Budapest 2019. Mar. 07. (19:30)

La Chapelle Rhénane - RÉGIZENE FESZTIVÁL


La Chapelle Rhénane - RÉGIZENE FESZTIVÁL

Ezen a hangversenyen olyan zeneszerzővel ismerkedhet a közönség, akinek művei mindmáig fájón hiányoznak a magyar régizenei hangversenyélet repertoárjából. Holott a Bach előtti korszak egyik legnagyobbjáról van szó, a barokk zene legfontosabb zeneszerzőinek egyikéről.

Tekinthetjük akár jelképesnek is, Hogy Heinrich Schütz (1585-1672) éppen száz évvel Johann Sebastian Bach előtt született: úgy tartják, a Bachot megelőző korban ő volt a legfontosabb német komponista. Művészi fejlődésének fontos mozzanata, hogy zenéje nem maradt tisztán német, ehelyett befogadott egy idegen hatást, amely jelentősen gazdagította. Schütz ugyanis fiatalon - 1609 és 1612 között - hosszabb itáliai tanulmányúton járt, s ennek során Velencében a kor egyik jelentős zeneszerzője, Giovanni Gabrieli (1554/57-1612) tanítványa volt. Tőle tanulta meg a Szent Márk-templom zeneszerzőire jellemző, úgynevezett kétkórusos technikát, egy jellegzetes „felelgetős” (antifonális) komponálási módot, amelyet aztán műveiben is kamatoztatott.
Dávid zsoltárai (Psalmen Davids) című nagyszabású sorozata életművének egyik fontos fejezete. Nem sokkal itáliai tanulmányait követően, 1619-ben keletkezett, s így még frissen és erőteljesen mutatja a külhonban elsajátítottak hatását.
A 2001-ben Benoît Haller által Strasbourgban alapított régizenei együttes, a La Chapelle Rhénan eddig főként Bach, Buxtehude, Samuel Capricornus és Schütz műveit játszotta, a Dávid zsoltáraiból lemezfelvételt is készítettek. A koncerten tehát avatott tolmács segítségével ismerhetjük meg az olaszos és németes barokk zene stíluskeveredésének egyedülállóan szép dokumentumát.

Műsor:
Schütz: Dávid zsoltárai

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek