Budapest 2020. Jan. 01. (19:30)

Haydn: A teremtés / ÚJÉVI HANGVERSENY


Haydn: A teremtés / ÚJÉVI HANGVERSENY

Évek óta hagyomány, hogy az új évet Haydn grandiózus, a világ színességét, az élet csodáját és teljességét, valamint az ember nagyszerűségét és a Teremtő tökéletességét hirdető, mindezt pedig a zene varázserejével kifejező Teremtésével köszönti a Müpa.

A bécsi klasszika mesterének életmű-koronázó kompozíciója nem vesztett népszerűségéből az elmúlt bő kétszázhúsz év alatt - nagy sikerű magyar bemutatójának emlékét őrzi a budapesti Alkotás utca.

A karmesteri pódiumon ünnepelt művészt köszönthetünk: a haydni idiómát anyanyelvi szinten beszélő Fischer Ádámot, aki az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar művészeti vezetőjeként a zeneszerzőnek mind a száznégy szimfóniáját lemezre vette. A Kossuth-díjas karmester fellépett a Salzburgi és a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, s a kezdetektől fogva vezeti a Budapesti Wagner-napokat a Müpában. Ezen a hangversenyen napjaink egyik legjobb, historikus hangszereken játszó zenekarát irányítja, azt a brit együttest, amely 2016-ban ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját. A Felvilágosodás Korának Zenekara rendhagyó módon nem egy, hanem több vezető karmesterrel dolgozik együtt, egyikük Sir Simon Rattle, a tiszteletbeli karmester pedig Sir Roger Norrington.

A közreműködő, több mint huszonöt éve alapított Purcell Kórus az újévi koncertek rendszeres közreműködője, testvéregyüttese, az Orfeo Zenekar oldalán pedig olyan jelentős magyarországi régizenei produkciókban vett részt az utóbbi időben, mint Purcell Tündérkirálynője, Rameau Platée című operája és Mondonville motettáinak megszólaltatása.

Haydn: A teremtés

Közreműködők:

Baráth Emőke: szoprán
Uwe Stickert: tenor
Sebestyén Miklós: basszbariton
Purcell Kórus (művészeti vezető: Vashegyi György)
a Felvilágosodás Korának Zenekara

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek