másfél évtizeddel később, felkérésre született; hangversenyünkön három csendül föl közülük: a Notturno, Scherzo és a Nászinduló.

Mendelssohn kifinomult ízlésű, igazi lírikus volt. Áradó poézisének aligha akad emblematikusabb példája az e-moll hegedűverseny kezdeténél, míg a zárótétel főtémája a zeneszerző jellegzetes „tündértánc” karakterű muzsikáinak egyike. Az 1844-ben befejezett darab a korán elhunyt komponista kései remekei közül való (viszont még gyermekkorában írt egy másik, d-moll hangnemű hegedűversenyt is). A koncerttermek „halhatatlan örökzöldjének” számító, érett kori Mendelssohn-versenyművet most egyik legnevesebb hegedűművészünk, Szabadi Vilmos tolmácsolja hangszerén, egy XVIII. századi cremonai mesterhegedűn. S a 2020/21-es évadban sem mulasztunk el itáliai vonatkozású darabot csempészni az Olasz Kultúrintézetben is meghirdetett műsorainkba: januári esténket Mendelssohn kéklő égbolt, lágy szellő, napfény ihlette „Olasz” szimfóniája zárja. A zeneszerző személyes úti élményeinek hatására keletkezett: alkotója mindössze huszonnégy esztendős volt, midőn befejezte. Tavaszias zsongást, pezsgést, üdeséget hoznak magukkal rögvest a mű kezdőütemei. A második tétel nyitótémája úgy hat, mintha ünnepélyesen menetelő zarándokok énekét hallanánk. Kecses menüett-zene követi, hihetetlenül kifinomult, éjszakahangú középrésze pedig – hasonlatként – elképzelt parkba visz el, ahol szökőkútcsobogás és csalogánydal fogadja a betérőt. Ám az idill véges: a sodró iramú táncfináléban délszaki saltarello-ritmus lüktet szenvedéllyel.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A tesztkoncert után majdnem igazi arénabuli lesz Barcelonában

A tesztkoncert után majdnem igazi arénabuli lesz...

Barcelonában 5000 fős rockkoncertet rendeznek március 27-én, miután a korábbi, teszteléssel lezajlott kísérleti koncertek során nem fertőződött...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Megharcoltak érte: 37 ezer fontért kelt el az Abbey Road egy utcanévtáblája

Átszámolva 15,7 millió forintot adott a tárgyért egy Beatles-rajongó – vagy Beatles-rajongókra számító befektető – az árverésen. A BBC csütörtöki beszámolója szerint a leütési ár messze meghaladta az előzetesen becsült 1000-2000 fontot.

Újra szól a rock a Hegyalján! – Alakul a Wild East Rock fesztivál programja

Most nem túrjuk elő, hányszor és hol sírtunk a Hegyalja fesztivál után – minden imánk így hallgattasson meg :) A LESZ Feszt és a Geronimo Motorcycle Club East összefogása valóságra váltotta a reményeket.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek