Budapest 2018. May. 16. (20:00)

Jozef van Wissem (NL), The Devil's Trade


Jozef van Wissem (NL), The Devil's Trade

A "nyugati világ legismertebb lantosa", Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők-jének Cannes-i díjazott zeneszerzője, Jozef van Wissem új lemezeivel tér vissza az A38 Hajó koncerttermébe! A Prágában élő holland művész a február végén szintén az A38 fedélzetén koncertező Amenra saját kiadójánál megjelent albumát, a Nobody Living Can Ever Make Me Turn back dalait, valamint filmzenei gyűjteményét, a New Lute Music For Film dalait adja elő Budapesten, május 16-án. Az estét felvezeti a remek honi The Devil's Trade.

Jozef van Wissem (NL)

A "nyugati világ legismertebb lantosa", Jim Jarmusch Halhatatlan szeretőkjének cannes-i díjazott zeneszerzője, Jozef van Wissem új lemezeivel tér vissza az A38 Hajó koncerttermébe! A Prágában élő holland művész a február végén szintén az A38 fedélzetén koncertező Amenra saját kiadójánál megjelent albumát, a Nobody Living Can Ever Make Me Turn back dalait, valamint filmzenei gyűjteményét, a New Lute Music For Film dalait adja elő Budapesten, május 16-án.

"A nyugati világ talán legismertebb lantművésze" - mondja róla nemes egyszerűséggel a Quietus magazin, és Jozef van Wissem esetében nem is téved nagyot. Ez a különös, magába forduló, groningeni kocsmáját előbb New York-i belső emigrációra, majd prágai letelepedésre cserélő autodidakta művész élete már jó ideje a lant körül forog. Az egykor újhullámos és kísérleti rockzenekarokban gitározó van Wissem 1993-ban gondolt egyet, szakított a rock and rollal és az általa vezetett bárral, eladta mindenét és az Egyesült Államokba költözött. Szinte teljesen magába fordulva évekig ki sem mozdult otthonról, csak speciális, hatalmas méretű, kétnyakú, huszonnégyhúros lantjain gyakorolt.

"Első éveimet úgy töltöttem New York-ban, mint egy szerzetes" - mondja van Wissem. Aztán később, első lemezei után sokkal nyitottabbá vált, és rengeteg duóban dolgozott. Leghíresebb zenésztársa nem is "igazi" zenész, hanem filmrendező: a kétezres évek közepén találkozott Jim Jarmusch-sal, akivel azonnal egymásra hangolódtak. Több közös lemezt is felvettek, de az együttműködés csúcsa kétségkívül Jarmusch tavalyelőtti filmje, a Halhatatlan szeretők zenéje volt. Jarmusch zenekara, a tavaly új kislemezt kiadó SQÜRL mellett van Wissem szerezte a film atmoszféráját alapvetően meghatároző, rendkívüli intenzitású zenét, amiért Cannes-ban díjat is kapott.

Van Wissem teljesen egyedülálló zenei világot épített fel, amiben a minimalizmus, az ambient, a szakrális zene elemei keverednek rock- és zajrock-hatásokkal, blues-zal, folkkal. Sötét, melankólikus univerzum bontakozik ki van Wissem darabjaiból, nem véletlen, hogy kollaborációiban is csak saját karakterét erősíti fel - Zola Jesusszel közös munkája mindmáig az énekesnő karrierjének egyik csúcspontja.

Van Wissem ismét az A38 Hajó koncerttermébe tér vissza egy ültetett koncertre, vendége pedig Makó Dávid, azaz a The Devil's Trade lesz, aki törékeny, esendő dalaival tökéletes kontrasztot biztosít majd a hónap egyik legizgalmasabb, belső utazásra hívó koncertélményének.

The Devil's Trade

"A Devil's Trade minden, ami az eddigi zenekari életem mögött van. Az összes olyan dal, amivel nem tudtam mit kezdeni. Nagyon sokáig nem is törődtem velük, frappánsakat meg végképp nem tudok írni róluk. Nagyon személyes és esendő" - mondja szólóprojektjéről Makó Dávid, akinek nevéhez az utóbbi idők egyik legkomolyabb dalszerző-előadói bemutatkozása fűződik. The Devil's Trade tavaly ősszel online megjelent első nagylemeze, a Those Miles We Walked Alone komoly sikereket aratott. "A dalok egytől egyig csodálatosan sikerültek" (Magyar Narancs), "nagyon személyes és esendő" (Lángoló Gitárok), "világszínvonalú produkció" (Est.hu) – a kritika csak hozsannákat zengett róla. A bluesos-bendzsós-folkos hangszerelés, Makó elképesztő hangja valóban nagyon erős produkciót eredményezett. The Devil's Trade azóta fellépett az A38 és a Petőfi TV dalszerző-sorozatában, és most eljött az ideje, hogy a lemezanyag fizikai hordozón is megjelenjen.

The Devil's Trade nagylemezét az A38 Hajó adja ki, különlegességként bakelitformátumban. A lemezbemutató koncert természetesen a hajón lesz, a lemezhez és a bemutatóhoz koncertfilm is kapcsolódik majd. A megjelenést a Cseh Tamás Program támogatja.

A zenekar tagjai
Makó Dávid: gitár, ének

Lemezek
Those Miles We Walked Alone, 2016

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek