Budapest 2019. Dec. 09. (19:00)

Kamara-Kör - Mendelssohn-est


Kamara-Kör - Mendelssohn-est

 

Felix Mendelssohn igazán nem panaszkodhatott gyermekkorára: hétévesen zongoraleckéket vett Marie Bigot-tól (akinek zongoratechnikáját Haydn és Beethoven is megcsodálta), Pierre Baillot-val, a Párizsi Opera későbbi koncertmesterével kamarázott, kamaszkorában már zongora-, kamara- és egyházi kórusműveket komponált, tizenkét éves korában magánzenekar mutatta be saját otthonukban az első Singspieljét, tizenhat évesen pedig készen állt első kamarazenei műve. Minden adott volt tehát, beleértve a zsenialitást is, ami nélkül mindez mit sem ért volna. Kamaraművei közül kiemelkedőnek számít 1. (d-moll) zongoratriója és különlegesnek utolsó kvartettje, a hátborzongató f-moll vonósnégyes. Mindemellett a Schubert óta magas rangra emelt műfajt, a dalt sem hagyta érintetlenül, bár Mendelssohn a schuberti út helyett az északnémet hagyományhoz nyúlt vissza, melyben a zongora visszafogott kísérője a költeménynek. Az est közreműködője a Radnóti Róza művészeti vezetésével, a Zeneakadémia jelenlegi vagy volt hallgatóiból létrejött Kamara-Kör, amely már számos koncertet adott Budapesten. A fiatal zenészek többféle kamarazenei formációban régebb óta zenélnek együtt, de terveik között szerepel, hogy a jövőben egy kisebb kamarazenekarrá alakulva folytassák a közös munkát.

Mendelssohn: Hat dal, op. 71
Mendelssohn: 1. (d-moll) zongoratrió, op. 49
Mendelssohn: Hat dal, op. 99 – 2. Die Sterne Schau’n
Mendelssohn: Hat dal, op. 86 – 5. Der Mond
Mendelssohn: Három dal, op. 84 – 2. Herbstlied
Mendelssohn: Hat dal, op. 34 – 6. Reiselied
Mendelssohn: 6. (f-moll) vonósnégyes, op. 80

Balogh Eszter (mezzoszoprán), Varga Oszkár, Osztrosits Eszter (hegedű), Kurgyis András (brácsa), Matuska Flóra (cselló), Radnóti Róza (zongora)

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek