Budapest 2020. Feb. 08. (20:00)

j(A)zz! - Exit Universe


j(A)zz! - Exit Universe
Közreműködik:
  • Susana Sawoff - ének, zongora
  • Raphael Meinhart - marimba, vibrafon, drum pad, szintetizátor, ütőhangszerek, glockenspiel

Mi marad, ha véget ér egy szerelem? Susana Sawoff és Raphael Meinhart számára a válasz: a zene. Művészként újjáegyesülve létrehozták az EXIT UNIVERSE duót, s bemutatkozó lemezük, a Because the World is Round (Mivel a világ kerek), kettejük egyedülálló szimbiózisát bizonyítja. Az album tizenhárom dalának tökéletesen kiegyensúlyozott hangzásképeiben megindító intimitás és érzelmi mélység tárul fel. Zenéjük a jazz, az indie és a neoklasszikus között egyensúlyoz, Chilly Gonzales, Steve Reich és a Radiohead egyaránt eszünkbe juthat róla. A zongora, ének, vibrafon, marimba, drum-pad és a glockenspiel hangjaiból színpompás hangzást szőve játszi könnyedséggel alkotják meg dalaikat, melyek előbb elvarázsolnak, hogy aztán makacsul megmaradjanak bennünk.

Raphael Meinhart és Susana Sawoff: ők ketten együtt az EXIT UNIVERSE. Valaha magánemberként alkottak párt, most pedig zenéjükkel igazolják a régi bölcsességet: az ellentétek vonzzák egymást. Raphael a lakonikus avantgárd zenész, Susana pedig a megragadó, ösztönös hang. Előbbi akadémiai végzettségű vibrafonos, míg utóbbi autodidakta zongorista. Albumukon a vibrafon éteri finomsága találkozik a zongora sötét melankóliájával. A Because the World is Round lemezzel az EXIT UNIVERSE nem kevesebbet ünnepel, mint mindannak a szépségét, ami véges – még akkor is, ha Susana és Raphael a dolgok elmúlását tánccal és költői szépségű játékkal ünnepli. Egy kritikusa egyszer így írt Susanáról: „Amikor ez a hölgy énekel, felkel a nap”. Az elfogyó délután utolsó napsugarainak megmagyarázhatatlan, keserédes pillanatai egyben az új nap beköszöntét is hirdetik. Keresve sem találnánk ennél alkalmasabb zenét e varázslat megünneplésére.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek