Budapest 2018. Jan. 26. (19:00)

Hangszercsodák Óbudán - Mandel Róbert együttesének hangversenye


Hangszercsodák Óbudán - Mandel Róbert együttesének hangversenye

A késő középkor és Mátyás király udvarának zenéje, majd Európa reneszánsz udvarainak muzsikája számos korábban teljesen ismeretlen hangszer megszületésének kedvezett. A lantok, sípok, virginálok és viola da gambák mellett olyan különleges hangszereket kezdtek építeni, mint az organistrum, a clavisimbalum, a különféle fidulák és rebecek, a nagy krummhornok, gemshornok és más különleges fúvóshangszerek. A barokk zenei korszakból még az avatott zeneérto?k is csak igen kevés zeneeszközt ismernek, pedig a 17-18. század bo?velkedik az elképeszto? hangszer különlegességekkel. A francia, itáliai és spanyol udvarok legkedveltebb instrumentumai között tartották számon a csodálatos barokk lantokat és a hosszúnyakú theorbát, amelyek közül a Mandel Együttes tagjai többet is megszólaltatnak majd. A legkülönösebb korszak a 18-19. század volt, amikor olyan híres zeneszerzo?k, mint Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, majd Liszt Ferenc, Hector Berlioz vagy Giuseppe Verdi mára teljesen feledésbe merült hangszerek megszületésénél bábáskodtak. Az együttes tagjai fáradhatatlan múltmento? igyekezettel és korhű előadásban szólaltatnak meg néhány különleges hangszertalálmányt, köztük a szerpentet, az ophicléidet és a trombulát.

Mandel Róbert - organistrum, vielle, violon de fer
Szentpáli Roland - serpent, ophicléide, serpent Forveille
Kállay Gábor - ének, blockflöte, trombula
Andrejszki Judit - ének, clavisimbalum, csembaló
Szabó Zsolt - viola da gamba, viéle
Benkő Mihály - arciliuto, theorba, barokk lant, barokk gitár
Várallyai Ágnes - zongora

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek