Miskolc 2019. Jan. 17. (19:00)

Hangforrás bérlet 2018/2019


Hangforrás bérlet 2018/2019
Műsor: 
W. A. Mozart: Figaro lakodalma – nyitány, K. 492
W. A. Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364
Hector Berlioz: Fantasztikus szimfónia, Op. 14
Vezényel: 
Közreműködők: 
Hegedű: Kelemen Barnabás
Mélyhegedű: Kokas Katalin

Európa szellemi központja 1830 körül: Párizs. Ott bontakozik ki lépésről lépésre a század megannyi zenei reformátorának pályája: Berliozé, Liszté, Chopiné; ott s akkor születik meg az új francia irodalom (élen a Victor Hugo-i drámával, a kor művészetének legfőbb eszmei útjelzőjével). Újfajta alkotói célkitűzés az életszerűség: „a művész korának kritikusa és krónikása legyen” – hirdeti Victor Hugo; „az emberről énekeljetek, drámát írjatok, drámát, amelyet a valóság éltet” – hangzik tovább a patetikus felhívás: a kor szava a romantika reggelén. Nagy csoda-e, hogy ebben a környezetben egyszer csak arra ébred rá a lobogó hajú francia muzsikus-zseni, hogy vérbelien saját önkifejezési közege a hangokból szőtt dráma? Legalábbis az Epizódok egy művész életéből címet s Fantasztikus szimfónia alcímet viselő, 1830-ban keletkezett és bemutatott alkotásával nem kevesebbet tűzve ki célul, mint hogy műfaji értelemben a szimfónia – melynek lényege Beethoven óta hangszeres drámaként határozható meg – kerüljön közelebb a színpad drámaiságához. Az ember pedig, akiről „énekel”: ő maga. E szavak nélküli önéletrajzi elbeszélés cselekménymenete előzetes magyarázatot kíván meg, művéhez éppen ezért részletes programot készített a szerző, amelyet szándéka szerint feltétlenül ismernie kell a publikumnak. Öttételes szimfóniájával végigvezet bennünket az álmok és szenvedélyek ködös világán, egy bál forgatagán, majd egy széles természetképen át a vérpadig, sőt: azon túl is, egy boszorkányszombat bizarr eseménysoráig. A 150 esztendeje elhunyt szerző mindössze huszonhét éves kori alkotása volt ez a – nem csupán belső tartalmában, de hangszerelésében is ‒ fantasztikus darab.

Berlioznak a maga idején olyannyira újszerű zenéje Wolfgang Amadeus Mozart pajzán humorával és elmélyült lírájával találkozik a hangversenyen, a Figaro lakodalma című vígopera nyitánya s az Esz-dúr sinfonia concertante (K. 364) három tétele révén. A mozarti poézis varázslatában kulcsszerep jut majd a Kokas Katalin – Kelemen Barnabás művészházaspár interpretációjának.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek