Budapest 2020. Feb. 06. (19:00)

Kerényi Róbert Szigony és barátai. Moldvai, gyimesi, radzsasztáni kortárs-autentikus népzene


Kerényi Róbert Szigony és barátai. Moldvai, gyimesi, radzsasztáni kortárs-autentikus népzene

Tilinkózás - Havajgatás
Koboz szóló, Hóra fuhunnal
Gyimesi Keserves, Lassúmagyaros, Csárdás

SZÜNET

Kavalozás: Doina, moldvai énekelt keserves, Édes Gergelem, Öves
Gyimesi Kettős, Keserves, Csárdás, Héjsza
Moldvai és radzsasztáni dallamok
Kezes és Szerba

Kerényi Róbert Szigony (furulya, kaval, tilinkó), Dresch Mihály (furulya, fuhun), Petrás Mária, Ábrahám Judit (ének), Tintér Gabriella (ének, gardon), Sófalvi Kiss Csaba (furulya, kaval), Nyíri László (hegedű), Szlama László (koboz), Benke Ágoston Félix (dob, doromb, tilinkó, levél síp)

Kerényi Róbert emblematikus figurája a táncházmozgalom második hullámának. Ekkor, az 1980-as évek közepén fordult a figyelem az erdélyi vonószenéről a gyimesi és a moldvai magyarok zenei hagyománya felé. Szigonyt aszkétikus életmódja, népzenei gyűjtései, színpadi játéka, a zenei anyagok végtelenül aprólékos feldolgozása, valamint a hátizsákból mindig előkerülő szalonna és hagyma tették – méltán – legendássá. Ezen az estén a műfaj jól ismert muzsikusaival, zenész barátaival lép színpadra. A koncert nem hagyományos értelemben vett műsorszámokból áll, hanem nagy szabadsággal előadott, hosszú és improvizatív zenei folyamatokból. A moldvai és gyimesi táncok mellett érdekes dallampárhuzamokat hallhatunk Radzsasztánból is.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek